İnsan kaynakları stratejisi, bir şirketin hedeflerine ulaşmak için çalışanlarının nasıl yönetileceği hakkında bir plan veya yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu strateji, işe alıma, eğitime, performans değerlendirme ve ödüllendirmeye, iş ilişkilerine ve iş kanunlarına uyum gibi bir dizi görevi içerebilir.
İnsan Kaynakları stratejisi, bir işletmenin insan sermayesini iş faaliyetleriyle uyumlu hale getirmek için yönetmeye yönelik genel planıdır.
İnsan kaynakları yaklaşımı
Böylece insan merkezli olarak bir kurumda çalışanların, şirket hedefleri, örgütsel gereklilikler ve bireysel hedefleri arasında dengeli bir şekilde kendilerini geliştirmelerini ve kuruma katkı sağlamalarını amaçlar.
İKY: Geleneksel İKY, genellikle çalışan memnuniyeti, işe alım maliyetleri ve personel devri gibi kısa vadeli ölçütleri kullanır. Stratejik İKY: Stratejik İKY, organizasyonun performansını belirleyen daha stratejik ölçütleri kullanır. Bu, gelir artışı, rekabet avantajı ve uzun vadeli büyüme gibi faktörleri içerebilir.
Stratejik insan kaynakları planlamasının ilk adımı işletme misyonunun belirlenmesidir. Misyon, işletmenin hangi işi, neden yaptığını açıklar. Misyon cümlesi işletmenin gereksinim duyduğu elemanların özelliklerinin belirlenmesinde yararlanılacak ilk kaynak niteliğindedir.
İlgili 20 soru bulundu
Stratejik insan kaynakları, insan yönetimi programlarına ve uzun vadeli çözümlere odaklanır. İşe alım, eğitim ve çalışanları ödüllendirme gibi farklı faaliyetler boyunca uygulanabilir. Organizasyonu oluşturan tüm ekipler aynı hedefleri gözeterek çalıştığında şirketin başarılı olma olasılığı artar.
Strateji (Fransızca stratégie) ya da izlem, bir ulusun veya uluslar topluluğunun, barış ve savaşta benimsenen politikalara destek vermek amacıyla politik, ekonomik, psikolojik ve askerî güçleri bir arada kullanma bilimi ve sanatı.
Bunlar kaynak tabanlı yaklaşım, işlem maliyeti ve aracı (vekalet) kuramları, davranışsal yaklaşım ve kaynak bağımlılığı- kuramsal yaklaşım olarak belirtilmektedir.
İnsan kaynakları yönetimi yaklaşımının stratejik niteliği, insan kaynakları uygulamalarının finansal performans, işgücü devri ve verimlilik gibi konularda örgüt performansı için son derece önemli olduğunu vurgulamaktadır (Richard ve Johnson, 2001: 299).
Stratejik insan kaynakları yönetimi konusunun temel amacı; yüksek motivasyona sahip, yeniliklere açık, becerikli ve kararlı şekilde çalışan insanlar yetiştirerek rakipleriyle rekabet ederek avantajlı bir duruma geçmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetimi, insan faktörünün işletme hedefleri doğrultusunda verimliliğini ve etkenliğini artırmak amacı ile en iyi şekilde yönetilmesi, geliştirilmesi ve motive edilmesidir.
İnsan stratejisi, insan sermayesini iş hedefleriyle uyumlu hale getirerek bir kuruluşun stratejik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmayı amaçlayan stratejik bir çerçevedir. Bir insan kaynakları stratejisinin temel unsurları insanları çekmek, geliştirmek, bağlılıklarını sağlamak, elde tutmak ve yönetmektir.
İnsan kaynakları yönetimi doğru çalışanı işe alarak şirketin faaliyetlerini iyileştirir. Şirket çalışanlarını organize eder, kadrolaştırır, bölümlere ayırır ve şirketin performansını artırır. Çalışanların ihtiyaçlarını gidererek verimli bir iş ortamı sağlar ve bu da şirketin faaliyetlerini iyileştirir.
Bu anlayış piyasalar ile ilgili tüm kuralları ve sınırları yeniden gözden geçirerek yeni arzlar ortaya koyan bir anlayıştır. Temelde müşterinin henüz farkında olmadığı ihtiyaçlarını karşılamayı hedefler, bunu yaparken ise var olan kuralları olabildiğine değiştirir.
İnsan kaynakları ilkeleri sırasıyla şöyle açıklamak mümkündür; verimlilik, insancıl davranış ilkesi, eşitlik ilkesi, güvence ilkesi, açıklık ilkesi, halef yetiştirme ilkesi ve yönetim geliştirme ilkesi şeklinde gösterilmiştir.
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Stratejik amaçlar belirli bir zaman diliminde kuruluĢun ulaĢmayı hedeflediği kavramsal sonuçlardır. Stratejik amaçlar ve hedefler stratejik planlama sürecinde kuruluĢun “Nereye ulaĢmak istiyoruz?” sorusuna cevap verir. Stratejik amaç, kuruluĢun genel bir çerçevede ulaĢmayı düĢündüğü noktanın ne olduğunu gösterir.
Stratejik düşünme, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için bir plan geliştirme sürecidir. Bu süreç, hedeflerinizi belirlemeyi, alternatifleri değerlendirmeyi, analiz yapmayı ve bir plan oluşturmayı içerir. Stratejik düşünme, hem kişisel hem de profesyonel yaşamınızda size yardımcı olabilir.
Strateji kelimesi dilimize Fransızcadan geçmiştir ve orijinali ''strategie'' şeklinde yazılır. Ayrıntılı plan anlamına gelen strateji sözcüğü, pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler gibi farklı alanlarda proje hazırlama ve geliştirme manasında kullanılır.
Stratejinin iş dünyasındaki tanımı hayati çıkarlarını, geliştirmek/garantiye almak için insan ve kaynakları kontrol etmek ve bunlardan en fazla faydayı sağlamak üzere bir plan dahilinde hareket etmek olarak bilinir.
📌Hedefler yazılı ve net değildir. 📌Stratejik kararlar alınmaz. 📌Planlama yapılmaz. Bunların her birinin hizmet ettiği ayrı bir amaç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri