Doğrusu: Güneş ışınlarına maruz kalmak cilt yaşlanmasına yol açan en önemli faktör. Güneşten yeterince ve doğru şekilde korunmamak; ciltte lekelenmelere, kırışıklara, benlerde artışa, daha da kötüsü cilt kanserine yol açabiliyor.
1-GÜNEŞTEN KORUNMAMAK
Aral, cildi yaşlandıran en önemli çevresel faktörün zararlı güneş ışınları olduğuna dikkat çekiyor. Yaz mevsiminde gereğinden fazla, özellikle de öğle saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalan cildimizin güzelliği için çok riskli.
Süt, kahve, alkol, işlenmiş et, puding/reçel vb. rafine şeker içeren tatlılar, doymuş yağ asitlerinin yoğun olduğu gıdalar, beyaz un, patates, makarna, kızartmalar ise kırışıklık oluşması açısından yüksek riskli gıdalardır.
Kırışıklıkları Onaran Antioksidan Kaynakları
E vitamin bitkisel yağlı tohumlar, sert kabuklu meyveler, ıspanak, brokoli de bulunur. Son zamanlarda da popüleritesi yükselen C vitamini ise kollajen üretimini arttırarak etki gösteren bir antioksidandır. Turunçgiller, brokoli, çilek ve ahududunda yüksek miktarda bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Üzüntü, insanı hızla yaşlandırır. İnsanı hasta eder. Böyle bir kimse, ardı ardınca sürekli olarak yepyeni hastalıklarla karşılaşır. Vücut direncini kaybeder, bünyesi her türlü rahatsızlığa çok daha açık hale gelir.
Vücudumuzun doğal yaşlanma sürecinin yanı sıra, güneşin zararlı ışınları başta olmak üzere, çevresel birçok dış etkenin yaşlanmanın temel sorunlarından bir diğerinin de C vitamini eksikliği olduğu gözlenmektedir.
Bilim adamları, bazı olumsuz düşünce kalıplarının telomerleri kısaltarak hücrelerin daha yaşlanmasına ve daha önce ölebilmesine yol açarak hastalık riskini ve nihayetinde ölümünü yakınlaştırabileceğini buldu.
Cildiniz yağlıysa, günde iki kez temizleyin. Sabah ve akşamları önce temizleme jeli ve ardından tonik kullanın. Gün içinde cildiniz aşırı parlıyorsa, salisilik asitli toniklerle temizleyin. Akşam eve gelir gelmez hemen cilt temizliğinizi yapın.
Peki cildi sıkılaştıran meyve ve sebzeler neler? Mandalina, kayısı, portakal, elma (Özellikle yeşil elma),Şeftali,Muz, Mango. Bu meyveler cildi sıkılaştırma konusunda tam anlamıyla bir mucize! Cildi sıkılaştırak için mucize bir öneri de pirinç suyu olacaktır.
Yoğurt içerisinde bulunan bol miktardaki kalsiyum, sağlıklı ve zahmetsiz cilt yenilenmesine yardımcı olur. Yaşlanmayı önler. Düzenli yoğurt maskesi ile kırışıklık ve ince çizgilerin başlamasını erteleyebilirsiniz.
En fazla antioksidan içeren besinler arasında; çilek, ıspanak, yaban mersini, kuru erik, pancar, brokoli, ahududu, böğürtlen, sarımsak, avokado, patlıcan, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal ve kırımızı biber sayılabilir.
Cildin ihtiyacı olan su bu konuda birçok önemli fayda sağlıyor. - Su yüz bölgesindeki ödemin atılmasına yardımcı olur. - Deri altındaki hücreleri yeniler ve yüzün karışmasını engeller. - Yaşlanmayı geciktirir ve doğal bir güzellik sağlar.
Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Hücre yenilenmesini sağlayan vitamin B 3 ve B 9
Vitamin B 3 cildin nem tutma kabiliyetini korur ve tekrar yağ tabakası oluşturarak kırışık oluşumunu önler. Vitamin B 9 hücre yenilenme özelliğini harekete geçirir. Besinlerde B 3 ve B 9: B 3 yoğun olarak kırmızı et ve balıkta bulunur.
Gece aşaması ise (gece 11 ile sabah 6 arası) cildin kendini yenilediği zaman aralığıdır, yeni hücreler ölü ve yaşlanmış hücrelerin yerini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri