Yaş, cinsiyet, uyku süresi, sürekli açlık hali, ateşli hastalıklar, fiziksel aktivite gibi etmenler ve hormonlar da metabolizma hızını etkileyebiliyor. 25 yaşından sonra düşüşe geçen bu hız kilo alımına da sebep olabiliyor.
Benzer şekilde, ileri yaşlarda da yaşa göre kilo hesaplama büyük bir önem taşır. Yaş ilerledikçe metabolizma yavaşlar, kas kütlesi azalır ve vücut yağ oranı artar. Bu gibi faktörler kilo kontrolüne daha da dikkat etmeyi gerektirir.
Dr. Peter Arner ve arkadaşlarının Nature Medicine'de yayımladıkları sonuçlara göre yağ hücrelerindeki lipit döngüsü (yağların yakılma ve depolanma hızı) yaşlandıkça yavaşlıyor ve böylece daha kolay kilo alınıyor.
Metabolizmanızdaki bu hafif kayma 20'li veya 30'lu yaşlarınızda başlar. Vücudunuz yavaşça kas hücresi kaybetmeye, zamanla da yağlanmaya başlar. Kadınlar aşağı yukarı 40, erkekler de 60 yaşına geldikten sonra, her 10 yılda bir kas hücrelerinin yüzde 6 - 8'ini kaybeder.
40 yaş sonrası vücut belli değişimler geçirir, metabolizma yavaşlar ve kilo vermek daha da zor bir hale gelir. Hormonlar, kas kaybı, düşük metabolizma gibi faktörler kilo verme yolundaki en büyük engellerden biri.
İlgili 29 soru bulundu
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Birçok insan için metabolizma 40 yaşından sonra yavaşlamaya başlıyor. Ayrıca, genetik faktörlerin de metabolizma hızı üzerinde rol oynadığı biliniyor.
Beslenme: Düşük besin değeri olan, yüksek kalorili yiyecekler tüketmek, hızlı kilo alımına neden olabilir. Fast food, işlenmiş gıdalar, tatlılar, abur cuburlar gibi sağlıksız gıdalar genellikle daha yüksek kalori içerir. Ayrıca porsiyon kontrolü yapmamak, fazla miktarda yiyecek tüketmek de kilo artışına yol açabilir.
Yaş ilerledikçe metabolizma hızında yavaşlama oluşabilir. Aynı zamanda erkekler yüksek kas kütlesi sebebi ile kadınlara kıyasla daha hızlı bir metabolizmaya sahiptir.
Ancak 40'lı yaşlar aynı zamanda vücudun bozulmaya başladığı bir süreç de olabilir. Metabolizma yavaşlar, kilo vermek zorlaşır. Fakat yine de 40'larda kilo vermek mümkündür.
KALÇA VE UYLUK
Bu tür kilo alımı genellikle hormon dengesizliği ile ilgilidir. En sık ergenlik, menopoz ve yaşamınızdaki diğer zamanlarda hormonlarınız dengesiz olduğunda olur. Bu tür kilo artışlarından kaçınmak istiyorsanız, uzun süre oturmaktan, sigara içmekten ve çok miktarda alkol almaktan kaçınmalısınız.
Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
14 yaşında bulunan bir erkek çocuğun sahip olması gereken ortalama kilo 53'tür. En düşük kilo 32 iken en yüksek kilo 70'tir. Kız çocukları için ortalama kilo 51'dir. En düşük kilo 37 iken en yüksek kilo değeri 66'dır.
13 Yaş Erkek ve Kız Çocukların Ortalama Kiloları
Vücut yapıları farklı olduğundan dolayı kız ve erkek çocuklarında ortalama kilolar değişiklik gösterebilir. Kız çocukları en az 35 kg, en fazla 63 kg olduğunda sağlıklı olduğu söylenebilir. Erkek çocuklarınınsa en az 30 kg, en fazla 68 kg olması gerekir.
Buna göre yaşlandıkça kahverengi yağ dokusunun etkinliği azalıyor; bu durumda şişmanlamak daha kolay, kilo vermek ise daha zor oluyor. Yaş ilerledikçe neden şişmanlandığı ve kilo vermenin zorlaştığının nedeni anlaşıldı.
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
Erişkin yaşlarda kilo almaya veya şişmanlığa neden olan başlıca faktörler hareketsizlik ve aşırı beslenmedir. Bunun dışında yaşın ilerlemesiyle de kilo almaya başlarız. Kadınlar için kilo alımının en fazla olduğu dönemler gebelik, emzirme ve menopoz dönemleridir.
Uzun Süren Açlık Metabolizmayı Yavaşlatır!
Dolayısıyla kilo vereceğim diye gün boyu yemek yememek kilo vermeye yardımcı olmanın yanında kilo almaya neden olur. Bunun tersi olarak da yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alınan beslenme düzenleri metabolizmanın düzenli çalışmasında etkili olur.” Diye konuştu.
Yaş ilerledikçe metabolizma hızı düşer. Metabolizmanın en hızlı çalıştığı dönem 15-30 yaş aralığıdır. 30 yaşından sonra düşmeye başlayan metabolizma hızı, kadınlarda menopoz dönemine girildiğinde tekrar hızlanır.
Metabolizma yaşı gençleşir mi? Araştırmalar düzenli egzersiz, kimyasallardan arındırılmış beslenme tarzı, zihni boşaltıcı egzersizler ve uzun süreli yemek aralıklarının metabolizma üzerinde olumlu etki gösterdiği görüşünde.
1.60 boy kilo kaç olmalı? 160 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 57 kg iken kadınlarda bu değer 52 kilogramdır.
1,65 x 1,65 = 2,72. Bu değer önce 19 ile daha sonra 24 ile çarpılarak ideal kilo aralığı tespit edilebilir. Yani 20 yaşında, 1.65 boyunda biri için 51,7-65,2 kilo aralığı ideal kabul edilir. Daha net bir değer için bu iki sonucun ortalaması olan 58,5 kg ideal olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri