Buluşların amacı yaşamı kolaylaştırmaktır, ama diğer yandan birçok buluş insanların düşlerinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
İcatların çoğu daha önce var olan teknolojilerin yeni ve benzersiz biçimde bir araya getirilmesinin sonucudur. Bu yeni ürün belirli bir insan gereksinimini karşılama çabası sonucunda, mucidin bir işi daha çabuk ya da daha verimli yapma isteği sonucunda, hatta bazen rastlantıyla ortaya çıkabilir.
Buluş yapan kimseye, fikir ve metot üreten kişiye de mucit denilmektedir. Yeni bir fikri, üretimi, kullanışlı ve işe yarayan ürünü ilk kez ortaya sunan icat eden kişi şeklinde yer alan açıklama da yine mucit kelimesinin anlamlarından biridir.
Buluş veya İcat' ın belirli bir insan gereksinimini karşılama çabası sonucunda, mucidin bir işi daha çabuk yada daha verimli yapma isteği sonucunda, hatta bazen rastlantıylada ortaya çıkabilir. Kişisel çalışmanın sonucu olabileceği gibi, Toplu bir ekip çalışmasıyla da gerçekleştirilmiş olabilir.
Kısacası buluş, icat edilen nesnenin, doğada daha önceden olmaması ve onu bulan kişi tarafından geliştirilir. Örneğin ampul, bilim ve teknik kullanılarak elde edilmiş bir alettir ve bir buluştur.
İlgili 29 soru bulundu
Yazının icadı insanlık tarihinin en büyük sıçraması olarak kabul edilir. çünkü, insa- noğlunun birikimleri yazı sayesinde nesilden nesile aktarılarak günümüze ulaşabilmiştir.
Buluşçu / yaratıcı düşünce nedir? Yaratıcı düşünce ya da buluş yapabilme kabiliyeti, hayal gücümüzü ve bilgimizi kullanarak, daha kolay, daha ekonomik, daha sıhhatli, daha çabuk, daha hassas, daha kuvvetli ve çevremize daha duyarlı yeni şeyler ya da yeni yöntemler geliştirebilme sanatıdır.
6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'na göre bir buluşun patentlenebilmesi için 3 özelliği taşıması gerekmektedir: Yenilik: Buluş, Patent başvurusunun yapıldığı tarihten önce, dünyada herkesin ulaşabileceği şekilde yazılı, sözlü veya bir başka yolla açıklanmamış ya da kullanılmamış olmalıdır.
Buluş yapabilmek için çözüm gerektiren problemlerin araştırılması gerekir. Gereksinim yoksa buluşta yoktur. Gereksinimin geçmişte, bugün veya gelecekte olması önemli değildir. Bir konuda problemi tanımanın başka bir yolu da yakınmalara duyarlı olmaktır.
Patent: Patent, buluş / başvuru sahibine, buluş konusu ürünü belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ihraç/ithal etme hakkı veren belgedir. Buluşu yapılan bir ürün ya da sistemin/yöntemin bütün hakları patent sahibine ait olur ve onun izni olmadan kullanılamaz.
Türk Dil Kurumunun Büyük Sözlüğünde buluş; “ilk defa yeni bir şey yaratma, icat”, “bilinen bilgilerden yararlanarak daha önce bilinmeyen yeni bir bulguya ulaşma veya yöntem geliştirme, icat” anlamında kullanılmıştır.
Ateş olmazsa olmaz icatlardan biridir. Ateşin bulunması devrim yapan bir icattır. Ateşin bulunmasıyla yiyecekler pişirilerek tüketilebilmiş madenler eritilmiş ve insanlar av alemlerini şekillendirebilmiştir. Bu sebeple ateşin bulunmasının insanlık tarihi için oldukça önemlidir.
Bu aşamalardan ilki yapılacak buluşa “Gereksinim” yani ihtiyaç duyulmasıdır. Gereksinim Duymak: Gereksinim yani ihtiyaç duymak tüm buluşların anası durumdadır. Hiçbir şeye ihtiyaç ya da gereksinim duyulmadığı durumlarda buluş yapmaya da gerek duyulmaz.
Mucit : Yeni bir buluş ortaya koyan, icat eden kimseye mucit denir.
Buluş, teknik bir probleme getirilen yeni teknik çözümdür. Patent resmi bir belgedir. Şartları taşıyan buluşun sicile kaydı ile birlikte buluş sahibine patent belgesi verilmektedir. Patent, sahibine belli bir süre ve kapsamda tekel hakkı sağlamaktadır.
Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 113
Birinci fıkrada belirtilen hizmet buluşunun dışında kalan buluş, serbest buluş olarak kabul edilir. Öğrenciler ve ücretsiz olarak belirli bir süreye bağlı olmaksızın hizmet gören stajyerler hakkında çalışanlara ilişkin hükümler uygulanır.
Buluş nedir: Belirli bir çaba harcanarak daha önceden bilinemeyen ve bulunmayan bir şeyin geliştirilmesidir. Bu geliştirmeler bazen rastlantısal, bazen de belirli bir ihtiyaç için yapılabilmektedir.
En önemli buluşlar, insanlık tarihi üzerinde en büyük etkiye sahip olanlardır. Tekerlek, matbaa ve elektrik gibi şeyleri içerirler.
Antik tarihin en eski uygarlıkları Mezopotamya, Hindistan, Mısır ve Çin'dir. İlk Çağ, yazının icadı ( y. M.Ö. 3000) ile başlamaktadır.
Patent, sınırlı bir yer ve süre için üçüncü kişiler tarafından buluşun izinsiz olarak üretilmesini, kullanıl- masını veya satılmasını engelleme yoluyla buluş sahi- bine tanınan tekel hakkıdır. Bu hakkın kullanabileceğini gösteren belgeye ise patent belgesi denir.
Maddesine göre buluşun sahibi, kural olarak buluşçu ve onun halefleridir. Buna bağlı olarak da patent için başvurma hakkı da buluşçuya veya onun haleflerine aittir. Buluş sahibi yani “Owner” buluşçu olmak zorunda değilken, buluşçu yani “Inventor” her zaman buluş sahibi olabilir.
Dün o evi güzel buluşum bir gerçekti. Bu orijinal buluşu Vali beye borçluyuz. Yazarın güzel buluşları var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri