İnsani nedenlerle bir şekilde Türkiye'de kalması gerekli görülen yabancı uyruklu kişilere verilen oturma izni türüne “insani ikamet izni” denmektedir. İkamet izni olmayan, fakat Türkiye'de Türk vatandaşı çocuğu olanlar, Türkiye'de tedavi görenler gibi geçerli bir nedeni olan kişilere, insani ikamet izni düzenlenebilir.
İNSANİ İKAMET İZNİ KİMLER ALABİLİR
İnsani ikamet iznini YUKK'un 46'ncı maddesinde sayılı özelliklere sahip yabancı kişiler alabilir. Örneğin; yabancı, ülkesine dönmesi halinde kendisi için telafisi imkansız zarar doğacağını düşünüyorsa insani ikamet izni talep edebilir.
İnsani vizeler Türk vatandaşları, yabancı ülke vatandaşları ve vatandaşlığı olmayan kimselere akademik gelişim ve yenilenme, kültürel ve sosyo-politik baglar, spor aktivitelerinde rol alma, dini aktiviteler ve insani yardım amaçları ile verilmektedir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
- Türkiye'de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle kalmış olan ya da Bakanlığın belirlediği şartlara uyan yabancılara, Bakanlığın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet izni düzenlenir.
İlgili 34 soru bulundu
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
Sınır dışı etme kararları ile uluslararası koruma statüsü başvurusunun kabul edilmediğine yahut geri çekilmesi veya geri çekilmiş sayılmasına ilişkin kararlara karşı yargı yoluna başvurulabilmektedir. Yargı yoluna başvuran yabancı bu başvuru sonuçlanıncaya karar insani ikamet izni ile ülkede kalabilecektir.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
6735 sayılı Kanun'a göre verilen çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti, ikamet izni yerine geçer. Ancak, mülteci ya da ikincil koruma statüsü dışındaki yabancıların herhangi bir nedenle ikamet iznine sahip olması yabancıya çalışma hakkı vermez.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Tedavi amaçlı ikamet izni, e-ikamet sistemi üzerinden ön başvuru formu doldurularak ve göç idaresine gerekli belgelerle birlikte randevu günü bizzat başvuru yapılarak alınır. Ön başvuru formu doldurulurken kısa dönem ikamet izni opsiyonu seçilmeli ve “tedavi görecekler” şıkkına tıklanır.
Anılan Kanun ile ikamet izni başvurularında refakat uygulaması kaldırılmış olup her yabancının başvurusu ve izin belgesi ayrı olarak düzenlenmektedir. Ayrıca ikamet izni başvuruları yabancı tarafından bizzat yapılabileceği gibi yabancının yasal temsilcisi ya da avukatı aracılığıyla da yapılabilecektir.
İkamet İzni Çeşitleri
Bunlar; Kısa Dönem İkamet İzni, Aile İkamet İzni, Öğrenci İkamet İzni, Uzun Dönem İkamet İzni, İnsani İkamet İzni, İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni' dir.
İkamet tezkeresi geçerli pasaport veya pasaport yerine geçerli seyahat belgesi ile birlikte ibraz edilmesi halinde yabancılara Türkiye'ye vizesiz giriş hakkı tanımaktadır.
İnsani ikamet izni, 6458 sayılı kanunda belirtilen insani sebeplerden dolayı Türkiye'de kalmaya devam etmesi zorunlu olan yabancılara verilen istisnai ikamet izin türüdür. Bu ikamet izninden faydalanabilmek için, başvuruda ileri sürülen hususların YUKK 46 hükmünde sayılan istisnai durumlardan birine girmesi gerekir.
Hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekte iken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkânı bulunmayanlar. Mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurları sınır dışı edilemez.
Türkiye'de oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere 180 günde toplam 90 gün süre verilmektedir.
Uygun bütçeyle başvuru, esnek ikamet şartları ve vatandaşlığa geçiş için kısa süre göz önünde bulundurulduğunda, Portekiz oturma izni ile AB vatandaşlığı almak için en doğru ülkedir.
Ev alarak ikamet izni alınabilmesi için satın alınacak konutun, büyükşehirlerde en az 75.000 USD değerinde, diğer şehirlerde ise en az 50.000 USD değerinde olmasıdır. Bu bedellerin altında bir konut satın alınırsa, satım işlemi geçerli olacak ancak ikamet izni alınamayacaktır.
Aile ikamet izni kimlere verilebilir? Türk vatandaşlarının veya ikamet izinlerinden birisine sahip olan yabancılar ile mültecilerin ve ikincil koruma statüsü sahiplerinin; Yabancı eşine (Birden fazla eşi olması halinde eşlerden yalnızca birine aile ikamet izni düzenlenebilir.
Türkiye'de öğrenci oturma izni, 1 yıllık olarak verilir ve bu izin yılda bir kez yenilenebilir. Yani, öğrenciler en fazla 5 yıl boyunca Türkiye'de öğrenci oturma izni alabilmektedir. Çalışma izni ise en fazla 2 yıllık olarak verilir ve her uzatma işlemi sonrasında tekrar başvurmak gereklidir.
Oturma izni almak isteyen yabancıların öncelikle Türkiye'ye mevzuata uygun şekilde giriş yapmış olmalıdır. Türkiye'ye yasal olarak giriş çıkış şartlarından biri giriş çıkışların sınır kapılarından yapılmasıdır. İkinci şart ise giriş ve çıkışta pasaport veya pasaport yerine geçen belge gösterilmesidir.
Aile ikamet izni başvurusu yabancının ikamet etmekte olduğu ildeki İl Göç İdaresi'ne online sistem üzerinden bilgilerin girilmesi sonucu yapılan kayıt formu ve randevu ile yapılır. Başvurular yabancının kendisi tarafından yapılabildiği gibi aracı kurumlar ve 3. Şahıslar tarafından da yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri