Antifriz, betonun karma suyuna iláve edilerek kullanılır. Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir.
-5°C ile -10°C arasında, çimento ağırlığının %2'si kadar kullanılır.
Hidratasyon ısısını yükselterek taze betonun donmasını önleyen antijel üniversal beton katkısıdır. Soğuk havada beton dökümünü mümkün kılan antijel üniversal beton katkısıdır. Çimentonun hidratasyonunu hızlandırarak betonun daha erken priz almasını sağlar.
yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak malzemeler kullanılarak yapılır. Beton kesitinin kalın olduğu çok soğuk havalarda yalıtkan battaniye ve plastik örtü kullanılmalıdır. Bu malzemeler çevre koşullarına, betonun yapısına ve yapıya etkiyen yüklerin durumuna göre 1-7 gün beton yüzeyinde bulundurulmalıdır.
5 °C' de beton karışım suyunun % 92' si donar, 12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.
İlgili 32 soru bulundu
Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir. Katkılı çimento kullanımından ziyade portland çimentoları tercih edilmelidir.
Şap kurutma cihazı, ortamdaki nemi emerek içinde bulunan su haznesine depolar. Bu sayede ıslak olan şap ve betonlarınız hızlı ve derinlemesine bir şekilde kurur. Şap kurutma cihazı satın almak, kiralamak veya bu cihazlarla iş yapan bir firmadan hizmet satın almak da mümkündür.
Beton dökümünden sonraki en düşük ortam (hava) sıcaklığı 0°C'ın altına düşmesi halinde beton, en az 24 saat boyunca ilave tedbirler alınarak donmaya karşı korunmalıdır. Soğuk hava koşullarının devam etmesi durumunda da koruma süresi uzatılmalıdır.
Beton dökülecek yer;kar,don,ve buzdan temizlenmelidir. 2. Beton karışım sıcaklığı minimum 15 derece ve yerleştirme sıcaklığı minimum 5 derece olmalıdır. 3. Betonu dondan koruma süresi en az 3 gün olmalıdır.
Donma olayı, beton henüz priz almadan yer aldığı takdirde, betonun içerisindeki suyun buza dönüşmesi sonucunda betonun hacminde bir artış olur. Ayrıca, betonun içerisindeki suyun buza dönüşmesi ile çimento ile kimyasal reaksiyonların yani hidratasyonun gerçekleşebilmesi için yeterli miktarda su bulunmaz.
Kristalize etki oluşturan beton katkı malzemeleri, beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su ve nem ile reaksiyona girerek kristal bir ağ oluşturur. Bu ağ, betonu su geçirmez yapar. Bu malzeme su ile her temas ettiğinde kristalize etki göstererek performansını artırmaktadır.
Su ile Kür Yapılması
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur. Eğer bu işlem aralıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir.
Kum ve Sodyum Karbonat Karışımı: Kurumuş betonu temizlemek için kum ve su karışımı veya kum ve sodyum karbonat karışımını kullanabilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sürün ve sürtün. Yüksek Basınçlı Temizleme: Büyük yüzeylerde, yüksek basınçlı su temizleme ekipmanları kullanarak beton lekelerini çıkarabilirsiniz.
Antifrizi aracınıza eklerken öncelikle radyatör bölmesinin tahliye kapağını açmanız gerekir. Radyatördeki suyu boşalttıktan sonra tahliye kapağını kapatabilirsiniz. Ardından radyatörün içerisine antifrizi dökmelisiniz. Antifriz üzerine saf su ekleyerek radyatörü tamamen doldurmanız önemlidir.
Antifriz, bir arabanın motorunu soğutmak için kullanılan bir sıvıdır. Motorun aşırı ısınmasını ve donmasını önlemek için kullanılır. Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
Araç radyatörüne eklenen antifriz, haznenin yarısını doldurmalıdır. Haznenin kalan yarısına ise saf su eklenmesi tavsiye edilir. Antifriz sıvısına saf su haricinde herhangi bir sıvı eklenmesi önerilmez. Farklı sıvılar, kimyasalın yapısını bozarak büyük hasarlar meydana getirebilir.
Betonun suyu arttıkça oturma artar. Beton iyi yerleştirilmez, sıkılanmaz, vibrasyon uygulanmazsa oturma yine artar. Dolayısıyla çatlama olur. Bu çatlakları önlemenin yolu normal kıvamda (-12 cm çökme) beton kullanıp yüksek kıvamlı aşırı sulu betonlardan kaçınmak ve betona iyi vibrasyon uygulamaktır.
Taze betonun döküldüğü ortamın sıcaklığı 24 saatte +5 °C altına düşmesi halinde, 48 saat süreyle, bir günden fazla zaman sürecinde +5 °C altına düşmesi halinde ise 72 saat boyunca don etkisinden korunmalıdır. Özellikle yüzey alanı geniş endüstriyel zemin uygulamalarında dikkat edilmelidir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Evet. İnşaat Blogu, yağmurlu, karlı havalarda beton dökülür.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır. SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ: Beton dökümü esnasında hava sıcaklığının +5 oC 'den düşük olması halinde kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde özel tedbirler alınması gerekir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır. Beton 5 N / mm² mukavemetinde donmaya karşı dayanıklıdır. Bu değere genellikle, beton döküldükten sonra üç gün boyunca 10 ° C'nin üzerinde tutulabilirse ulaşılır.
Su altında sürekli iletim yoluyla beton dökümünde kullanılan en yaygın yöntem “tremi yöntemi”dir. Tremi üst ucu huni şeklinde olan bir borudur. Tremi yöntemiyle su içindeki dar ve derin kalıplar içine ve doğrudan su altı zeminine beton dökümü yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri