Bunun sebebi ise tavşanın tıpkım insanlar gibi hayız (adet) görmesi ve Resulullah (sav) Efendimizin tavşan etini yememiş olmasıdır. Öncelikle Resulullah Efendimizin tavşan etini yememesi onu haram kılmaz. Zira o, soğan ve sarımsak da yemezdi.
Hülâsa, tavşan etinin mekruh olduğunu söyleyenlerin dayandığı bazı rivâyetler var ise de, âlimler bunlardan mekruh hükmünün çıkmayacağında ittifak etmişlerdir. Şiilerin ve Alevilerin tavşan yememelerinin sebebi tavşanın hayız görmesi ve Resulullah (sav) Efendimizin tavşan etini yememiş olmasıdır.
Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir. 6- Abdullah ibni Abbas hazretleri buyurdu ki: Resulullah ile otururken, bir köylü, tavşan kebabı hediye getirdi. Bize, yiyin buyurdu.
Kendisi Resulullah (S.A.V. )'e soruncaya kadar tavşanı yememiştir. Allah Resulü (S.A.V. )'e sorulduğunda kendisi tavşanın yenmesini emretmiştir.
Etlerinin yenilmesinin helal olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Maide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam âlimleri tarafından dört grupta toplanmıştır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
İlgili 22 soru bulundu
1. “İslam'da geviş getirmeyen ve çift tırnaklı olmayan bütün hayvanlar murdar sayılır. Tavşan geviş getirmeyip, çok tırnaklı olduğu gibi insan gibi hayız görme özelliğine sahiptir. Bu nedenle Aleviler tavşan eti yemezler” (Aslanoğlu 1999a: 115- 138; Roux 1997: 67).
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
Görünüşü mide bulandırıcı ya da iğrendirici olan bazı canlıların yenilmesi mekruh kabul edilmiştir. Hicaz Demir Yollarınında naklettiği gibi efendimiz balık yemiştir. el Cevab: Efendimizin karpuz yemeyin diye bir emri yoktur. Meyvalardan yasaklandığı sabit olmadıkça yemek helaldir.
Değerli kardeşimiz, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.
Kısacası, tavşanlar adet görmezler ancak bu onların hamile kalamayacakları anlamına gelmez. En hızlı üreyen evcil hayvanlar arasında olan tavşanların hamilelik süresi yalnızca 30 gün sürer ve doğumdan sonraki 24 saate tekrardan hamile kalabilirler.
Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelîlere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal.
Şafi Mezhebine baktığımızda ise Martı ve benzeri kuş türlerinin deniz kuşu olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Tavşan eti insan sağlığı açısından önemli olan, çoklu doymamış yağ asitleri, omega 3 yağ asitleri ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir. Sığır ve koyun etleriyle kıyaslandığında düşük kolesterol ve doymuş yağ asidi içeriği ile öne çıkmaktadır.
"Kedi eti helaldir, haram değildir"
Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Kuşluk yemeği sabah namazından bir müddet sonra, akşam yemeği ise gün batımında yenirdi. Hz. Muhammed elbette ekmek de yerdi.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Mace) buyurduğu sirke birçok konuda hayatımızda yer alır.HZ MUHAMMED SİRKE İLE YIKANMIŞ MIYDI: Rasûlullâh Efendimiz (S.A.V.) kendisine yapılan büyüyü sirkeyle yıkanarak değil, Muavvizeteyn (Felak ve Nas Sureleri) okuyarak geçirmiştir.
Ahtapot yemek caiz midir? Ahtapot yenilmesi caiz midir sorusu pek çok insanın kafasını karıştıran konular arasında yer alırken, ahtapot yenmesi durumunda ki esas görüş ve inanış, denizde yaşamış ancak yumurtalarını karaya bırakan hayvanların etinin yenmeyeceği yönündedir.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.).
Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Süleyman -aleyhisselâm-'ın karıncası, Belkıs'ın kuşu (Hüdhüd), Ashâb-ı Kehf'in köpeği (Kıtmîr) Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'ın devesi.
Sorunun cevabı ise Arı çıktı.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri