Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Çünkü aşırı düşük basınç, lastiklerin yuvarlanma direncini artırır ve daha fazla yakıt tüketimine yol açar. Doğru basınçta tutulan lastikler, daha uzun ömürlü olur. Yanlış lastik basınçları, lastiklerin aşırı aşınmasına neden olabilir. Doğru kullanılan basınç, frenleme performansını da artırabilir.
Öncelikle lastikler soğuk iken ölçüm yapın sıcak lastikte basınç yüksek gösterir. 5 dk bile güneş altında kalsa lastik ısınıyor. Lastik sibobunun ucunda toplu iğne kafasına benzeyen bir çubuk var onu zedelemeyecek şekilde uygun bir alette azıcık ittirin havası iner.
Lastiği ideal basıncından farklı bir basın ile şişirmek, tabanın yola temas alanının değişmesine neden olur. Normalde lastik tabanında bulunan tüm yüzeylerin yol ile temas etmesi gerekir. Ancak hava basıncı düşük olan lastikte orta kısım yere temas etmez veya az temas eder.
İlgili 35 soru bulundu
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Ön kısım iki yolcu ve arka kısım üç yolcu şeklinde tam yük durumunda lastikler önler için 36 Psi ve arkalar için 38 Psi olmalıdır. Aracınızın ağılık dağılımı ön kısım ağırlıktaysa, ön kısımda iki yolcu şeklinde seyahatler de önler 36 Psi arkalar ise 34 Psi olmalıdır.
Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Farklı lastik türleri, farklı basınç değerlerini beraberinde getirir. Bu nedenle sahip olunan lastik modeline ve özelliklerine bağlı olarak, basınç değerinin ayarlanması gerekir. Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur.
Otomobilin şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının hemen iç bölümünde ya da bagaj içi bölümlerindeki bilgilendirme kartlarında lastik hava basınç tablosu yer alır. Bu tablolarda lastik hava basıncının, lastiğin boyutlarına göre kaç PSI olması gerektiği belirtilmiştir.
Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1 - 2 PSI azalma görülür.
Aracın lastik hava basıncının fazla olması, lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına sebep olmaktadır.
Çok tercih edilen 225 45 R17 lastikleri için, ön lastiklerin 38 psi ve arka lastiklerin 36 psi olması gerekiyor. 225 45 R17 Lastiklerde İdeal Hava Basıncı Kaç Olmalıdır? Araç sahipleri belirli süreler içerisinde lastiklerin basınçlarını detaylı kontrol etmelidir.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz. Aracınızı servise görütmeden önce akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz.
Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyorsa, arka taraf da boşsa; lastik hava basıncınızı ön lastikler 34 Psi, arka lastikler 32 Psi olacak şekilde yapabilirsiniz. Eğer arka kısımda da iki kişi seyahat etmekteyse, ön lastiklerin basıncı 36 Psi ve arka lastik basıncı 34 Psi olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Isıdan dolayı lastik hava basıncı fazlalaşmış ise, lastik havası olduğu basınçta bırakılır. Lastiğin üzerindeki rakamlar ebatlarını bildirir. Lastik hava basıncı normalden az olursa, yakıt tüketimi fazla olur.
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
Fakat basınç, lastikler sıcakken kontrol edilirse, araç üreticisi tarafından önerilen basınca 0,3 bar (4,35 PSI) ekleyin. Daha sonra lastikler soğukken basınç kontrol edilmeli ve yeniden ayarlanmalıdır.
Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri