Daha önce belirli sürede çalışmamış kişiler ustalık belgesi almak istediğinde Mesleki Eğitim Merkezlerince açılan uygulamalı ve teorik eğitimlerin sonunda değerlendirme sınavına girerek başarılı olmaları halinde ustalık belgesini alabilirler. Bunların dışında ustalık belgesi almanın başka yöntemleri yoktur.
"Ustalık belgesi olmadan lokanta açamaz"
Bundan sonra lokanta açacak olan herkes ister ticaret odasına ister esnaf odasına kaydı olsun mutlaka ustalık belgesiyle belediyeye başvuracak. Bu belge olmadan iş yeri açılmasına müsaade edilmeyecek." ifadesini kullandı.
USTALIK BELGESİNİN OLMAMASI HALİNDE RUHSAT VERİLMESİ
Vatandaşlarımız ustalık belgesi temin edemediklerinden ruhsat talepleri sonuçsuz kalmaktadır.
Ortaöğretim Yönetmeliği gereğince; Diploma, usta öğreticilik, ustalık, işyeri açma, kalfalık veya öğrenim durum belgesini kaybedenlere bir defaya mahsus olmak üzere öğrenim durum belgesi verilir. Belgesini ikinci defa talep edenlere bu belge verilmez. Ancak durumları yazıyla ilgili kurum veya kuruluşa bildirilir.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ustalık ve Kalfalık belgesi almanın genel olarak iki yolu vardır. Birincisi Fiilen eğitime devam ederek ikincisi ise eğitim almadan doğrudan sınava girerek belge alınabilir. Birinci seçenekte, Mesleki Eğitim Merkezlerinde Çıraklık eğitimine katılarak 2-3 yıl sonunda yapılan sınava girilir ve Kalfalık belgesi alınır.
Ustalık belgesi nereden alınır sorusunun yanıtı aslında 3308 Sayılı mesleki eğitim kanunu belirlenmiş olup ustalık belgesi verme yetkisi sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunmaktadır.
Eğitime kaydını yaptıran kişilerin 1 yıl boyunca bir iş yeri ile sözleşme yaparak haftada 4 gün iş yerinde çalışması, 1 gün de teorik eğitim için okula gelmesi gerekmektedir. 1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır.
E-devlet onaylı mesleki eğitim belgesi almak isteyenler, Halk Eğitim Merkezleri'nden ya da mesleki eğitim ile ilgili protokol yapan özel kurslardan bu belgeyi alabilirler.
– e Devlet Kapısı'na T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama” yazın. (Direkt linki aşağıda bulabilirsiniz.)
Buradan yola çıkarak kalfalık belgesine sahip olan kişiler ve aynı meslekten ustalık belgesi almak isteyen kişiler kalfalık belgesini ibraz ederek yine Mesleki Eğitim Merkezinin eğitimlerine katılmadan direkt olarak sınavlara katılarak ve sınavlardan başarılı olarak ustalık belgesi alabilir.
Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak. Mesleki eğitim kursları içeriğinde yetkinlik kazandıktan sonra ustalık belgesi almış olmak.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır. Bu işyerlerinde alanında meslekî eğitim almış olanlar istihdam edilir.
Mesleki yeterlilik belgesinin, geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirlenmektedir. Yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre beş (5) sene olarak tanımlanmıştır.
Ustalık belgesi özellikle sanayii gibi zanaat gerektiren iş kollarında mesleki yeterliliğin kanıtlandığı çok önemli bir belgedir. Günümüzde ustalık belgesinin önemi oldukça artmıştır. Sebebi ise bir işte kalfalık ve ustalık gibi seviyelerin olmasıdır.
Beceri Sınavlarının Yapılması : Her Adayın randevusu Şubat ayı içerisinde ancak farklı gün ve saatlerde olacaktır. 3 Nisan 2023 Pazartesi günü başlayıp 28 Nisan Cuma 2023 günü sona erecektir. Başvurular 9:00-12:00 ile 13:30-16:45 saatleri arasında alınacaktır.
2- TÜM ADAYLAR giriş belgelerini (e-sınav ve beceri/uygulama sınavı) 26.10.2023 ile 30.11.2023 tarihleri arasında kayıt yaptırdığı Mesleki Eğitim Merkezinden alacaklardır.
– e Devlet Kapısı'na T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. – Sağ üst kısımdaki arama çubuğuna "Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İş Yeri Açma Belgesi Sorgulama" yazın. – Açılan ekran üzerinden çıktı da alabilirsiniz.
Genel olarak, usta öğretici iş başvurusunda adayın lisans ya da yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmasına, ustalık belgesi sahibi olup olmadığına, tecrübeye ve diğer belgelere dikkat edilir.
Usta öğretici kursuna kayıt yaptırabilmek için öncelikle ustalık belgesi sahibi olmak gerekir.
dağıtılması 26-31 Mayıs 2023 18 Kalfalık ve Ustalık sınavlarının yapılması (Beceri Sınavı/Teorik Sınav) 1-22 Haziran 2023 Beceri sınavları ile kısıtlı aday olarak işaretlenmiş adayların teorik sınavları yapılacaktır.
Ustalık belgesi sahibi olabilmek için öncelikli olarak kişinin kalfalık belgesi sahibi olması gereklidir. Uzun yıllar mesleğini uygulayan kişilerin SGK hizmet dökümü ile bunu belgelemeleri gerekmektedir. Ustalık belgesi için aranan hizmet süreleri kişinin eğitim durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Ustalık Belgesi Mesleki Eğitim Merkezleri Tarafından Verilir. Halk Arasında Çıraklık Eğitim Merkezleri Olarak Bilinmektedir. Belge 3308 Sayılı Kanunun Kapsamındaki mesleklerde verilir. Kanunun Kapsamı Dışındaki Mesleklerde Belge Meslek Odaları Tarafından Verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri