Olası dolandırıcılıkları fark et. Dolandırıcılıklar genellikle tanımadığın kişilerden gelen takip veya mesaj istekleriyle başlar. Para veya kişisel bilgilerini isteyen kişilere karşı dikkatli ol. Böylece Instagram şüpheli hareket eden kullanıcıları filtrelemiş oluyor.
Dolandırıcılık suçu Whatsapp, Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda ilgili yazışmalar dikkatle muhafaza edilmeli ve okunur çıktıları alınarak ve varsa banka dekontları vs. eklenerek şikayet başvurusunda bulunulmalıdır.
Instagram'ın "Gözden Geçir" özelliği, kullanıcıların gelen mesaj ve takip isteklerini daha derinlemesine incelemelerini sağlayan bir güncellemedir. Bu özellik, özellikle yabancı kullanıcılardan gelen istenmeyen, şüpheli ya da potansiyel olarak zararlı isteklere karşı ek bir güvenlik katmanı olarak tasarlanmıştır.
Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
Bu kapsamda, aşırı miktarda DM ve takip isteği gönderen kullanıcıları tespit etmek için bir filtre oluşturdu. Attığınız DM sayısına dikkat! Geçtiğimiz gün kullanıma sunulan özellik ile çok fazla DM ve takip isteği gönderen hesapların takip isteklerinde, "Onayla" yerine artık "Gözden Geçir" seçeneği görülecek.
İlgili 28 soru bulundu
Instagram'a gelen 'Gözden geçir' özelliğiyle birlikte, takip istediği aldığınızda 'Onayla' seçeneği yerine kişinin profiline bakabilmenize imkan sağlıyor. Önceden Instagram'da bir kişi size takip isteği gönderdiğinde, onaylamanızı ya da reddetmenizi sağlayan iki seçeneğiniz vardı.
Instagram, 'Gözden Geçir' adlı yeni özelliğini kullanıcılarına sundu. Uygulamaya eklenen bu yeni seçenek, birisinden takip istediği aldığınızda ekranda gözüken 'Onayla' butonunun yerine geldi. Önceden Instagram'da bir kişi size takip isteği gönderdiğinde, onaylamanızı ya da reddetmenizi sağlayan iki seçeneğiniz vardı.
Sizden Ne İsterler? Dolandırıcılar bu yöntemle kart bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi, internet/mobil bankacılık kullanıcı adı ve şifrenizi talep ederek finansal bilgilerinize ve hesaplarınıza ulaşabilirler.
Örneğin, dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler, alacak davası açabilirler veya dolandırıcı hakkında suç duyurusunda bulunabilirler. Ayrıca, dolandırıcılık suçu nedeniyle uğradığınız maddi ve manevi zararları hukuk mahkemelerinde açacağınız tazminat davası ile talep edebilirsiniz.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Takip etmeyi bırakmak istediğiniz kişinin profiline gidin. 2. Onaylamak için Takiptesin'e, sonra Takibi Bırak'a dokunun. Bir kişiyi takip etmeyi bıraktığınızda profilinde Takiptesin yerine Takip Et yazar.
Artık takip isteği gönderen bir kullanıcıyla ilgili karar verirken "Gözden geçir" seçeneğini görüyorsanız bu kişinin muhtemelen birçok kişiye istek gönderen bir profil olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda yoğun bir DM (mesajlaşma) akışı olan hesaplarda da aynı uyarı çıkmaya başladı.
Takipçi listenizden çıkardığınız kişilere bu konuda herhangi bir bildirim gitmez. Ayrıca sizi artık takip etmesini istemediğiniz kişileri engelleyebilirsiniz.
Instagram, Twitter, Facebook, Whatsapp vb. sosyal medya uygulamaları üzerinden failin mağduru kandırarak kendisine haksız kazanç elde etmesi TCK m. 158 hükmü uyarınca nitelikli dolandırıcılık suçudur. Suçun mağduru, zararının giderimi için derhal savcılığa şikayette bulunmalıdır.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
En yakınınızdaki karakola veya savcılığa giderek ilgililer hakkında şikâyetçi olabilirsiniz. Basit dolandırıcılık suçları uzlaştırmaya tabiidir. Basit dolandırıcılık suçu mağduruysanız şikâyetçi olduktan sonra dosyanız uzlaştırma bürosuna gönderilerek uzlaştırma süreci başlatılır.
Yanlışlıkla yapılan havale işlemlerinin iptali maalesef ki olmamaktadır. Havale işlemi aynı bankalar arası gerçekleştiğinden gönderilen para karşı tarafın banka hesabına anında geçmektedir.
Dalgınlıkla IBAN ya da hesap numarasını yanlış yazdınız. Ya da çok eskiden bir sebeple para gönderilmiş ve tanımlı hesaplar arasında kayıtlarda kalmış bir hesaba alakasız bir parayı yanlışlıkla aktardınız. Yayılan o ani ateş basması hissini hepiniz anımsamışsınızdır. Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi mümkün.
Yanlış yapılan havale işlemi iptal edilebilir. İşlemin yapıldığı zamana, paranın gönderildiği hesabın durumuna, bankanın politika ve kurallarına bağlı olarak havalenin iptal edilme durumu belli olur. Eğer iade işlemi gerekiyorsa yanlış havale işleminin çözümü hukuki yollarla yapılabilir.
Örneğin doğum tarihinizi, konumunuzu, hangi okula gittiğinizi, evcil hayvanınızın adını, telefon numaranızı ve diğer kişisel bilgileri sosyal ağlar üzerinden öğrenmek gayet olasıdır. Siber suçlular peşinizdeyse hakkınızdaki bu verileri bir araya getirerek kimlik hırsızlığı yapabilirler.
T.C. Kimlik Numarası ilçe nüfus müdürlüklerinden vehttp://tckimlik.nvi.gov.trinternet adresinden öğrenilebilir.
Telefon dolandırıcılığı
Numaralar alan kodları ile başlayabileceği gibi, ülke kodları ya da 0850 ile de başlayabilmektedir. Kendisini polis, savcı ya da asker şeklinde tanıtan dolandırıcılar genellikle "suça karıştınız", "terör örgütüne yardımda bulundunuz" gibi ithamlarda bulunarak para talep etmektedir.
Instagram'ın "Gözden Geçir" özelliği, kullanıcılara gelen takip istekleri ve mesajlarda yeni bir seçenek sunuyor. Daha önce "Onayla ve Sil" butonları bulunan platformda, artık "Gözden Geçir ve Sil" butonları mevcut.
Gözden Geçir sekmesine dokunun. Açıklamayı silmek için Sil simgesine dokunun veya Sil listesi görünene kadar Sil simgesine basılı tutun ve ardından aşağıdakilerden birini yapın: Yalnızca seçili açıklamayı silmek için Sil'e dokunun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri