İşçiler, haftada 56 saate (sezonluk çalışmalar için 60 saate) kadar olmak üzere bazı günlerde 8 saati aşkın süreyle ve bazı günlerde günde 8 saatten/haftada 56 saatten az çalışabilir; ancak bu dönem sonunda ortalama çalışma süresi haftada 40 saat olmalıdır.
Maddesine göre şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kurallar belirlenmiş. İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
4) İnşaat faaliyetleri hafta içi 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. 5) İnşaat faaliyetleri Cumartesi günü 12.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. 6) Pazar günü izin olduğu halde tüm bölgelerde inşaat faaliyeti gerçekleştirmek yasaktır.
İnşaat yapılabilecek gündüz zaman dilimi, sabah 07.00'den akşam 19.00'a kadar olmak üzere 12 saat olarak belirtiliyor. İnşaat yapılamayacak saatler ise akşam saatleri 19.00'dan 23.00'e kadar 4 saat, gece ise 23.00'ten sabah 07.00'ye kadar 8 saat olarak belirleniyor.
30 Kasım 2022'de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'ne” göre inşaat faaliyetlerinin saat 10.00 ile 22.00 saatleri arasında sınırlandırıldı.
İlgili 21 soru bulundu
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
– Ancak 19.00'dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak. – Ancak geçen yıl yapılan bir düzenleme ile Cumartesi ve Pazar günleri inşaatta faaliyete saat 10.00 itibarıyla başlanabiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kaçak Yapı İhbar Hattı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin 81 ilden gelen şikâyet, ihbar ve bilgi taleplerini inceleyerek müdahalede bulunuyor ve denetimleri gerçekleştiriyor. Vatandaşlara bıraktığı kayıtlarla ilgili en kısa zamanda geri bildirimlerde bulunuluyor.
Madde 4 —Bu Yönetmelik kapsamına giren işlerin yürütüleceği çalışma dönemi, işin niteliğine göre, en çok altı ayı geçmemek üzere, işveren tarafından belirlenir.
İmar Kanununa göre “yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde yapıya (inşaata) başlanılması” ve “beş yıl içerisinde inşaatın tamamlanması gerekmektedir.
"Pazar günleri ve resmi tatil günleri, konut bölgesi ve yakın çevresinde gürültü oluşturan şantiye ve inşaat faaliyetleri 10.00 ila 22.00 saatleri dışında yasaklanmıştır.
Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
Kış ayları daha az yağışlı geçse de don nedeniyle toprağı kazmak mümkün olmayabilir. Bu gibi olumsuzluklardan kaçınmak için daha sıcak olan bölgelerde kış aylarında inşaata başlanabilir.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Haftalık Normal Çalışma Süresi Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Yasak tarihi, geri adım ile 17 Haziran'dan 31 Mayıs'a çekildi. İnşaat yasakları ile ilgili bugün yaşanan gelişmede; yasağın başlangıç tarihinin daha önce duyurulduğu üzere 17 Haziran 2022 olarak belirlenmesinin ardından bugün, 31 Mayıs 2022 tarihine geri çekildiği öğrenildi.
İnşaat sektöründe çalışma saatleri, yarından itibaren pazar günleri hariç 07.00 ile 21.00 saatleri arasında sınırlandırılıyor. Pazar günleri ise inşaat faaliyetleri yapılması yasak.
Madde 3 —Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. İş Kanununun 66 ncı maddesinin birinci fıkrasında yazılı süreler de çalışma süresinden sayılır. Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.
Mahalli Çevre Kurulu Kararı doğrultusunda, şantiye faaliyetlerinin gündüz zaman diliminde ve Cumartesi günleri Çevresel Gürültü Yönetmeliğinde belirtilen gürültü sınır değerlerini aşmamak şartı ile çalışma yapılabileceği, Pazar günleri ise çalışma yapılamayacağı belirtilmiştir.
Asgari ücret/çalışma saati. Son yapılan zamlarla birlikte güncel asgari ücret brüt olarak 10 bin 8 TL'dir. Asgari ücretli birinin aylık çalışma saati ise 225'tir (Günlük çalışma 9 saat, çalışanın aylık ortalama çalışma süresi 25 gün).
Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.
Çevrenizde herhangi bir şekilde gürültüye maruz kaldığınızı düşünüyorsanız yapmanız gereken ilk şey polis merkezini aramak olmalıdır. Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür.
Hafta sonu inşaat tadilat nereye şikayet edilir? Apartmanda gürültü kurallarına uymayan komşular Sulh Hukuk Mahkemesine şikayet etme hakkına sahip sahiptir. Yazılan dilekçe ile dava açma yetkisi veren kat malikleri kararı da gerekli olmaktadır.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınmakta, dolayısıyla aylık çalışma süresi de 30×7.5=225 saat olarak uygulanmaktadır. İŞÇİ ÇALIŞMA SÜRELERİ İÇİN KANUN NE DİYOR? Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri