"Amin ecmain" ya da "inşallah ecmain" demilerek cevap verilir. Burada güzel dilek ve duanın herkes için olması temennisi bulunmaktadır.
Arapçada cümlemizin, cümlemize anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bir kişi dua ettiği taktirde kişinin bu duasına " Amin ecmain " şeklinde cevap verilir.
Âmin; “duâmızı kabul buyur” manasına gelir. Demek ki, isterken kesin bir dille âmîn, bir işe koyulurken inşâallâh kelimesi kullanılır.
Arapçada cümlemizin, cümlemize anlamında kullanılan bir sözcüktür. Bir kişi dua ettiği taktirde kişinin bu duasına ” Amin ecmain ” şeklinde cevap verilir.
Amenna ve saddakna, inandık ve tasdik ettik anlamını içermektedir. Bazı cümleler içerisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
TDK'ya göre estağfurullah kelimesinin üç anlamı vardır: İlk Anlamı: ''Allah'ım sen günahlarımı affet, beni bağışla.'' İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla.
Arapça'dan gelen ve İslami bir terim olan mutmain, tatmin olmuş, doyuma ulaşmış, gönülden inanmış gibi anlamlara gelmektedir. Rad suresinin 28 inci ayeti kerimesine göre insanın kalbi ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur, tatmin olur , doyuma ulaşır.
İnşallah ifadesi, Allah dilerse demektir. Esasen dua ederken bir şüpheye neden olacak ifadelerden sakınmak gerekir. Bu açıdan Hz. Peygamber Efendimiz (asm), dua ederken “Allah'ım, dilersen beni affet.” demeyi uygun görmemiştir.
İnşallah, Allahü teâlâ dilerse olur manasına, bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen sözdür. Allahü teâlânın huzurunda itaat edenlerden olmak için, her işte inşallah demelidir! Hadis-i şerifte, (İnsanlar için, inşallah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur) buyuruldu.
Yapılacak her işin ilâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken bir söz.
Âmin, “kabul buyur” demektir. Dualardan sonra “âmin” deme uygulaması sünnetle sabittir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam 'âmin' dediği vakit siz de 'âmin' deyiniz.
Duanın kabulünü temenni etmek niyetiyle sonunda söylenen bitiriş sözü.
Âmin (Asurca: ܐܵܡܹܝܢ, İbranice: אָמֵן, Yunanca: ἀμήν; Arapça: آمين); Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar tarafından anlaşma, onaylama veya istek belirtmek için bazı ibadet ve duaların sonunda kullanılan bir deyimdir.
HER DUA MÜHÜR İSTER
Her duaya âmin denir ve denmeli. Esasen duaya melekler de âmin derler.
Kabul olunmayacak duaya amin denmez - Vikisözlük.
[1] Gerçekleşmeyeceği daha işin başında belli olan bir girişim için onay vermek. [2] Sonuç vermeyecek bir işe girişmek.
el Cevab: -Namazlarda Fatiha'dan sonra “amin” denilmesi Hanefi, Hanbeli ve Şafiilere göre sünnettir. İmam malik mendubtur demiştir. İmam Ebu Hanife'nin cehri namazlarda imam Fatihayı okur ama “amin” demez ama cemaat amin der şeklinde fetva verdiği nakledilir.
- Birisi dua edince, örneğin Allah şifalar versin dediğinde, amin inşallah diyoruz. - Ancak bazıları dua etmenin adabında inşallah demek yoktur diyerek, inşallah ile dua etmek Allah'ım istersen ver demek manasına geldiğini, bunun da dua adabına uymadığını söylüyor.
Aleviler ise, Amen veya Amin yerine, Allah Allah veya Allah kabul buyursun derler... Duanın, yalvarışların, zikirlerin doğruca Allah'a yönelik olduğu için sonuçta kabul edecek olan da, olmayan da yine Allah'tır.
“Âmîn”, Yüce Allah'ın kabul etmesini temenni etmek amacıyla duanın sonunda söylenen sözdür. Hz. Peygamber (s.a.s.), duanın sonunda “âmîn” denilmesini tavsiye etmiştir (Buhârî, Ezân, 111 [780]; Müslim, Salât, 72-75 [410]). Hanefî mezhebine göre Fâtiha'nın sonunda “âmîn”in gizli söylenilmesi sünnettir.
Sık kullanılan bu kelime Allah kabul etsin anlamı ile ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
"Elhamdülillâhi rabbilâlemin vessalatu vesselâmü âlâ seyyidinâ muhammedin ve âlâ âlihi ve sahbihi ecmain" cümlesi de "Alemlerin Rabbi Allah'a hamd, Efendimiz Muhammed aleyhisselama, ailesine ve tüm ashabına salat ve selam olsun" anlamına gelir. Bu cümle bir salat-u selam çeşidi sayılmaktadır.
Amin, Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “öyle olsun, Allah kabul etsin” anlamlarında duaların arasında ve sonunda kullanılan bir sözcük olarak açıklanıyor. Sözcüğün eski Mısır dilinden gelen kökeni olan Amon (ya da Amun) ise “saklı olan, gizlenen” anlamına geliyor.
Aleviler “amin” yerine “Allah Allah” de- meyi tercih ederler. Bu husus kesin ve vaz geçilmez bir ilke olarak görülür.
Duada Âmin'in Manası
Duâdan sonra âmin demekle, duâda istediğimiz hususları ümidimizle, imanımızla, Cenâb-ı Hak hakkında hüsn-ü zannımızla mühürleyip Cenâb-ı Allah'a arz etmiş olmaktayız. Yani, “Rabbim, kabul et! İcabet et! İstediklerimizi ver!” demiş oluyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri