Dünyada zorunlu askerlik. Avrupa'nın iki önemli ülkesi Fransa ve Birleşik Krallık'ta zorunlu askerlik kaldırılmıştır. Bu ülkelerde askerlik profesyonel olarak uygulanmaktadır, kişilere aylık para ödenir. Almanya'da zorunlu askerlik uygulaması 2011 yılında kalkmıştır.
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, profesyonel ordu seçeneğine yönelirken, zorunlu askerlik uygulamasını geride bıraktılar. İngiltere, İrlanda ve Lüksemburg'da savaş dışında zorunlu askerlik hiç uygulanmazken, Belçika 1992 yılında, Hollanda da 1996 yılında zorunlu askerliği kaldırdı.
Amerika, Japonya, Kanada, Avustralya, İspanya, İtalya, İsveç, İngiltere, Fransa, Almanya gibi birçok ülkede zorunlu askerlik yoktur. Düzenli ordusu olmayan İsviçre gibi bazı ülkelerde yükümlüler yaşamlarının belli bir döneminde askerlik hizmetine alınır ve bu süre boyunca her yıl birkaç hafta eğitim görürler.
İncelediğimiz 89 ülkenin 35'inde zorunlu askerlik veya kamu hizmeti varken, geri kalan 54 ülkede ise bu hizmet yok. Aşağıdaki listede zorunlu askerliğin olmadığı ülkeleri görebilirsiniz. Zorunlu askerlik İngiltere'de 1960 yılında kaldırılmış.
İlgili 26 soru bulundu
Kuzey Kore en uzun süre zorunlu askerlik yapılması gereken ülke. Erkekler 11, kadınlar ise 7 yıl askerlik yapmak zorunda.
Almanya'da zorunlu askerlik uygulaması 2011 yılında kalkmıştır. Almanya'da kalkmadan önce zorunlu askerlik 3 ay idi, askere gelen kişiler evlerinin bulunduğu şehirdeki askerî birlikte görev yapıp, cumartesi ve pazar günlerini kendi evlerinde geçirirlerdi.
Zorunlu askerlik hizmeti İsveç'te ilk olarak 2008 yılında kaldırılmıştı. Bakan, MSB'nin sivil görevin etkinleştirilmesini hazırlamak için 1 Mart'a kadar süresi olacağını söyledi.
İngiltere, zorunlu askerlik hizmetini 1963'te kaldırmıştı, Belçika 1992'de onu takip etti. Avrupa'nın büyük bir bölümü, 2004 ile 2011 yılları arasında zorunlu askerliği kaldırdı. Bununla birlikte Danimarka, Estonya, Finlandiya, Kıbrıs, Yunanistan, Avusturya ve İsviçre zorunlu askerlikten vazgeçmedi.
Zorunlu askerlik görevi bulunmayan Kanada'da orduya katılmak isteyenler, maaş ve özlük hakları karşılığı uzmanlık alanlarına göre istihdam ediliyor.
ASKERLİK 12 AY MI OLDU 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi. Ancak askerlik süresinin uzatılmasına dair bir düzenleme henüz yapılmadı.
Çin'deki iç savaşta Komünistlere yenilen Milliyetçi Parti (Koumintang) güçlerinin 1949'da Tayvan'a çekilerek burada geçici hükümet kurmasından bu yana Ada'da zorunlu askerlik sistemi uygulanıyor. Başlangıçta 2 ila 3 yıl olan askerlik süresi, 2000'den itibaren kısaltılmaya başlanmış, 2008'de 1 yıla indirilmişti.
İtalya'da 2005 yılında zorunlu askerlik görevi kaldırılarak yerine gönüllü askerlik görevi getirilmiştir.
Sovyetler Birliği II. Dünya Savaşında 800.000 kadın askeri bünyesinde barındırmıştır, bunların %70'i cephede aktif savaşmıştır. Kadınlar orduda birçok görev almaktadır.
Azerbaycan'da zorunlu askerlik sistemi uygulanmakta olup, hizmet süresi üniversite mezunları için 12 ay, diğer yükümlüler içinse 18 aydır (CIA The World Factbook, t.y.). döneminde silah ithalatında bu iki devletin aldıkları paylar sırasıyla %60 ve %31'dir (SIPRI, 2020).
Bu durum, askerlerin güvenini ve azmini olumsuz yönde etkileyecek." değerlendirmesinde bulundu. Norveç'te 19 yaşından itibaren kadın ve erkekler zorunlu askerlik yapma yükümlülüğüne sahipken, her yıl yaklaşık 8 bin kişi silah altına alınıyor.
Finlandiya'da askerlik zorunludur. On sekiz yaşının üzerindeki tüm erkekler eğitim durumlarına göre 6, 9 veya 12 aylık dönemler hâlinde bu görevini yerine getirir. 36.479 (79.) Finlandiya, 4 Nisan 2023'te NATO üyesi olmuştur.
Türk ordusunun mevcut insan gücü 41 milyon 874 bin 832, askeri hizmete hazır olanların sayısı 35 milyon 174 bin 859, aktif personel sayısı 355 bin şeklinde bildirildi. 140 ülkenin yer aldığı rapora göre, Türkiye'nin 895 bin askeri personeli bulunuyor.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü, “Türkiye, 2023'e kadar profesyonel askerliğe geçiş sürecini tamamlamalı. Bir profesyonel askerin performansı, üç acemi askere denktir. Profesyonelliğe geçtiğiniz zaman, asker sayısı da otomatik olarak azalır.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Lise ve daha düşük seviyedeki öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yedek subay veya yedek astsubay adayı olmayanlar, askerlik hizmetini er olarak yerine getirir. Erbaş ve erlerin askerlik süresi 6 aydır.
Yedek subay ve yedek astsubay seçilemeyen diğer tüm yükümlülerin 6 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir. 1. Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler.
2019 yılında dönemin Başbakanı Edouard Philippe tarafından gönüllülük esasına dayalı olarak getirilen bir aylık askeri hizmet, 2024 yılının Eylül ayından itibaren 12 gün'e indirilerek zorunlu hale getirilecek.
Zorunlu askerlik süresi Avusturya'da 6 ay, Kıbrıs Rum Kesimi'nde 25 ay, Norveç'te 12 ay, Danimarka'da 4 ay, Estonya'da 8 ay, Almanya'da 9 ay, Yunanistan'da 6 ay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri