Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
Azar azar un ilavesiyle yoğrulur ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hazırlanan pide hamurunun üzeri örtülerek, sıcak bir ortamda mayalanması için 1-2 saat kadar bekletilir.
Tepsiye koyup üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz afiyet şeker olsun 😋İsterseniz akşam dolaba koymadan hemen yapabilirsiniz.Bence dolapta beklemesi hamuru daha yumuşak fos fos yapıyor🥰.
Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir. Ancak hamuru buzdolabında saklarken, kapağının sıkıca kapalı olduğundan emin olun. Kullanmadan 2 saat önce oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
Su hariç hamur için gerekli olan malzemeleri derin bir kaba alıp karıştırıyoruz. Üzerine yeteri kadar ılık su ekleyip, elimize az yapışan bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. Üzerini nemli bir bez ile örtüp 45 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Pide hamuru mayalı bir hamurdur. Yaş mayayla kolayca yoğurabilirsiniz.
Gerçek bir pide hamuru hazırlamak istiyorsanız mayalı hamur ile yapmak daha doğru olur. Dışarıda yediğimiz pidelerin lezzetini veren de hamurunun mayalı olmasıdır zaten.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Mayalı hamuru hazırlarken eğer yumurta ve süt kullandıysanız mayalı hamurunuz buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün muhafaza edilebilir. Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir. Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
En az 3 saat, ideali 1 gece buzdolabında dinlendirin.
Hamuru mayalamaya bırakırken, streç veya nemli bez ile örtün. Bu sayede kurumasını önleyebilirsiniz. Hazır satılan pidelerin şeklinden yapmak için, pidenin ortasını ince kenarlarını ise daha kalın bırakın. Daha yumuşak ve kabuksuz bir hamur istiyorsanız fazla yoğurmaktan kaçının.
Fırından alır almaz, kenarlarına tereyağı sürün ve daha yumuşak bir pide istiyorsanız üstlerini temiz bir bezle örtün. Pideleriniz hazır! Afiyetler olsun!
Hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Sıvı yağ, süt gibi malzemelerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamurun güzel bir şekilde mayalanması için ideal olan seçimdir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Eğer ortam çok sıcaksa maya bir anda aktifleşir, aniden söner ve pişirme aşamasında yayılır. Eğer soğuksa ise mayanın aktif hale gelmesi ve hamuru kabartması çok uzun zaman alacaktır. Bu yüzden hafif güneş olan, oda sıcaklığında bir ortam mayalanmayı bekleyen hamurunuz için ideal bir ortam olacaktır, aklınızda olsun.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Özellik olarak su ile teması sonrasında hemen aktifleşir ve işlev görmeye başlarlar. Hamurun 20-30 Santigrat Derece arasında olması İnstant Mayanın fermantasyonunu artırır.
Pide hamuru için:
1 su bardağı süt. 2 su bardağı un. 1 paket kabartma tozu. 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
Isıtılmış 220 derecelik fırına vermeden önce üzerine çörek otu serpin. Fırına verip üzeri kızarana kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri