Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Böyle durumlarda da sorun daha ciddiye ulaşmadan ilgili doktora başvurmak önemli bir yere sahiptir. Alerji sorunu ile karşı karşıya kalındığı zaman ise bir dermatolog uzmanına başvurmak gerekir.
Alerji testleri öncelikle dermatoloji bölümü kapsamında doktor kontrolünde ele alınır. Cilt Üzerine uygulanan bu test neticesinde 20 ya da 30 kadar alerjen madde tespit edilebilir. Bu konuda alerji problemi olan hastanın ilgili bölüm üzerinden derisi çizilir.
Polen Alerjisi İçin Alerji Uzmanına Mı Gitmeliyim? Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Alerji için hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümüne başvurulmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerji Testini Devlet Karşılar mı? Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz.
Alerji testleri hastanın tek başına yapabileceği testler değildir. Bu konuda uzmanlaşmış hekimler tarafından hastanın tıbbi hikayesi ve muayenesi sonrasında hangisinin yapılacağına karar verilir ve uygulanır. Bu testler çocukta ve erişkinlerde Alerji ve Klinik İmmünoloji uzmanlarınca yapılır.
Polen alerjisinin tedavisine karşı birçok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları (antihistaminler ve leukotriene antagonistler) iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir. İlaçların etkisini göstermesi için aradan 1-2 haftanın geçmesi gerekir.
Toz alerjisi tedavisinde ilaç olarak anihistaminikler, dekonjestanlar, kortikosteroidler, kromoglikatlar, lökotrien antagonistleri kullanılır. Birde halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapiler uygulanmaktadır.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Ancak, alerjik astım gibi hastalıklarda gitmeniz gereken doktor bir alerji ve göğüs hastalıkları uzmanı olmalıdır. Çünkü alerji ve göğüs hastalıkları uzmanları, tüm alerjik hastalıklar konusunda geniş çaplı eğitim almış, deneyimli uzmanlardır.
Seda Selimoğlu Köse, “Alerjik hastalıkların tanısında öncelikle kulak, boğaz, burun, deri, akciğer muayenesinin yapılması gerekir.
Toza Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarız? Kişinin toza alerjisi varsa gözleri sulanır ve kaşınır. Bunun ile birlikte hapşırma, nefes darlığı, burun akıntısı meydana gelir. Ardından öksürük ile gelişim gösterir.
Ev tozu alerjisinden korunmanın birincil kuralı: Temiz ev
Akarlar, solunum alerjilerinde polenlerden sonra ikinci sırada yer alan alerji etkenleridir. Ev tozu alerjisine neden olan temel madde akarın dışkısıdır.
Solunum Fonksiyonu Alerji Testi Prosedürü
Solunum fonksiyonu alerji testi oturularak uygulanır. Burun yoluyla nefes alınmaması için bir tıkaç yardımıyla burun delikleri kapatılır. Solunum fonksiyonu alerji testi sırasında nefes alışverişi ağızdan sağlanır. Spirometre cihazına bağlı olan bir ağızlık bireye takılar.
Genellikle ağaçlar için polen dönemi erken ilkbahar (Mart Nisan), çayır polenleri için Nisan Haziran ayları, ot polenleri için ise Ağustos ve Eylül aylarıdır.
Toz akarı alerjisi yıl boyu süren semptomlara sebep olabilir ayrıca sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde belirleyici etkileri vardır.
Alerji testi sonucunu olumsuz etkileyen ilaçların kullanılması durumunda cilt testi yapılamaz. Bu ilaçlar antihistaminik adını verdiğimiz alerji ilaçları ile depresyon ilaçlarıdır. Egzaması olan hastaların cilt rahatsızlığı şiddetli ise ve test için uygun veya yeterli bir cilt bölgesi yoksa test yapılamaz.
Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Alerjisinin Tedavisi
Alerjilerin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak ev tozu akarlarından kaçınmak pek kolay değildir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse ve uzun süre ilaç kullanıyorsa, alerji uzmanınız alerji aşı tedavisini önerebilir.
Vücudun alerjenlere tepki olarak oluşturduğu immunglobulin E (IgE) antikorunun kandaki düzeyini ölçen kan testi, alerji teşhisinde en çok kullanılan kan testi türüdür. Genellikle astım hastası olan kişilerde Immunglobulin E (IgE) düzeylerinin fazla olduğu görülür.
Alerji Testi Aç Karnına Mı Yapılır? Alerji testi yapılırken hastanın aç ya da tok olmasının bir önemi yoktur. Alerji testi hasta açken ya da tokken yapılabilir. Hastanın açlık durumu test sonucu üzerinde etkili değildir.
Alerji testi her yaşta yapılabilir. Gıda alerjisinde 1 aylıktan itibaren yapılması, astım ve alerjik nezle için ise 2-3 yaşından sonra alerji testlerinin yapılması daha uygun olacaktır.
Alerji Testi Yapan Hastaneler
Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, Koç Üniversitesi Hastanesi bulunmaktadır. Alerji testi yapan devlet hastanelerini tek tek burada belirtmek çok uzun listeler oluşturabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri