Bunun için kırıcı ve değirmenler kullanılmakta kayaçların kırma ve öğütme işlemleriyle çok kısa süre içinde kum üretilebilmektedir. Kalker, dolomit, granit, siyenit, diyorit, monzonit, andazit, bazalt ve dere çakılları kırıldığında ve hatta öğütüldüğünde kum elde edilmektedir.
İnşaat kumu kum ocaklarında açık işletme yöntemi sayesinde üretilebilen kum çeşididir. Kumlar boyutlarına göre sınıflara ayrılmaktadır. İnce kum kategorisinde olan kumlar inşaat sektöründe kullanılan kumlar olarak bilinmektedir.
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
Deniz kumlarında ve deniz çevresinde nem oranı ve havadaki klor iyonu konsantrasyonunun yüksek olması korozyonu gündeme getirmektedir. Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir.
Kum tanecikleri kayaçların rüzgâr ya da su gibi bir dış etkiyle aşınması sonucu oluşur. Boyutları genellikle 0,05 milimetre ile 2 milimetre arasında değişir. Kum taneciklerinin rengi ve boyutları oluştukları kayacın yapısı hakkında önemli bilgiler verir. Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır.
İlgili 29 soru bulundu
Özgür Çakır, silis (silisyum oksijen) esaslı doğal kumların betonda kullanılmaya uygun olduğunu söylüyor. Bunun yanında kırma kumun çok yaygın bir şekilde kullanılabildiğini söyleyen Çakır, "Beton içerisinde 'agrega' denilen çakıl ve kırma taşlar kullanılır.
İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır. Örneğin, son yarım milyar yılda, mercan gibi kabuklu deniz canlıları tarafından üretilmiş olan Aragonit'tir.
Kadıoğlu, binaların betonlarından örnekler aldıklarını belirterek, "Yıkılan binaların önemli bir bölümü eski. Bu binaların betonunda kullanılan agregalarında (betonun ham maddesini oluşturan karışım) hemen hemen tamamı dere kumu kullanılmış. Yasa gereği dere kumlarının kullanılması yasak değildir.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
deniz kumu, içerisinde betonun ve demirin yapısına zarar verecek maddeler -en bilineni olarak: tuz- barındırdığı için inşaatlarda kullanılmamalıdır. kullanılan agregada ne kadar çok yabancı madde bulunursa, beton ve demirin birbirine olan bağı ve dayanımları o kadar azalır.
Kaliteli beton temelde 2 özelliğe sahip olmalıdır. Kaliteyi sağlamak için beton bileşenlerinin kaliteli malzemelerden seçilmesi gerekir. Yani agrega, çimento ve kum bileşenlerinin en dayanıklı malzemelerden seçilmesi gerekir. Kaliteli beton; kolay işlenebilir ve sertleştiğinde yüksek basınca dayanıklı olmalıdır.
İnşaat Kum Fiyatıbakılacak olursa karşımıza şöyle bir tablo çıkmaktadır: Kaba ve İnce Kum – 45 TL. Şap Kumu – 50 TL. Stabilize – 50 TL.
Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Deniz kumu elenerek kullanılmalı, içinde deniz kabuğu olmamalı. Aynı şekilde kumun tuz oranına dikkat edilmeli bu kolon demirlerinde paslanmaya neden olur, dayanıklılığı etkiler. "
Günümüzde kullanım yerine bağlı olarak kalker, dolomit, granit, siyenit, diyorit, monzonit, andazit, bazalt ve dere çakıllarından agrega üretilmektedir. Agrega daha da ince kırıldığında ve hatta öğütüldüğünde kum elde edilmektedir.
Çöl kumu, bol olmasına rağmen, beton için uygun değildir.
Dağ kumlarının kullanımında kum tabakaları arasında bulunan kilin temizlenmesi için yıkanması gerekmektedir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır bu yüzden beton ve sıvada fazla bulunması durumunda çatlamalara sebep olur. Bu nedenle kil daima nemlidir.
Malesef yetişmez . Neye dayanarak söylediniz? Gelince fotosunu yayınlarsanız yardımcı oluruz. toz gibi değil de elediğin biraz irili ufaklı olanları rahatlıkla kullanabilirsin.
İnşaat mühendisi İrfan Kadiroğlu, sıvada deniz kumu kullanımının binanın dayanıklılığına bir zararı olmadığını belirterek, "Ancak, betonarmede kullanılırsa klorür çözünerek demirdeki iyonlarla reaksiyona girer ve paslanmaya sebep olur. Yıllar boyunca bu paslanma devam eder.
Günümüzde 1 kamyon kum ortalama 18 metreküplük bir miktara denk gelmektedir. Bu miktarda yaklaşık olarak 28 ton gibi bir sayıyla karşımıza çıkmaktadır. Ortalama bir metreküp fiyatı düşünür ve buna göre bir hesaplama yaparsak, 1 kamyon sıva kumu yaklaşık 1600 TL ila 1700 TL arasında bir fiyata karşılık gelecektir.
Piyasanın çok fazla dalgalanmalar yaşamasından kaynaklı olarak son zamanlarda oldukça fazla miktarda artışa geçen kum fiyatlarında son durum, en basit, beton yapımında kullanılan normal kumun metreküp fiyatı 55 TL gibi bir fiyat ile karşımıza çıkmaktadır.
Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adı agregadır. Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir. Agregalar tane boyutlarına göre ince (kum, kırma kum..
Erimiş metal, oyuk içine doldurularak döküm malzemesi, parçanın bir bütünü halini alır. Oyuk içine dolan malzeme soğuduktan sonra kumdan çıkarılır. Yapılan işlem ile dökümü yapılan malzemenin orijinal tasarımı elde edilmiş olur.
Toprak Tekstürü: Toprakta bulunan tanelerin büyüklük bakımından dağılış ve % oranlarıdır. 2 mmden küçük olanlar: Kum, silt, kil (TOPRAK FRAKSİYONU) olarak adlandırılır.
Geçirimli Beton Nedir
Böylece geleneksel betona göre daha çok hava ve su geçirimliliği sağlanmaktadır. Geçirimli beton, “geçirimli kumsuz beton” veya “poroz beton” olarak da adlandırılmaktadır.
Çimento, betonun yapıştırıcı ve sertleştirici bileşenidir. Beton ise çimento, agrega, su ve katkı maddelerinin birleşimiyle oluşan yapı malzemesidir. İnşaat sektöründe, çimento ve beton, yapıların güvenliği, dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü için vazgeçilmez unsurlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri