Mevzuata göre bireysel kullanım için etil alkol satışı yapılamıyor. Diğer taraftan 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da yapılan düzenlemeyle etil alkolün internet üzerinden satışı 2020 yılında yasaklanmıştı.
Alkollü İçecekler ve Tütün Ürünleri
Buna bağlı olarak düzenlenen Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik doğrultusunda bu ürünlerin kargo ile taşınması yani internet üzerinden satılması yasaktır.
Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ise söz konusu ürünlerin internet üzerinden satılmasını ve kargo ile taşınmasını yasaklıyor. Yasak; yerli ve ithal içkileri, paketli sigaraları, tütün ürünlerini ve elektronik sigaraları da kapsıyor.
İnternetten satışlarda da ticaretin kuralları aynıdır. Firmanızın bir vergi mükellefi olması ve fatura kesebilir durumda olması gerekir. Dolayısıyla vergi mükellefi olmadan e-ticaret yapılamaz. e-Ticaret sitesi şirketi kurmak için bir takım yasal zorunlulukları yerine getirmeniz gerekir.
Türkiye'de bira da dahil olmak üzere alkol satmak veya sunmak için lisans gereklidir. Alkol sadece 06.00-22.00 arası servis edilebilir. Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Mevzuata göre bireysel kullanım için etil alkol satışı yapılamıyor. Diğer taraftan 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da yapılan düzenlemeyle etil alkolün internet üzerinden satışı 2020 yılında yasaklanmıştı.
Ülkemizde şirket kurmadan e-ticaret yapmak yasaldır. Ancak bu durumda şirket kurmadan yasal olarak satış yapabilmek için yukarıda bahsedilen temel gereklilikleri yerine getirmek gerekmektedir. Gereklilikleri yerine getirmeyen kişiler ise bazı cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilmektedir.
Bu yüzden geleneksel ticarette ve e-ticarette faturasız ürün satın almak suçtur. Satıcı tarafa kesilen cezanın belirli bir oranı alıcı tarafa da yansıtılmaktadır. Ancak belirli şartlar altında internetten faturasız ürün satmak ve satın almak, herhangi bir suç teşkil etmemektedir.
E-ticaret Sitesi için Şirket Kurmak Gerekir mi? Online satış yapmak, resmî olarak bir ticari faaliyettir. E-ticaret siteleri, yasal prosedürlerde, geleneksel ticarethanelere göre farklı bir şekilde değerlendirilir. Bu nedenle e ticaret sitesi için şirket kurmak gereklidir.
Tasarıya eklenen hüküm ile mevzuattaki izin sistemi tümüyle kaldırıldı. Buna göre, içki ve sigara satışını, internet, televizyon, faks, telefon gibi elektronik araçlarla ya da posta siparişi yoluyla yapanlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.
Ticaret Bakanlığı, özellikle KKTC ve Ukrayna'dan Türkiye'ye sokulan ve normal sigaraya göre daha zararlı olduğu iddia edilen ısıtmalı tütün ürünlerinin yolcu yanında getirilmesini yasakladı. Bir süredir elektronik sigaraların yerini alan ve "dumansız sigara" olarak internetten pazarlana ürüneler yasak geldi.
E-sigara Meraklısı
Esigarayla ilgili herşeyin(cihaz, atomizer,likit,yedek parça) ithalat ihracat ve yurtiçinde satışı kanunen yasaktır. Ancak kullanımıyla ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Yurtiçinde kullanım yasağı, ateşli gibi kamuya açık, kapalı alanları kapsamaktadır.
getir on X: "@hindukbiri alkol ve sigara getiremiyoruz. Ama istersen sana çikolata getirebiliriz 💜" / X.
Aynı Kanunu'nun 7.maddesinde cezalar düzenlenmiştir. Yine 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanuna atıfla bu hükmü ihlal edenler hakkında yirmi bin Türk Lirasından yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası öngörülmüştür.
ç) Perakende satıcılar; tütün mamullerinin ve alkollü içkilerin, nihai tüketicilere yönelik arz ambalajlarını bozmak ya da bölmek suretiyle satış veya sunumunu yapamazlar. d) (Ek:RG-18/9/2013-28769) Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz.
Tüm vergisiz satışların bir cezası olduğu gibi Instagram veya diğer online platformlar üzerinden vergi mükellefiyeti olmadan kazanç sağlayanların tespitinde ceza uygulanmaktadır. İnternette herhangi bir platform üzerinden yapılan satışta kazanç sağlayan kişi vergi mükellefi sayılmaktadır.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
E-Ticaret İçin Hangi Tür Şirket Kurmak Gerekir? E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır.
İnternetten yapılacak satışlar için gelir vergisi muafiyeti dışarıda tutulduğunda şirket kurmak zorunludur. Şirket kurmak için vergi levhası çıkartılması gereklidir.
Shopier için Şirket Gerekli mi? Shopier mağaza açmak isteyen kişilere şirket olma şartı koymamıştır. Bu sebeple hem vergi mükellefi olmayan tüketiciler hem de herhangi bir şirket türünde faaliyet gösteren işletmelerin satış yapmasına imkan tanır.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
Site içi ortak alanlarda alkollü içecek içilmemelidir. Tadilat, tamirat işlerinde önceden site yönetimine bilgi verilmelidir. İzin verilen günler ve saatlerde tadilat işlemleri yapılmalıdır. Dış cephedeki klima dış üniteleri, balkon içinde dışarıya sarkmayacak ve görüntü kirliliği olmayacak şekilde monte edilmelidir.
20 CL'LİK ŞİŞE YENİDEN YASAK
Bu karar bozulunca, 20 cl'lik şişeler de kolay ulaşılabildiği ve tüketime özendirdiği gerekçesiyle yine yasak kapsamına girdi. 20 cl'lik şişeler ağırlıklı olarakmini barlarda kullanıldığı için bumaddeye en çok turizm sektörü tepki göstermişti.
Öncelikle, Türkiye'de sokakta içki içilmesine ilişkin bir yasak varmış gibi ve bunu hatırlatıyorlarmış gibi bir metin yayınlandı. Fakat, Türk hukukunda böyle bir kural yok. Yani satışına ilişkin ruhsat, saat, yaş sınırlamaları her ülke gibi var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri