Zorunlu doğu görevi, Türkiye'deki tüm öğretmenlerin bir kısmını kapsar. Genellikle bu görev, öğretmenlerin ilk atama yılını takip eden yıl başında başlar. Bu görev süresi iki yıl olarak belirlenmiştir. Bu iki yıl boyunca, öğretmenler genellikle doğu illerinde görev yaparlar.
Şark görevi diğer adıyla doğu görevi yeni düzenlemelerle zorunlu hizmet olarak adlandırılmıştır.
Doğu Görevi, özellikle devlet tarafından, eğitim açısından geri kalmış olan doğu illerinde öğretmen ihtiyacının karşılanmasını hedefleyen bir uygulamadır. Bu kapsamda öğretmenler, önceden belirlenmiş bir süre boyunca doğudaki okullarda görev yapmak üzere atanırlar. Bu süre genellikle 2-3 yıldır.
SORU 3: Zorunlu hizmete tabi öğretmenler için 3 yıl şartı var mıdır? CEVAP 3: Hayır yoktur.
Aslen doğu görevi ve zorunlu hizmetin yapısı, mantığı ve amacı aynıdır. Personeli, diğer personellerin tercih etmedikleri bölgelerde çalıştırmaktır. Bu kapsamda öğretmenler, önceden belirlenmiş bir süre boyunca belirli okullarda görev yapmak üzere atanırlar. Fakat artık ihtiyaç sadece doğu illerinde değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Doğu görevinin yapılacağı iller, ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgesinde yer alan illerdir. Bu iller arasında Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Siirt, Mardin ve Batman gibi pek çok il bulunmaktadır. Doğu görevinde yer almak isteyen kişilerin öncelikle askerlik hizmetlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Hemen düzelteyim: Doğu ve Güneydoğu'da ya da Türkiye'nin herhangi bir yerindeki zorunlu hizmet yerinde görev yapan öğretmenin maaşı, diğer öğretmenlerin maaşından yüksek değildir; maaş dışında da verilen farklı bir ek ücret de yoktur.
Ancak; İstanbul, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa ve Van illeri dışında görev yapan öğretmenlerin bu illere yer değiştirme başvurularında üç yıl süre şartı aranmayacak.Bu kapsamda yapılan başvurularda ...
Zorunlu Doğu Görevi, askerlik hizmetinin sonunda, kışlada geçirilen son altı ay döneminde yapılır. Kimler Yapmak Zorundadır?
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere zorunlu hizmet affının 16 Haziran 2023 tarihi itibariyle getirildiğini bildirdi. Bakan Yusuf Tekin, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Öğretmenler Odası sohbetlerimizde sıkça sorulan zorunlu hizmet affı 16.06.2023 tarihi itibarıyla gerçekleşmiş olacak.
Bu kapsamda ikinci şark görevine giden personelin hizmet süresi 6 yıl olan birimlerde 4 yıl, hizmet süresi 5 yıl olan birimlerde 3 yıl, hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapması durumunda ikinci şark görevini tamamlamış olacak.
Zorunlu doğu görevi, Türkiye'deki tüm öğretmenlerin bir kısmını kapsar. Genellikle bu görev, öğretmenlerin ilk atama yılını takip eden yıl başında başlar. Bu görev süresi iki yıl olarak belirlenmiştir. Bu iki yıl boyunca, öğretmenler genellikle doğu illerinde görev yaparlar.
MADDE 48 – (1) Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla (Değişik ibare:RG-4/7/2015-29406) 12 yıl görev yapabilir.
Hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, Hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapmasında durumunda ikinci şark görevini tamamlamış sayılacaktır. Sadece polislere özgü olan ikinci şark uygulaması adil uygulanmamakta, bazı personel birinci şark hizmetine bile gitmeden emekli olmaktadır.
Memurlara yapılan Ocak zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 26 bin 654 lira olan öğretmenlerin maaşları 39 bin 781 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 29 bin 538 liradan 39 bin 781 liraya yükseldi.
Öğretmen maaşı 2024'te ne kadar? 1/4 dereceli öğretmen maaşı 26.654 TL'den 39.781 TL'ye yükseldi, 29.538 TL olan uzman öğretmen maaşı ise 44.085 TL'ye ulaştı.
2024'te yürürlüğe girmesi planlanan "şark hizmeti" yerinin 4 bölgeye ayrıldığı uygulama kaldırıldı. Mevcut "batı" ve "doğu" şeklindeki 2 bölge uygulaması devam edecek.
Askerde Doğu Görevi Kaç Yıl? Askerde Doğu görevi hizmetine giden askerlerin hizmet süresi 2 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Batıda görev yapan askerlerin hizmet süresi ise 4 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
Son depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya, "şark" olarak anılan 2. bölge (doğu) hizmeti sayılan iller arasına dahil edildi.
Başvuru sonrası yapılan değerlendirmeler sonucunda, öğretmenlerin istekleri doğrultusunda yer değiştirme yapması mümkündür. Ancak bu işlem, diğer öğretmenlerin başvuruları ve mevzuat hükümleri gibi faktörlere de bağlıdır. Özetle, öğretmenlerin memleketlerine yakın bir okulda görev yapabilmesi mümkündür.
Tayin, kamu çalışanlarının bir bölgeden diğerine atanmasını ifade eden bir kavramdır. Özellikle öğretmenler, görevli oldukları iller veya ilçelerdeki okullarda doldurulamayan kadrolar için İl veya Milli Eğitim Müdürlüklerine tayin talebinde bulunabilirler.
Doğrudan Bakanlık merkez teşkilâtına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler üç yıllık çalışma süresi şartı aranmadan yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri