ergenliktir. Ergenlik duygu, düşünce ve davranışların şekillendiği, hayatın anlamlandırıldığı bir dönemdir.
Olgunluk. İnsanın, düşünce ve davranışlarıyla olgun bir hâle gelmesi anlamına gelen ifadeye OLGUNLUK veya YETKİNLİK denmektedir.
Nerede nasıl davranması gerektiğini bilen, davranışları ölçülü olan kişilere olgun denir. Olgun insanlar kibir ve gösterişten uzaktır.
Psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerini ayırt edebilen, benmerkezci olmayan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında, en az kendisi kadar başkalarının duygu ve düşüncelerine de değer vermeyi ifade eder.
Olgunlaşma, öğrenme yaşantılarından bağımsız, biyolojik olarak kalıtım tarafından kontrol edilen değişmedir. Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Kendinize, mutluluğunuza ve seçimleriniz nedeniyle önünüze çıkan şeyleri kabullendiğinizde olgunlaşırsınız. Olgun bir insanın bir başka özelliği de, sahip olmadıklarından şikayet etmek yerine, sahip olduğu şeyler için minnettar hissetmesidir.
düşünsel olgunluk ne demek? Tüm zihinsel güçlerin gelişme bakımından en yüksek dereceye erişmesi durumu. Intellectual maturity.
Duygusal olarak olgunlaşmamış insanlar, stresle kolay bir şekilde başa çıkamazlar. Yanıtları tepkiseldir ve basmakalıptır. Mevcut durumu değerlendirmek ve geleceği öngörmek yerine gerçeği inkâr eden, saptıran ya da değiştiren savunma mekanizmaları kullanırlar (Villant,2000). Duygu kontrolleri yoktur.
tanım: bir veya birden fazla duygunun ortaya çıkmasına sebep olan durum ve hallerde, içinde bulunulan şartlar ne olursa olsun, mantığının ve idaresinin kontrolünü yitirmeyen, duygularını uygun bir şekilde ifade edip, yönetebilen ve idare edebilen kişilerin kabiliyetidir.
Ağırbaşlı olmak nerede nasıl davranılacağını, nasıl konuşulacağını bilmek, büyüklerine hürmet etmek ve toplumun belirlediği kurallara uymak demektir. Ağırbaşlı kişiler için vakar, olgun, ciddi ve efendi kelimeleri kullanılır.
Olgunlaşmak, duygu ve düşünce bakımından yetkinliğe ulaşmak, olgunlaştırmak ise olgun duruma getirmektir. Olgunluk ise, duygu ve düşünce bakımından yetkinliğe ulaşmış olma halidir[3].
Mürşid-i kâmil, her hareketinde İslamiyet'e uyan, her an Allahü teâlâyı hatırlayan kişidir. Melekler bir anda çeşitli yerlere gidebilirler. Allahü teâlâ, bu kuvveti mürşid-i kâmillerin ruhuna da vermiştir.
İnsân-ı kâmil şeriat, tarikat, hakikat ve mârifet itibariyle tam ve ergin olan kişidir. Kâmil insanın sözleri doğru, işleri iyi, ahlâkı güzeldir, mârifet sahibidir, yani eşyayı ve ondaki hikmetleri gereği gibi bilir.
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
Azim, Türk Dil Kurumuna göre Türkçesi bir işteki engeli yenme kararlılığı demektir. Bir işin gerçekleşmesi ya da olması için gösterdiğiniz azim ve çaba için azim denir. Bu durumda siz azimli olursunuz ve bunun gerçekleşmesi için kararlılık göstererek çaba sarf etmiş olursunuz.
Olgun olmak, kendi duygularınızdan daha az etkileneceğiniz ve yıkıcı bir şekilde tepki vermeyeceğiniz anlamına gelir. İnsanlar her gün seçimler yapar ve bu seçimlerin sonuçları olur. Olgun olan biri, eylemlerinden sorumlu olacaktır.
Olgunlaşma, öğrenme yaşantılarından bağımsız, biyolojik olarak kalıtım tarafından kontrol edilen değişmedir. Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur.
Kamil ismi dilimize Arapça dilinden gelmiştir. TDK sözlük anlamı olgun, yetkin kişi ya da kültürlü, bilgili kimsedir.
Sâlike Hak yolunda rehberlik yapan kimse, velî, er, eren, pîr. Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi.
Kur'ân-ı Kerîm'de ehl ve beyt kelimeleri birçok âyette geçer. Bu âyetlerden anlaşıldığına göre ehl “sahip, taraftar” gibi sözlük anlamlarından başka “aynı mekânı paylaşanlar; bir dine yahut peygambere inananlar; zevce”; beyt de “ev, Allah evi (cami)” ve “aile” mânalarında kullanılmıştır (M. F.
En hakiki, en büyük mürşid ise Hz. Muhammed'dir (s.a.v).
Kadından şeyh, mürşit, veli (evliya), imam olabildiği gibi peygamber de (“nebiyye”) olur. Allah, Hz. Meryem'le konuşmuş, Hz. Musa'nın annesine vahiy gelmiştir; Kuran'da kayıtlıdır (Süleyman Uludağ, Sûfî Gözüyle Kadın, İnsan Yayınları, 1995, s. 19-20).
Bir deneme ve hazırlık döneminden sonra uygun görülen talipler, şeyhe biat ederek mürid olur. Bir tarîkat'a girmeye “ahz-i tarîk”adı verilir. Şeyh tarîkata giren mürîd'e zikir telkin eder, hırka-i irâdet denilen ve müridli- ğin simgesi olan bir hırka giydirir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mürşid kelimesi, irşad sözcüğünden türetilmiştir. İrşad, rehberlik etmek, doğru yolu göstermek anlamına gelir. Tasavvufta doğru yolu tanımlamak içinse seyr'u süluk ifadesi kullanılır. Mürit ise kendisine rehberlik edilen, doğru yolda ilerleyen kişi demektir.
Nefsin arzularına uymayıp gaflet halinden vazgeçilmesi terk, Hakk'a giden yola girip bunun gereklerinin yerine getirilmesi fiil halidir. Bu anlamda mürid alışkanlıklarından tamamıyla kopan ve kendini Hakk'a veren kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri