Dalağın çift oluşu; Birbirinden tamamen ayrı iki dalağın aynı hayvanda bulunması halidir. Bazen bu iki dalak, dalak dokusundan yapılmış bir köprücük ile birleşik olabilir.
Dalağın boyunun 15 cm'den uzun veya ağırlığının 500 gramdan fazla olması dalak büyümesi (splenomegali) olarak kabul edilir. Dalak tek organdır. Ancak her beş kişiden birinde, çoğu dalak iç yüzüne komşu olmak üzere, birkaç cm çapında, fazladan (aksesuar) bir dalak dokusu daha bulunur.
Halk dilinde anlatayım: Mini minnoş dalaklara aksesuar dalak denir. Aksesuar dalak, normal dalaktan tamamen bağımsız olan irili ufaklı dalakçıklardır. Bunlar sıklıkla gerçek dalağın çevresinde yerleşmekle birlikte, karnın içinde herhangi bir yerde olabilirler. Bazen çok işe yararlar, bazen de tam bir başbelası olurlar.
Dalak, karnın sol tarafında , mide ile diyafram arasında yer alan, süngerimsi yapıda, damarsal lenfoid organdır. Ömrünü doldurmuş kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak, içlerindeki demiri yeniden kullanıma verir. Görevlerinin birçoğunu, aslında başka organlar da görmektedir.
Dalak, karnın sol üst kısmında, kaburgaların altında, 8 ile 11. kaburga kemikleriyle örtülmüş olan, normal bir yetişkinde 100-150 gram ağırlığındaki bir organdır. Diyaframın altında yapışık biçimde yerleşen dalak, mide, kalın barsak, pankreas ve sol böbrek ile yakın komşuluk içindedir.
İlgili 20 soru bulundu
Dalağınız, karnınızın sol tarafındaki midenizin yanında, göğüs kafesinizin altında bulunur. Yapı olarak yumuşak ve süngerimsi bir organdır. Dalağın başlıca görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Eski, hasar görmüş kan hücrelerini filtreler ve yok eder.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır. Kırmızı kan hücrelerini filtrelemesi ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruması nedeniyle bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir role sahiptir.
Antibiyotik ve çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileşmeyen dalak büyümesi (splenomegali) vakalarında splenektomi olarak adlandırılan dalak çıkarma ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatla birlikte kişinin dalağı alınır. Kişi dalağı olmadan da hayatına devam edebilir ancak enfeksiyonlara karşı bağışıklık gücü azalır.
En sık görülen bulgu dalak büyümesidir. Bunun yanında karnın üst kısmında ağrı ve hassasiyet görülebilir. Tümörlerin boyutuna bağlı anemi, kandaki granülosit yoğunluğunun anormal düşüşü, trombosit düşüklüğü gibi sorunlar görülebilir.
Genel olarak, dalak büyümesinin belirtileri şunlar olabilir: Ağrı ve şişkinlik: Dalak büyümesi, dalak dokusunun anormal şekilde büyümesine yol açabilir ve bu, dalakta ağrı ve şişkinlik duyulmasına neden olabilir. Ağrı ve şişkinlik, dalak çevresinde veya alt karnın sol tarafında hissedilebilir.
Mevcut mevzuatta (eğer başka bir rahatsızlık yoksa) dalağı alınan kişilerin çalışma gücü kayıp oranı %10 olarak belirtilmiştir.
Dalak kisti büyüdükçe diğer dokulara baskı yapabilir, çevredeki organlara zarar verebilir. Bu nedenle özellikle boyutu büyük ve hastada semptomlara neden olan dalak kistleri, genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi tedavi, kistin boşaltılması veya dalak kistinin tamamen çıkarılması şeklinde olabilir.
Dalağın kan filtreleme görevi vardır. Eğer dalakta büyüme artarsa ilerleyen süreçte anemi gelişme olasılığı mevcuttur. Dalak büyümesi tedavisi için mutlaka sorunu ortaya çıkaran sebep bilinmelidir. Dalağın büyümesinde farklı kanserler, karaciğer hastalıkları, romatoid artrit, kalp yetmezliği gibi sorunlar mevcuttur.
Açık yöntemle yapılan Dalak Ameliyatı sonrası ise iyileşme ve normal yaşantıya dönüş süresi nispeten daha uzundur. Yara bölgesinde ağrıyı tetiklediği için günlük olağan faaliyetlere geçmek günler alabilir. Ancak, yarada sorunsuz iyileşme olsa dahi, ağır fiziksel aktivitelerden 3-6 ay süre ile uzak durulmalıdır.
Bir hastada geç dalak rüptürü tanısı kondu. Sonuç: Hemodinamik stabilite konservatif tedavi endikasyonu için en önemli ölçüttür. Ancak, iyi seçilmiş olgularda 4. derece dalak yaralanması olan ve dalak dışı yaralanmalar da ameliyatsız tedavi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Uzmanların sağlıklı beslenme önerileri kapsamında sıklıkla dile getirdiği çiğ sebze ve meyveler dalak sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Brokoli, kereviz, havuç, salatalık, biber ve marul gibi sebzeler dalak büyümesini engelleyen bitkiler arasındadır.
Belirtiler şunlardır: Karın Ağrısı: Dalak büyümesi karın bölgesinde ağrıya ve rahatsızlık hissine yol açabilir. Büyüyen dalak çevre dokulara baskı yapabilir ve bu da karın ağrısına neden olabilir. Karın Şişliği: Dalak büyümesi karın bölgesinde şişkinlik hissine yol açabilir.
Mononükleozis gibi enfeksiyon hastalıkları, dalak büyümesinin en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Bulaşıcı hastalıklar dışında siroz veya kistik fibrozis gibi karaciğer hastalıkları da dalak büyümesine neden olabilir.
Ancak uzmanlar, teşhisin kesinleşmesi için dalak büyümesi kan tahlili yaptırılmasını isteyebilirler.
Vücudun en hayati organı olarak görülür ve kendini yenileyebilme özelliğiyle Yunan Mitolojisi'nde bile kendine yer bulmuştur. Karaciğer ayrıca, kanın pıhtılaşmasına ve oksijenin taşınmasına yardımcı bileşenlerin ve bağışıklık sistemine yardımcı olan kan proteinlerinin üretim merkezidir.
Organ bağışı konusunda kritik bir öneme sahip olan beyin ölümü tıbbi olarak ölüm sayılır. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın hayata dönme şansı yoktur.
Karaciğer ya da dalak üzerinde bir baskının olması şişmeyi tetikler. Gaucher hastalığı ve Niemann-Pick gibi hastalıklar dalak şişmesine sebep olmaktadır. Lösemi ya da kan kanseri gibi ciddi durumlar dalağı şişirir. Parazit enfeksiyonlar da dalağın şişmesine neden olmaktadır.
Açık cerrahi
Daha sonra dalak çıkarılır ve kesi dikilir ve bir pansumanla kapatılır. Hastalar genellikle birkaç gün hastanede kalır ve dikişler veya klipsler birkaç hafta sonra alınır.
Dalak, karın boşluğunda sol üst kadranda yer alan bir organdır. Vücuttaki bazı önemli fonksiyonları yerine getirir, ancak bazı durumlarda dalak hastalıkları veya travmaları nedeniyle cerrahi müdahale gerekebilir. Dalak ameliyatı genellikle iki temel nedenle yapılır: dalak kanseri veya dalak yaralanması.
8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri