Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Öncelikle psikolog veya psikiyatriye Gitme kararını vermekten ziyade terapi şekliyle bir tedavi olmak ile ilaç kullanmak arasında bir karar vermesi gerekir bir psikolog gördükten sonra gerekli gördüğünde psikiyatriye yönlendirebilir. Bu sadece panik atak için geçerli değil Diğer ruhsal durumlarda da geçerlidir.
Psikolog seanslarında kişi; problem çözme tekniklerini öğrenebilir ve yaşamda endişe, kaygı veya olası günlük hayal kırıklıkları ve endişelerin üstesinden gelmeyi öğrenebilir. Kişi seanslar sayesinde yaşadığı sorunlar karşısında nasıl bir duruş sergileyeceğini keşfeder.
Stres ve kaygı ile baş etmek, kendisini daha iyi tanımak isteyen herkes psikoloğa başvurabilir. Bunda bir sakınca yahut problemli bir durum yoktur. Yardım almak, doğal ve gereklidir.
Terapiye çocuklar, gençler, yaşlılar, her cinsel yönelimden insanlar, kısacası herkes gider. Terapi bilimsel yöntem ile desteklenen bir değişim sürecidir. Terapinin etkinliği bilim insanları tarafından araştırılır; ancak terapistler, bilim insanı olmak zorunda değiller.
İlgili 32 soru bulundu
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Cezai ehliyet, herhangi bir suç karşısında psikolojik durumun belgesidir; eğer bir suç işlenmediyse psikoloğa gitmek memuriyete engel değildir ve adli sicile işlemez.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
Hayatınızla ilgili sorular soracaktır. Örneğin, geçmiş tecrübeleriniz, sosyal yaşamınız ve aile durumunuzla ilgili sorular. Psikolojik destek arama nedeninizi bilmek haricinde psikoloğunuz probleminizin sizde yarattığı diğer belirtileri bilmek isteyecektir.
Psikolog terapi ücretleri ülke genelinde 150 TL'den başlıyor ve 2800 TL'ye kadar varabiliyor. Yani, bir seans psikolog görüşmesi yapmak istediğiniz bu aralıkta bir seçim yapma imkanınız bulunuyor. Aldığımız cevaplara göre, ortalama psikolog seansları 671.50₺ (2022 yılında 398.25 TL) olarak hesaplanmaktadır.
Dolayısıyla alacağınız tedavi süreci hiçbir surette e-devlet gibi benzeri resmi sistemlere işlenmemektedir. Aynı durum özel kliniklerde hizmet veren psikiyatristler için de geçerlidir. Özel kliniklerdeki psikiyatriste gidiyorsanız tanı, teşhis ve tedavi süreci yine hiçbir şekilde sicile işlenmez.
Obsesif kompulsif bozukluk tanısını bir psikiyatrist koymalıdır. Var olan takıntılar, sürekli devam ediyor ve bireyin işlevselliğini engelliyor ise mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez. İnsanlar, günümüzde hala ruh sağlığına yönelik hizmet almaktan çekiniyorlar.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Terapistler kişinin gizliliğini, kendine dair açıkladıklarını tamamen gizli tutsalar dahi bazı durumlarda bunların ihlal edilmesi şarttır/ kabul edilebilir: Kişi kendisine yönelik intihar tehditlerinde bulunuyorsa. Kişi başkasına yönelik öldürme ve zarar verme tehdidinde bulunuyorsa.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımadığı gibi askerliğe ve polisliğe de engel bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak uzun süreli bir psikolojik rahatsızlık durumu varsa mülakat süreçlerinde elemeye sebep olabilir.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
Türkiye'de psikolog seansları ortalama 50 dakika sürmektedir. Yurt dışında da durum farklı değildir. Size sunulan ücretlendirme 50 dakikalık süre için verilir. Siz isterseniz süreyi önceden haber vermek koşuluyla daha da uzatabilirsiniz.
Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, hastaların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer. Bilişsel Davranışçı Terapi ile tedavi edilen bazı hastaların yaklaşık 10-20 seanstan sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri