LDL kolesterol kanda kolesterolü taşıyan başlıca pakettir. Kanda yüksek olduğu zaman damarların içyüzüne yapışıp buralarda plaklar oluşturur. Kolesterol dışındaki bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve bunlar üzerinde oluşan çatlaklarda oluşan pıhtılar damarları tıkar.
Doğru ve düzenli bir diyetle kolesterol kontrol altına alınabilir. Özellikle kızarmış ürünlerden uzak durarak, balık, tahıl ürünleri, bol sebze ve meyve tüketerek LDL kolesterolün düşmesini sağlayabileceğinizi ve kalp rahatsızlıklarını en az indirgeyebileceğinizi unutmayınız.
Bilimadamları, yüksek dozda alınan kolesterol düşürücü ilaçların kalp damar tıkanıklıklarını önlediğini, hatta tıkanan damarları açtığını kanıtladı.
Kolesterol, arterler aracılığıyla tüm vücuda taşınır. Eğer kanda kötü kolesterol fazla ise bu durum kan damarlarında kolesterol plağı adı verilen bir yapı oluşturur. Zaman içerisinde artan kolesterol plakları nedeniyle damar yolları daralır, basınç artmaya başlar ve pıhtı oluşma ihtimali artar.
İlgili 27 soru bulundu
LDL (kötü) kolesterol kanda yüksek olduğu zaman, kalbi ve beyni besleyen damarların iç yüzüne yapışarak plaklar oluşturur. Kolesterol dışındaki bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve bunlar üzerinde oluşan çatlaklarda gelişen pıhtılar damarları tıkar.
Sağlıklı kişilerde LDL kolesterolün 130 mg/dL'den düşük olması normal, 130-159 mg/dL arasında olması sınırda yüksek, 160 mg/dL ve üzerinde olması ise yüksek riskli kabul edilmektedir.
İyi kolesterol sadece vücudumuzda bulunur, besinlerle alınmazlar. Kötü kolesterol (LDL) dokularda ki kolesterolü vücutta ihtiyaç duyulan bölgelere taşımakla görevlidir ve kötü kolesterol seviyesinin yükselmesi kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve felç gibi hastalıklara neden olabilmektedir.
Bu grupta tedavide genel olarak sadece diyet yeterlidir. Ancak, toplam risk faktörü sayısı 2'nin altında olduğu halde, kolesterol düzeyi çok yüksekse (total kolesterol 300 mg/dl) ve üzeri, LDL-kolesterol 190mg/dl ve üzeri) ve diyetle düşmüyorsa, ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Kanda olması gerekenden çok daha yüksek seviyelerde bir kolesterol söz konusu olduğunda plaklar oluşabiliyor, bu durum damar sertliğinden tutun damarların tıkanmasına kadar çok ciddi seviyelere taşınabiliyor. İşte tüm bu etkileri nedeniyle yüksek kolesterol kendini bacaklarda oluşan kramplarla gösterebiliyor.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
Kolesterol ilaçları yan etki profili açısından oldukça güvenli ilaçlardır. Ancak çok yüksek dozda kullanılırlarsa karaciğerde geçici enzim yükselmesi yapabilirler. Kalıcı karaciğer harabiyeti de yine ancak altta yatan karaciğer hastalığı olan hastalarda gelişebilir.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli sporu hayatınıza katmak kolesterol seviyenizi dengeleyerek sağlıklı bir hayata kavuşmanızı sağlar. Spor yaptıkça iyi kolesterol HDL artıp, kötü kolesterol LDL azalır. Günlük veya haftada en az 4 kez 30 dakikalık yürüyüşlerse kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
D vitamini: Sağlık için bir çok yararı olan D vitamininin ne yazık ki kolesterol ve trigliserid üstüne etkisi yok.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Kan HDL-kolesterol düzeyi 35 mg/dl'nin altı ise düşük olarak nitelendirilir. Kanda toplam kolesterol 200 mg/dl, veya LDL-kolesterol 130 mg/dl'nin üzerinde veya HDL-kolesterol 35 mg/dl'nin altında ise damar sertliği riski fazladır. HDL-kolesterol düzeyi yükseldikçe risk azalır.
Kolesterolden kaynaklı meydana gelen baş ağrıları, başın tepe noktasından başlamayabilir. Kolesterol sebepli baş ağrılarının vurduğu ilk yer genellikle ense köküdür. Ense köküne vuran ilk ağrıdan sonra yükselen kolesterol seviyesine göre baş ağrısının bulunduğu bölgede de yayılma meydana gelecektir.
Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Kolesterol ne kadar yüksekse, kalp damar hastalıklarının o kadar erken yaşta başladığına değinen Kayıkçıoğlu, LDL-kolesterol düzeyleri 500 mg/dl'den yüksek olan hastalarda 8-9 yaşından itibaren kalp damarlarında tıkanıklık başlayabildiğini ve bu hastaların tedavisiz kalmaları halinde 20-30'lu yaşlara varmadan ...
Kalp krizi geçirme riski yüksek olan hastalarda kötü kolesterol düzeyinin daha düşük olması hedeflenir. Koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı, kalp krizi veya felç geçirmiş olma gibi faktörler risk düzeyini artırır ve yüksek riskli hastalarda kötü kolesterol seviyesi 100 mg/dl'nin altında olmalıdır.
Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
Stres: Kişinin sürekli stres altında olması, yüksek kolesterol de dâhil olmak üzere birçok sağlık sorununun gelişmesine yol açabilir. Yapılan bazı çalışmalar kronik stresin kötü kolesterol denilen LDL'nin düzeyini yükselttiğini, iyi kolesterol olan HDL'yi ise düşürdüğünü göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri