Yargıtay, internet dolandırıcılığı yoluyla bankadaki parası çekilen kişinin zararından bankanın sorumlu olduğuna hükmetti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, özellikle son dönemde artan banka dolandırıcılıklarında mevduat sahiplerine rahat nefes aldıracak bir karara imza attı.
DOLANDIRILDIM BANKA PARAYI GERİ VERİR Mİ
Zarar, farklı şekillerde giderilebilir. Banka belirli bazı durumlarda hesapta şüpheli hareket tespit ettiği zaman hesaba ya da yapılan EFT / Havale işlemine bloke koyarak gönderilen işlemi bir nevi beklemeye alır.
Bu nedenle profesyonel hukuki destek alınması son derece önemlidir. Dolandırıldım ne yapmalıyım sorusunun en net cevabı en yakın savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olmaktır. Dolandırıcılık suçu mağduru, fiil ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde suç duyurusunda bulunmalıdır.
Dolandırıldım paramı nasıl alırım? Dolandırıcılara para kaptıran kişinin önce suç duyurusunda bulunması, bu şekilde dolandırıldığını ispatlaması gerekir. Ayrıca dolandırıcılara karşı alacak davası veya icra takibi başlatmak gereklidir. Bu şekilde dolandırıcıdan para geri alınabilir.
Bilişim Sisteminin Kullanılması Yoluyla İşlenen Dolandırıcılık Suçu: TCK madde 158/1-f de dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi halinde üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmedileceği düzenlenmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Verilen cezanın ne kadarının yatılacağı Ceza İnfaz Kanununa göre belirlenir. Örneğin; Sanığa dolandırıcılıktan verilen ceza 3 yıl 1 ay 1 gün hapis cezası ise; yatarı 1 yıl 6 ay 18 gün hapis cezasıdır.
Dolandırılan kişiler, gönderdikleri paralarını birçok yolla geri alabilirler. Örneğin, dolandırıcıya karşı icra takibi başlatabilirler, alacak davası açabilirler veya dolandırıcı hakkında suç duyurusunda bulunabilirler.
Dolandırıcılık suçunun nitelikli hali (dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle, bilişim sistemleri kullanılarak işlenmesi gibi...) ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Basit dolandırıcılık suçunda ise asliye ceza mahkemeleri görevlidir.
Dolandırıcılık suçu ile ilgili ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün arası sürer. Ancak uygulamada bu sürelerden daha uzun süren davalar vardır.
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
Hesaptan habersiz para çekilmesi durumunda öncelikle banka veya kredi kartının kullanıma kapatılması için ilgili bankaya başvuruda bulunulmalıdır. Söz konusu olayda müşterinin kusuru yoksa paranın karşılanması için banka şubesine yazılı başvuru yapılmalıdır.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
İşlem itirazları değerlendirilirken, karşı bankanın veya işyerinin sunduğu belgeler de incelenmektedir. Bu inceleme süreci Visa, Mastercard kurallarına göre, 60 ile 180 gün arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda harcama itirazlarına ilişkin tarafınıza e-posta ile sonuçla ilgili bilgi gelir.
Mağdur olduğunuz böylesi bir durum karşısında derhal şikâyet için en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunun.
Savcılığa yaptığınız başvuru ve verdiğiniz deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır. Yargılama süreci biraz uzun sürebilir. Birazdan kastımız 9-10 ay, fakat mutlak suretle cevap alacaksınız.
Etkin pişmanlık durumunda failin cezasında ya indirim yapılır ya da cezası tamamen kaldırılır ve bu şahsi bir nedendir. Dolayısıyla nitelikli dolandırıcılık suçu da etkin pişmanlık ile cezai indirim uygulanabilecek bir suçtur.
Dolandırıcılık suçunun nitelikli hali uzlaşmaya tabi değildir. Bu nedenle savcılık ya da mahkeme tarafından konusu nitelikli dolandırıcılık suçu olan dosyalarda uzlaşma bürosuna gönderilmeyecektir. Bunun yanında taraflar haricen uzlaşmış olsalar dahi yargılama aşamasına herhangi bir etkisi olmayacaktır.
İnternet veya sosyal medya üzerinden bilişim yoluyla dolandırıcılık suçu, uzlaştırma kapsamında olan suçlardan değildir. Soruşturma neticesinde suçun vücut bulduğu anlaşıldığında fail ile mağdur arasında uzlaştırma işlemleri yapılamaz, doğrudan dava açılması gerekir.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Dolandırıldım Paramı Geri Alabilir miyim? Dolandırıcılık sonrası paranın geri alınması için çeşitli yollar bulunmaktadır. Şayet failler para ile birlikte yakalanmış ise sorun yok ancak para ortada yoksa ya icra takibi ya da hukuk davası açılması gerekmektedir.
Dolandırıcılık suçu bakımından öngörülen ceza, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Nitelikli dolandırıcılıkta ise üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçunda 4 Yıl 2 Ay Hapis Cezasının Yatarı #avukat #cezaavukatı - YouTube.
Genel olarak, açık cezaevine girdi çıktı süresi 1 ila 10 gün arasındadır. Ancak, bazı hallerde bu süre 15 veya 30 güne kadar uzayabilir. Cezanın süresi kısaysa, girdi çıktı süresi de kısa olacaktır. Örneğin, 1 yıl veya daha az süreli bir ceza alan hükümlü, genellikle 1 gün içinde girdi çıktı işlemini tamamlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri