Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, herkesin işleri ve sorumlulukları kendi yöntemleri, bilgi ve becerileri doğrultusunda yerine getireceğini belirtir. İnsanların farklı yetenekleri ve yaklaşımları olduğunu kabul etmek, bireysel farkliliklari anlamak ve saygı göstermek önemlidir.
Yiğidin sözü, demirin kertiği Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yiğit ve onurlu kişilerin sözlerinin çok değerli ve kesin olduğunu ifade eder. Yiğit bir kişinin verdiği sözün, çok sağlam ve değişmez olduğunu, bu sözün yerine getirileceğini belirtir.
Yaptığın işin güzel yönlerini görmeye çalış. Bunu kabul edeceksin, her yiğidin farklı bir yolu, farklı bir yoğurt yiyişi var.” Bu atasözü, “iş aynı iş olsa bile, herkesin o işi yaparken kendine göre bir yolu, yöntemi vardır” anlamında kullanılır.
Her Yiğidin Bir Yoğurt Yiyişi Vardır Atasözü Açıklaması
Gündelik hayatta ve sanatsal yaşamda kişinin çalışmalarında yoğurt yiyişi mecaz anlamda ortaya konulmuştur. Her yiğidin denilmesinden ise kişinin özelliklerinin her insana özgü olması yiğitlik olarak tabir edilmiştir.
Atasözlerinin bir kısmında kelimeler gerçek anlamıyla kullanılırken bir kısmında mecaz anlamıyla kullanılıyorsa bunlara kısmen mecaz anlamlı atasözleri denir.
İlgili 39 soru bulundu
Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir. Mecaz anlamda abartı ve soyutlama söz konusudur. Örnek: Batık şirketin eski çalışanıymış.
Bir kelimenin kendi gerçek (temel) anlamı dışında, başka bir anlam için kullanılmasıdır. Kelimenin hakiki (gerçek/temel) anlamının anlaşılmasına karîne-i mânia adı verilen akla dayalı (aklî) bir engel vardır. Bu, sözü söyleyenin sözü gerçek anlamda kullanmadığının delili olur.
Sütten Ağzı Yanan Yoğurdu (Ayranı) Üfleyerek Yer (İçer) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir olaydan gerekli dersi alan, sonra uyanık davranır.
Mayasız yoğurt tutmaz Atasözünün Anlamı: Her işin başarısı için gerekli olan temel bileşenlerin olması gerektiğini ifade eden bir atasözüdür.
[1] Çok para kazanabilmek için, az da olsa, elde bir sermaye olması gerekir.
[1] Bir yerin büyüğü için önemli şey, işleri denetlemektir. Yiğit için önemli şey ise sözünün eri olmaktır.
Yiğidin Sözü, Demirin Kertiği Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: mert adamın ağzından çıkan söz demire kazınmış çentik gibi kalıcı olur dediğini yapar, sözünden dönmez.
Isıracak İt (Köpek) Dişini (Dişlerini) Göstermez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kötülük edecek kimse önceden haber vermez, belli etmez.
[1] Türk, atı çok sever. Birçok işlerini onunla arkadaşlık ederek yapar. At, Türk'ün savaştakahramanlık ortağıdır. Barışta her günü atla birlikte geçer: Yolculuğu onunla yapar, yükünüonunla taşır.
[1] Herkesin gönlünde, elde etmek istediği büyük bir şey vardır.
"At ile avrat yiğidin bahtına " Atasözünün Anlamı: Bir kişinin atı ve eşi, onun kaderi veya şansıyla doğru orantılıdır.
Meşhur atasözüdür, borcu olan insanın çalışmak için daha çok çaba sarf edeceğine işaret eder.
Çobansız Koyunu Kurt Kapar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yöneticisi, koruyucusu olmayan kişiyi ve topluluğu düşman ezer.
"Irmak kenarına çeşme yapılmaz" Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir şeyin veya bir hizmetin, zaten bolca bulunan veya kolayca ulaşılabilecek bir yerde ya da durumda olmasının gereksiz olduğunu belirtir. Irmak kenarında zaten su bulunduğu için ayrıca bir çeşme yapmak gereksizdir.
Havlayan köpek ısırmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, çok konuşan, tehditkar sözler sarf eden veya agresif bir tavır sergileyen kişilerin genellikle fiili bir eyleme geçmeyeceklerini belirtir.
[1] Kendisine bir şey yaptırmak istediğimiz, ya da bir öğüt verdiğimiz kimse anlayışlı bir kişi ise bir kez söylemekle o işi yapar, öğüdü dinler. İstediğimizi yapmayıp bizi döne döne söylemek zorunda bırakan kimsenin insanlık niteliği eksiktir.
“Borç yiğidin kamçısıdır” ve “Borç ödenir, kira ödenmez” gibi atasözleri borç almayı olumlayan ve destekleyen atasözleridir. Bu atasözlerinin dışındaki atasözleri ise borçlu olmanın olumsuz bir durum olarak değerlendirildiği atasözleridir.
İşleyen demir pas tutmaz Atasözünün Anlamı: Sürekli çalışan, aktif olan ve kendini geliştiren bir kişi, zamanla körelmez, becerilerini kaybetmez ve daha parlak bir hale gelir. Bu atasözü, sürekli çalışmanın, eğitimin ve aktif kalmamanın önemini ve faydalarını belirtir.
"Baş dille tartılır" Atasözünün Anlamı: Kişinin değeri, bilgisi ve zekası konuşma tarzıyla anlaşılır. Bir kişinin ne kadar bilgili ve akıllı olduğunu anlamak için onunla konuşmak yeterlidir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri