kendine yabancı gelen duruma veya şeye alışamamak,ısınamamak,garipsenme.
Uzun ve yorucu bir yolculuk sonrasında dahi pek çoğumuz ilk kez konaklayacağı ortamda uyumakta güçlük çeker. Kimi zaman “yerini yadırgamak” olarak da tanımladığımız bu durum, gecenin büyük bölümünde huzursuz olmamıza neden olur. Uzmanlara göre bunun nedeni beynimizin bir yarım küresinin uyanık kalmaya devam etmesi.
edilgen f. (< yadırga-n-mak) Alışılamamak, tedirgin olunmak: Şehirlerimizin umûmî çerçevesi içinde derhal yadırganan bir yığın eser (Ahmet H. Tanpınar). Hele böyle içinde türlü inhilâl mikroplarının çalıştığı bir âile için bunda yadırganacak bir şey yoktur (Reşat N. Güntekin).
Yadsımak bir yapılan bir eylemi yapmadığını söylemek, yaptığı tüm işleri inkar ederek yok saymak demektir.
1.kendine yabancı gelen bir kimseye, duruma ya da şeye alışamamak. 2.alışkanlığına aykırı görmek, yabancı bulmak, tuhaf olduğunu düşünmek Example: "Pizzayı çatalla yemesini yadırgadım" gibi .
İlgili 44 soru bulundu
Didar genelde yüz ve çehre ile dile getirilen bir kelimedir. Bu kelime eski zamanlarda ayrıca yüz güzelliği ve yüzdeki nur olarak da anlatılabilmekteydi.
Gani gani rahmet bol bol ya da çokça rahmet demektir. Çoğunlukla sevilen bir kişinin vefatının ardından söylenir.
YADSIMA NEDİR? Yadsıma: İnkâr, olumsuzlama, ret, değilleme. Bir varlığın (doğal, toplumsal ya da zihinsel bir sürecin) ilerlemesi, gelişmesi ile ilgili aşamalarının art arda gelişinin özel bazı biçimlerinde, diyalektik yadsımanın işleyişini görürüz.
Yâd etmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Anmak, hatırlamak. “Seni her gün yad ederiz buralarda.”
Kelime Farsçada ''yâd'' şeklinde, düzeltme işareti ile birlikte kullanılır. Yâd kelimesinin sözlük anlamı hatıradır.
Kişinin yaptığı, söylediği veya tanık olduğu olay ve eylemleri, yapmamış veya olmamış gibi davranmasına yadsımak deniyor. Eş anlamlısı olarak da inkâr etmek kabul ediliyor. Bir eylemi görmediği, şahit olmadığı veya bir sözü duymadığı, söylemediğini belirtmek, yaptığını saklamak olarak geniş anlamı bulunuyor.
[1] Bir iş veya fikirsel bağlamda tereddütte olmak ya da kuşku duymak, işkillenmek.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit güdümlü kelimesi, 'Yönetme işi ve idare' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda yönetim ile beraber belli bir durumun düzenleme şeklinde de anlatılmaktadır.
Cana yakın. yavrak, 6 karakter ile yazılır.
kendine yabancı gelen duruma veya şeye alışamamak,ısınamamak,garipsenme. sonradan halk edilenin aslına dönünceye dek belli bir vakte kadar içinde bulunmaktan kurtulamayacağı garipseme durumu.
Dilimizde biat etmek olarak kullanılır. Biat etmek demek bir kişinin egemenliğini, yönetimini tanıma ve kabul etme anlamına gelir.
TDK üzerinden bakıldığı zaman hasbihal kelimesinin anlamı olarak, 'Sohbet etmek, karşılıklı konuşmak ve söyleşmek' ifadeleri öne çıkmaktadır. Genelde iki insanın ya da daha fazla kişinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği güzel sohbetler için kullanılan bir sözcüktür.
YAD EL KELİMESİNİN ANLAMI
Yabancı yer, gurbet anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle yadel şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yad el şeklinde olmalıdır.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
TDK açısından yadsımak kelimesinin, 'Söylediği sözü, yaptığı işi ya da tanık olduğu bir durumu yapmadığını, bilmediğini söylemek, saklamak ve inkar etmek' biçimde ifade edildiğini diye dile getirmek mümkün.
Yadsıma kavramı ise, bir konuda daha önce düşüncesini veya tutumunu açıkça ortaya koyan bir kişinin, çıkarı için duruşunu değiştirmesi, yaptığı veya söylediği bir şeyi inkâr etmesidir. Bu bir kişilik özelliği olmakla birlikte, şartlar gereği kişini takındığı duruş olabilmektedir.
Birinin evine konuk olarak giden bir kimse mihman olmuş demektir. Mihman TDK Sözlük Anlamı Nedir? Mihman kelimesinin TDK sözlük anlamı konuk demektir. Bir yere veya kişinin evine kısa süreli konuk olan kişileri ifade etmek için mihman kelimesi kullanılır.
Salık vermek kelimesi bir konuda tavsiye vermek veya bir konu için haber vermek anlamına gelmektedir.
Hüner kelimesinin sözlük anlamı marifettir. Bu sözcüğün fiil hali "hüner göstermek" şeklinde yazılır. Bir işte ya da sanatta marifetli olan kişiler ise hünerli olarak nitelendirilir.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit, 'Yaratılış ve huy ile beraber karakter ya da mizaç' gibi kelimeler üzerinden meşrep sözcüğünü ifade etmek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri