Sağlıklı bir erkek bireyde 2 testis bulunur. Bir testisin sağlıklı olması halinde ve bu testisin yeterli hormonu ve sperm üretimini sağlaması halinde kısırlık olmayabilir. Ancak bazen iki taraflı inmemiş testis görülebilir. İki testiste inmeme durumu var ise kısır kalma olasılığı yüksektir.
Sperm sayısında ve kalitesinde düşüş gözlenir. Tek testisin etkilendiği durum, kısırlık için çok yüksek bir risk oluşturmazken her iki testisin de etkilendiği durumda kısırlık riski ciddi derecede artmıştır. İnmemiş testis tedavisi uzun süre geciktiğinde kısırlık açısından durum daha kötüye gidebilir.
İnmemiş testis kısırlığa neden olabilir.
Testisin torba dışında daha sıcak bir ortamda kalması sperm yapısında bozulmaya ve ileride kısırlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle, ameliyatla düzeltilmeyen iki taraflı inmemiş testisi olan kişilerin çocuk sahibi olma şansı düşüktür.
İki taraflı inmemiş testisi olanların çocuk sahibi olma şansı çeşitli yayınlara göre %35-65 arasında değişir. Tek taraflı inmemiş testisi başarılı bir ameliyatla erken indirilen, diğer testisi torbada (skrotumda) ve sağlıklı bir yapıda olan kişinin çocuk sahibi olma şansı neredeyse normale yakındır (%81-90 arasında).
Utangaç testislerde, cerrahi gereken durumlarda tedavide geç kalmak başta kısırlık gibi çok önemli sorunlara yol açabilir. Sonuç olarak, retraktil ya da utangaç testise yaklaşımda en önemli nokta bir çocuk ürolojisi uzmanının muayenesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Erkeklerde kısırlık, düşük sperm üretimi, düzensiz veya hareketsiz sperm hücreleri veya sperm taşıyan kanallarda tıkanma sonucunda meydana gelebilir. Sakatlıklar, hastalıklar, kronik sağlık problemleri, yaşam tarzı ve birçok diğer faktör de erkek kısırlığında rol oynayabilir.
Erken tedavi
Bu nedenle müdahale zamanı, 6 ay ile 1 sene içinde olmalıdır. Tedavi, en geç 2 yaşında bitirilmelidir. Her hangi bir nedenle 2 yaşına kadar tespit edilmemiş çocuklarda, tespit edildiği zaman yapılması gerekir. 2 yaşından sonra çocuklarda geri dönüşümü olmayan olumsuz durumlar söz konusu olabilir.
İnmemiş testis nadir görülür, ancak tedavisine geç kalındığı ya da tedavi edilmediği takdirde erkek kaynaklı infertiliteye neden olabilir, kasık fıtığı ve testis kanseri riskini artırabilir.
İnmemiş Testis Belirtileri
Testis olması gerektiği gibi inmezse ve torba içerisine giremez yani vücut içerisinde kalırsa hem hacmi küçülür hem de sperm kalitesi düşebilir. Bu durumda kısırlık veya kanser gelişme riski oldukça yüksek seyreder. Yine travmalara bağlı kazalarda da zarar görme ihtimali yüksek olur.
Bu iki önemli işlev dışında inmeyen testislerde kanser gelişme riski diğerlerine göre daha yüksektir. Her inmemiş testiste kanser gelişmez. Ancak inmiş testislere göre kanser görülme riski daha yüksektir. Aynı zamanda psikolojik faktörlerin olumsuz etkileri ilerleyen yaşlarda görülebilir.
Cerrahi sonrası başarısızlık oldukça düşük yani iyi yapılmış bir cerrahide testis yerine iner ve daha sonra sorun yaratmaz. O yüzden ailelerin ameliyat sonrası endişelenecek çok birşeyi yok.
İnmemiş bir testis hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur.
Dr. Melih Turgay, “Erken doğan erkek bebeklerin dörtte birinde, zamanında doğan erkek bebeklerin ise %3'ünde testisler skrotuma inmemiştir. Doğumdan sonraki 6 ay içerisinde kendiliğinden düzelme şansı olsa da 6 aydan sonra bu olasılık %1'e kadar düşer ve yok kabul edilir.
İnmemiş testiste üreme sağlığı ilerde etkilenebiliyor mu? Yani inmemiş testisli çocuklar ileride kısırlıkla, çocuk olmayla infertiliteyle ilgili problemler yaşıyorlar mı? Evet çünkü testis aslında sperm üreten organımız.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
AÇIKLAMA: Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatlıları ile inmemiş testis ameliyatlıları, askeri okullara girmeye engel teşkil etmez, sağlam kabul edilir."
Bu nedenle, tedavi öncesi sperm saklama seçeneği, çocuk sahibi olma planları için önemlidir. Cerrahi Müdahale: Testis kanseri tedavisinde testisin çıkarılması (orşiektomi) gibi cerrahi müdahaleler genellikle gerekir. Tek bir testis kalan erkekler genellikle doğal olarak sperm üretebilirler ve çocuk sahibi olabilirler.
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir.
İyileşme süreci hastanın ne kadar erken tedavi edildiği ile doğru orantılıdır. İnmemiş testis ameliyatı sonrası iyileşme süreci hemen başlar ve hasta iki gün içinde ayağa kalkmakta ve sonraki iki günde pansumanları yapılmaktadır. 4 günün sonrasında ise banyo yapılmasında bir sakınca yoktur.
İnmemiş testislerin çoğu ilk 3 ayda, bir bölümü de 3-6 ay arasında normal yerine iner. 6 ayda inmeyen testisin tedavi edilmesi gereklidir. Bazen hormon tedavisi denenir, ancak kesin tedavi ameliyattır. Operasyon ile testis normal yerine getirilir.
İnmemiş testis ameliyatı bebeğin yaşı ve durumuna göre değişmekle birlikte genellikle 30-60 dakika arasında sürer. Ancak bazı durumlarda komplikasyonlar ortaya çıkabilir veya müdahale daha uzun sürebilir.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40'lı yaşlara gelindiğinde ise %75'e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
İnmemiş şikayeti ile takip edilen bebeklerin testisi sıklıkla kasık bölgesinde bulunur ve birçoğu muayene ile tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri