Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra "Eûzü Besmele" çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur'an-ı Kerîm okunur.
Niyet ettim Allah rızası için bugünkü üç rekatlık vitir namazı kılmaya denilerek namaza başlanır. Allahu Ekber denilip sübhaneke okunur.
Vitir Vacip Namazının 1.
– Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve "Allah'u Ekber" denir. – Sübhaneke okunur.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).
Vitir Vacip Namazının 1.
– Sübhaneke okunur. – Fatiha okunur: – Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
İlgili 19 soru bulundu
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nafile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rekâtta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, s. 141-142).
– Salli ve Barik duaları okunur. Daha sonra"Allah'u Ekber" denir ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır. Sübhaneke okunur.
Eğer bir kişi vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa "Rabbenâ âtina fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe'n-nâr" (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.
Alınan bu tekbire "intikal tekbiri" denir. Çünkü, tekbirden önce okunanlar birer sûre ve âyettir. Kunut duaları ise Peygamberimiz (asm)'den rivayet edilen birer duadır. İşte âyetle dua arasını ayırmak ve dua hâline intikal etmek için tekbir alınmaktadır.
Hatta vitir namazında bile, devamlı kevser, ihlas ve felak nas surelerini okumasında bir sakınca yoktur. Örneğin üç sure bilen birisi, farz namazlarda, bazen kevser ile nas suresini veya ihlas suresini , bazen de kevser ile felak suersini okuya bilir bir mahzur yoktur.
Her namazın ilk rek'atinde iftitah tekbirinden sonra, İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Teravih namazı dört rek'atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek'ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur.
Hanefilere göre, Sübhaneke'den başka bir şey okumaz. Şafilere göre ise ayrıca her rekatta Fatiha suresini okur. İmam ise öğle, ikindi, akşam ve yatsının üçüncü ve dördüncü rekatlarında, sadece Fatiha okur; zammı sure okumaz.
Vitir namazı Ebû Hanîfe'den gelen ve Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre vâcip, Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed'in de aralarında bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre ise müekked sünnettir.
Vitir kılınmazsa yatsıyı kaza etmek gerekmez. Vitri kaza etmek gerekir. Gece yarısı kalkamayanların vitri de yatsıyla beraber kılıp yatmaları gerekir.
Vitir namazının üçüncü rekâtında tekbir almayı unutan kimse ne yapmalıdır? Bir kimse kunut yapmayı unutur ve rükûdan sonra hatırlarsa, ondan kunut düşmüş olur. Bunun yerine namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.
Vitir vacip namazının üçüncü rekâtında Fatiha'dan sonra okunan surenin ardından ise eller havaya kaldırılıp tekbir verildikten sonra tekrar bağlanır.
Bu oturuşta "et-Tehiyyât", "salli-barik" ve "Rabbenâ" duaları okunur ve iki tarafa selâm verilir (İbn Abidin, Reddu'l-Muhtar,Mısır, 1966, II, 5, vd).
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
İslam dinin vacip namazlardan biri olan vitir namazı, yatsı namazından sonra sabah ezanına kadar her vakit kılınabilir. Üç rekatlık vitir namazının sonunda ise Kunut duaları okunur.
Vitir namazı duaları olarak geçen Kunut duası 1 ve Kunut duası 2, tekbir alarak rükuya gitmeden önce son rekatta okunan dualardan biridir.
Namazın başında okunan “Sübhâneke” zikri ile ilgili mütevatir veya meşhur hadislerde “ve celle senâüke” ifadesi yer almamaktadır (Ebû Dâvûd, Salât, 122 [775-776]; Tirmizî, Salât, 65 [242-243]). Bundan dolayı namaz kılan kişi cenaze namazı dışındaki namazlarda bu ifadeyi okumaz (Merğinânî, el-Hidâye, 1/49).
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü akşam namazının üç rekat farzını kılmaya” diyerek niyet edilir. “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır. Sübhaneke duası okunur. “Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahir rahmanir rahim” denilerek Euzü Besmele çekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri