Işığın dalga boyu Elektromanyetik dalga tayfı (spektrumu) çok geniş olduğu halde, insan gözü bu tayfın 380-740 nm arasındaki küçük bir bölümüne duyarlıdır. Bu dalgaboylarına sahip dalgalar ışık dalgaları, tayfın bu bölgesi de optik bölgedir. (Metre'nin askatı nanometre nm kısaltmasıyla gösterilir.1 nm = 10−9 m.)
İnsan gözü 400 nm ile 760 nm arasında dalga boylarına sahip ışıkları görür. Dalga boyu küçüldükçe mavimsi, dalga boyu büyüdükçe kırmızımsı renkler görülür. 760 nm'nin üzerinde infrared, 400 nm altında ise ultraviole (UV) yani mor ötesi radyasyon başlar.
Dalga boyları kısalan ve frekansları yükselen enerjiyi ise “ısı” olarak algılarız. Normal insan gözü ancak 700 ile 400 nanometre (milimikron) arasındaki dalga boyunu görebilir. Bunun 700-600 arası kırmızı; 600-500 arası yeşil, 500-400 arası mavidir.
Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır.
Beynimizde 125 milyon hücre siyah - beyaz tonları algılamamızı sağlar. Değişik renk algılamalarından beynimizdeki yaklaşık 7 milyon hücre sorumludur. Mavi renk algılamalarımızın düşük olmasının sebebi, bunlardan sadece % 4'ünün maviye hassas olmasıdır. Bu hücreler gözümüzün etrafında yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Sıklıkla saniyedeki çerçeve sayısı (FPS) olarak ifade edilmekle birlikte, hertz (Hz) cinsinden progresif tarama monitörleri olarak da ifade edilir. İnsan gözü ve onun beyin arayüzü olan insan görsel sistemi, birbirinden bağımsız olarak algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntüyü işleyebilir.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
İnsan gözünün odak uzaklığı 50 mm e denk gelir. Görüş açısı daha geniştir ama yanal alanlarda kalan objeleri kafanızı sağa sola çevirmeden net göremezsiniz. Yani net görebildiğiniz alan da 50mm ile yaklaşık olarak aynıdır. 50mm odak uzaklığı kırpık sensör karşılığı Canon 1.6X için yaklaşık 30 mm e denk gelir.
Genel olarak, bilim adamları görünür ışık spektrumunun, spektrumun mavi ucundaki 380 nanometre (nm) ile kırmızı ucundaki yaklaşık 700 nm arasındaki dalga boylarına sahip elektromanyetik radyasyon içerdiğini söylüyorlar.
Sizin için insan gözü ne kadar uzağı görebilir konusunda bir yazı derledik. Eğer dünya düz olsaydı veya yüksek bir dağın tepesinden uzaklara bakabilirsek kilometrelerce uzaktaki ışıkları algılayabiliriz. Gece karanlığında 48 kilometre uzaktaki bir mum ışığını bile görebiliriz.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Eğer cisim, üzerine düşen ışığı tümüyle soğurursa bu cisimden gözümüze ışık yansımayacaktır. Gözlerimize bir cisimden ışık gelmediğinde bu cismin rengi beynimiz tarafından siyah olarak algılanır. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Frekansının en yüksek renk, mordur. Her rengin bir frekansı mevcuttur ve renklerin frekansları insanlara doğrudan yansır. Mor rengin kullanılması, insanların çevreleri tarafından çok daha hızlı bir şekilde fark edilmelerini sağlayacak ve sözü daha fazla dinlenen insanlar olmalarını sağlayacaktır.
Gözün ortalama ağırlığı 7,5 g, hacmi ise 6,5 ml'dir. Gözün tabakaları ve boşlukları : Göz esas olarak üç tabakadan oluşur.
Bilim adamlarına göre, insanda aynı veri iletimi 10 kat hızlı gerçekleşmektedir. İnsanın görme yeteneği saniyede 8.75 megabit'lik bir hızda işler.
Tüm insanların görüş kabiliyeti aynı değil tabii ki. Hatta yaşımız ilerledikçe; özellikle 40 yaşından sonra kademeli olarak bir düşüş gerçekleşiyor. Ayakta durup ileriye doğru bakıyorsak; hiçbir görme kusuru olmayan sağlıklı bir göz 20 kilometre uzağı görebilme gücüne sahip.
Bu nedenle yeryüzüne ulaşan güneş kaynaklı radyasyonun ancak %5'lik kısmı olup, bu kısım 290-400 nm spektrumunda yer almaktadır. En kısa dalga boyuna sahip ışınlar UVC ışınları (290 nanometrenin altında), sonra UVB ışınları geliyor (290-320), en uzun dalga boyı ise UVA ışınlarının (320-360).
Ultraviyole ışınları da kendi arasında farklı dalga boylarına sahip gruplardan oluşmaktadır. Bu sınıflandırma aynı şekilde fizikçiler tarafından, yakın UV (320-380 nm), orta UV (200-320 nm) ve vakum UV'si (10-200 nm) olarak da uygulanabilmektedir (9). fından tutulmamakta, camdan geçe- bilmektedir.
Bu tüpler tarafından yayılan mor parıltı, ultraviyolenin kendisi değil, kaplama tarafından filtrelenmekten kurtulan cıvanın 404 nm spektral çizgisinden gelen görünür mor ışıktır.
Üçüncü gözümüz aslında doğuştan açıktır ve bu durum hemen hemen 9 yaşına kadar da devam eder. Ancak zamanla aktif olarak çalışan epifiz bezi kireçlenerek görme alanını kapatır. Bunun önüne geçmek için şekerli ve gazlı içeceklerden, zararlı her türlü yiyecekten ve organik olmayan gıdalardan uzak durulmalıdır.
İnsan gözü ovaldir. Açıları yatay olarak 178 derece, dikey olarak da 135 derecedir. Dikey görüş açıları 60 derece yukarıya, 75 derece de aşağıyadır. Düz ileriye bakıldığı zaman, insan gözünün her biri burundan 95 derece açıya kadar görebilir.
İki gözün görüş açısının, yani sol gözümüzün burna ve sağa doğru 60 derecelik görüş alanıyla, sağ gözümüzün burna ve sola doğru 60 derecelik görüş alanının çakıştığı bölge, kabaca 3 boyutlu görüş alanımızdır. Bu 3 boyutlu görüş alanı, sadece 114 derecelik bir alanı kapsar.
Kahverengi göz: Koyu kahverengi göze göre çok daha az görülen göz rengidir.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
SÜREKLİ AĞLAMAMIZ GEREKECEK
Göz rengiyle ilgili yaklaşık 16 gen bulunmaktadır. Bu genler irisde bulunan melanin miktarı aracılığıyla göz rengimizi belirlerler. Bunun sonucundaysa mavi ve gri gibi çok çeşitli renkler ortaya çıkabilir. Ancak olabilecek en koyu göz rengi kahverengidir yani siyah değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri