İmza, ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır. El yazısıyla atılan imza, kaybolmayacak ve kâğıda işlemesini sağlayacak kalemle atılır. Elektronik ortamda yapılacak resmî yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi belgeyi, güvenli elektronik imzası ile imzalar.
Madde 16 — Metnin bitiminden itibaren iki-dört aralık boşluk bırakılarak yazıyı imzalayacak olan makam sahibinin adı, soyadı ve unvanı yazı alanının en sağına yazılır. İmza ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır.
Soyadı Kanununun 2. maddesinde "Söyleyişte, yazışta, İMZA'da özad önde, soyadı sonda kullanılır” ifadesi yer almaktadır. Buradan, imzada öz ad ve soyadın yer alması gerektiği anlaşılmaktadır. Borçlar Kanununun 14. maddesinde ise "İmza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olması lazımdır” ifadesine yer verilmektedir.
İmza her şeyden önce bulunduğu kağıdın imza atan kişiler tarafından onaylandığını gösterir. Bu nedenle mutlaka imza atılan evrakta yazılanlar okunmalıdır. Bununla beraber asla boş kağıda veya sonradan doldurulmaya müsait belgelere imza atılmamalıdır. İmza her zaman isimden sonra gelecek şekilde atılır.
Ad, Soyad ve İmza:
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyad tamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
İlgili 43 soru bulundu
Islak imza mürekkepli kalemle atılır. Islak imza orijinal metin üzerine atılır ve genellikle de mavi mürekkepli kalemler tercih edilir ve kullanılır. Kaşe ile ya da fotokopi ve karbonlu nüsha belgelerdeki imzalar ıslak imza kabul edilmez.
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
MADDE 15- (1) Metnin bitiminden itibaren iki ila dört satır boşluk bırakılarak belgeyi imzalayacak olan makam sahibinin adı, soyadı ve bunların altına unvanı yazı alanının en sağına ortalanarak yazılır (Örnek 8). İmza, ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Sahte İmza Atmanın Cezası Nedir? Eğer sahte imza atılan evrak resmi belge ise; TCK Madde 204/1 kapsamında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır. İmza sirküleri tüzel kişiler tarafından notere yapılan talep üzerine; kurumla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması vb. sorunların önüne geçmek amacıyla oluşturulur.
Cezanın sınırı nedeniyle açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçundan adli para cezası verilmesi mümkündür. Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezaları adına verilmektedir. Hapis cezasının paraya çevrilmesi halinde ödeme gerçekleşmez ise ceza yeniden hapis cezasına dönüşecektir.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır. Tutulacak tutanakta tarih ve saat kesinlikle yazılmalıdır.
Kendisine tebliğ yapılacak kimse imza edecek kadar yazı bilmez veya imza edemiyecek durumda bulunursa, komşularından bir kişi huzurunda sol elinin baş parmağı bastırılmak suretiyle tebliğ yapılır.
Nüfusmatikler aracılığıyla e-İmza satın alma işlemi yapılmamaktadır. Web sayfamızda yer alan Elektronik Hizmet Sağlayıcıların online formunu doldurarak e-İmza satın almanız durumunda Nüfusmatikler aracılığıyla e-İmzanızı T.C. Kimlik Kartınıza ücretsiz olarak yükleyebilirsiniz.
İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
İmza atarken kişi kendi el yazısındaki tüm karakter çizgileri yansıtacak şekilde bir imza belirlemeli ve bu imzayı sürekli aynı şekilde atmaya özen göstermelidir. İmza şahsa özel bir mühür niteliğinde kullanıldığı için tüm kullanılan evraklarda veya belgelerde aynı imza şeklini korumaya özen göstermek gerekmektedir.
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
Zorunlu hâllerde veya olağanüstü durumlarda ise imzalar el yazısıyla atılır. (2) Belge, olur için makama sunulurken imza bölümünden sonra uygun boş satır bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle “OLUR” yazılır.
Dilekçenize imzanızı atmamış olmanız durumunda, dilekçeniz incelenmeye alınmaz. Unutmayın; belli bir konuyu ihtiva etmeyen dilekçeler, yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan dilekçeler, dilekçe sahibinin adını-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresi yazılmamış dilekçeler incelenmeye alınmaz.
Bir dilekçede sadece bir imza bulunması gerektiği unutulmamalıdır. Ortak bir konuda birden fazla kişi aynı dilekte bulunacaksa bunlar da dileklerini ayrı ayrı dilekçelerle belirtmelidirler.
Dilekçede bir durum belirtiliyorsa, son cümle «gereğini bilgilerinize saygılarımla sunarım» , bir istek belirtiliyorsa «gereğini izinlerinize saygılarımla sunarım» şeklinde olmalıdır. Dilekçe bitiminde sağ alt köşeye ad-soyad yazılmalı ve imzalanmalıdır. Sol alt köşeye açık adres yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri