Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur.
Bakteriler, amip, Paramecium, arkea, protozoa, tek hücreli algler ve tek hücreli mantarlar, tek hücreli canlıların örnekleridir. Bu tek hücreli canlılar çoğunlukla çıplak gözle görülmez, bu nedenle mikroskobik canlılar olarak da adlandırılırlar. Tek hücreli canlıların çoğu aynı zamanda prokaryottur.
Solunum yolları; üst ve alt olmak üzere iki kısımda incelenir. Burun delikleri (nares) ile cartilago cricoidea arasında kalan kısım (burun, pharynx ve larynx) üst solunum yollarını oluşturur. Alt solunum yolları ise trachea, bronş (bronchus) ve akciğerlerden meydana gelir.
Kontraktil koful, tatlı sularda yaşamakta olan tek hücreli canlılarda bulunmaktadır.
Bakteri, amip ve paramesyum tek hücreli canlı örneğidir.
İlgili 28 soru bulundu
Amip, öglena, paramesyum gibi tek hücreli canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptir.
Sonuç olarak bu üç yıllık dönemde alt solunum yolu örneklerinden en fazla balgam örneği gönderilmişti. En sık izole edilen bakteriler A. baumannii, P. aeruginosa, K. pneumoniae, E. coli ve S. aureus idi.
2.Alt solunum yolu (enfeksiyonları) nelerdir? Akut bronşit/ Bronşiolit, Kronik bronşit, KOAH alevlenmesi,Zatürre, Obstrüktif Pnömoni yani akciğer kanserine bağlı, tümoral kitlenin tıkadığı alanın arkasında gelişen zatürre, Bronşektazi enfeksiyonu, Tbc yani veremdir.
Trakea ve bronşların akut inflamasyonudur. Sıklıkla kış aylarında görülür. Çoğunlukla virüslere bağlı olarak gelişir.
Tek hücreli canlıların diğer ismi prokaryot canlılardır. Yaklaşık olarak 3 ila 4 milyar yıl kadar önce oluşmuş olan ilk canlı birimlerdir. Tek hücreli olan canlıların çok büyük kısmı gözle görünmeyecek kadar küçüktür. Yani mikroskobik olan canlılardır.
Ökaryot canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir. Örneğin su yosunlarının fitoplankton grubunu oluşturan diatomlar tek hücreli ökaryot canlılardır. İnsanlar ise çok hücreli ökaryot canlılardır.
1) Bölünerek Üreme: Tek hücreli canlılarda ana hücrenin ikiye bölünmesi ile gerçekleşen eşeysiz üremeye bölünerek üreme denir. ✔ Bölünme sonucunda hemen hemen eşit büyüklükte iki hücre oluşur. Bakteri, Arke, Amip, Öglena, Paramecium… gibi canlılar bu şekilde bölünürler.
Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler solunum yolunu oluştururlar. Bu organlarda meydana gelen enfeksiyonlar çoğunlukla virüslerden kaynaklanır fakat nadiren de olsa bakteri kaynaklı enfeksiyonlar yaşanabilir. Alt solunum yolu hastalıkları meydana geldiği zaman akciğerlerde ve soluk borusunda bazı semptomlar gözlenir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Sigara kullanmayanlarda ise hastalığın nedenleri arasında, hava kirliliği, endüstriyel toz ve küllere maruziyet, kronik astım, kistik fibroz, kronik akciğer enfeksiyonları sayılabilir.
Üst solunum yolu ağız, burun boşluğu, sinüsler, boğaz ve gırtlaktan oluşur. Alt solunum yolu ise nefes borusu, akciğere ait bronşlar, bronşiyoller ve alveollerden meydana gelir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında farklı grup birçok mikroorganizma etken olabilmekte, bunların önemli bir kısmını virüsler oluşturmaktadır. Etken bakteriler içinde en sık rastlananlar Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis ve Streptococcus pyogenes'dır.
Solunum sisteminin burundan başlayarak larenkse kadar uzanan bölümüne, üst solunum yolları; larenksten alveollere kadar uzanan bölümüne ise alt solunum yolları denir.
Alt solunum yolları, soluk borusu (trachea), bronşlar (bronchi) ve respiratuar bronşiollere kadar olan yani havayı akciğer içine ileten bölümlerden oluşur.
Yetişkinlerde ve çocuklarda rinovirüsler vücuda girdiğinde üst solunum yolu enfeksiyonuna sebebiyet verir. Bunların yanında koronavirüs, influenza ve adenovirüs gibi virüs çeşitleri de üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE), genellikle virüsler veya bakteriler tarafından tetiklenen solunum sistemine ait enfeksiyonlardır. Influenza, Koronavirüs gibi virüsler, genellikle burun, boğaz, sinüs ve bronşları etkileyerek ÜSYE'ye neden olur.
Bütün tek hücreliler "Prokaryot" değildir fakat bütün prokaryotlar tek hücrelidir.
Bakteri (İngilizce telaffuz: [bækˈtɪəriə] ( dinle); tekil isim: bacterium), tek hücreli mikroorganizma grubudur. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğunda olan bakterilerin çeşitli şekilleri vardır, kimi küresel, kimi spiral şekilli, kimi çubuksu, kimi virgül şeklinde olabilir.
Bir hücrelilerin bir kısmı ile çok hücreli organizmalar ise oksijenli solunum yapar. Bu yolla canlılar besinlerdeki kimyasal bağ enerjisinden oksijensiz solunuma göre daha fazla oranda yararlanabilir.
Nezle ya da soğuk algınlığı olarak bilinen rinit, üst solunum yollarını özellikle de burnu etkileyen bir hastalıktır. Hastalığa virüsler yol açar ve bu virüslerin bulaşması damlacık yoluyla yani hapşırma ya da öksürme sırasında ortama yayılan tükürük parçacıklarıyla olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri