İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, taksilerde kısa mesafe ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcu alınmamasının tespitinde güvenlik birimleri yolcu mağduriyetini giderecek. Yolcu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine yasal işlem yapılacak.
Ancak aldığı yolcuyu gideceği yere götürmek zorundadır. Taksi şoförü gerektiğinde gidilecek yerin güzergâhını yolcuya sormalıdır. almak zorunda değildir.
Genelge “Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.” hükmünü içerdiğinden, Turizm bölgelerimiz başta olmak üzere 8 yolcuya varan kapasitedeki büyük taksilerin bu kuralın uygulamasından mağduriyet yaşadıkları bildirilmiştir.
Taksi Dolmuş: Yapısı itibariyle şoförü dâhil en fazla 9 (dokuz) oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan, kişi başına tarifeli ücretle yolcu taşıyan ticari motorlu aracıdır.
MADDE 18. Taksilerde uygulanacak fiyat tarifesi UKOME tarafından belirlenir.
İlgili 25 soru bulundu
Taksi dursa da taksimetre durmayacak.
Bu ön şartları haiz 18 yaşını dolduran herkes taksi sürücülüğü için başvuruda bulunabiliyor olsa da, 21 yaşından önce taksicilik lisansı verilmiyor. Türkiye'de ise taksi kartı alabilmek için 25 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, taksilerde kısa mesafe ve trafik yoğunluğu gibi nedenlerle yolcu alınmamasının tespitinde güvenlik birimleri yolcu mağduriyetini giderecek. Yolcu almamakta ısrar eden taksi şoförlerine yasal işlem yapılacak.
Vatandaşlar, taksi konusunda sorun yaşamaları halinde Taksiciler Esnaf Odası'nın kendine ait olan 444 15 23 numaralı telefonunu arayabilecekleri gibi yine İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Beyaz Masa'nın 153 numaralı iletişim hattını da arayarak şikayetlerini dile getirebilirler.
Mevzuattaki taksi tanımında, çalışma bölgesi ile ilgili bir sınırlama olmamasına rağmen, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu hükümleri esas alınarak taksilerin belediye idari sınırları ve mücavir alanı dışına yolcu taşımaları engellenmektedir.
d) Taksinin dolmuş gibi çalışması yasak olup, yolculuğun başladığı anda taksimetre açılması zorunludur.Müşteriden taksimetre fiyatının üstünde veya altında bir ücret talep edilemez.
Taksimetreler ölçüm yaparken elektrik akımından faydalanmaktadırlar. Seyahat mesafesi ölçümü, otomobilin aktarma sistemine bağlanan sensörler ile belirlenir. Elektrik sinyalleri alışverişleri sayesinde mesafe ölçümleri sağlanmaktadırlar. Taksimetre sinyalleri, ödenecek ücretten daha düşük olabilmektedir.
Buna göre Sağlık Güvenliği Haritası'nda 3. derecede olan bölgelerde özel araçlara en fazla 4, taksilere ise en fazla 2 kişi binebilir. Haritada 2. derecede olan bölgelerde ise taksilere 3 kişinin binebileceği kaydediliyor.
Ancak, taksi işletmecilerinin müşterinin istemesi halinde perakende satış fişi veya dip koçanlı yolcu taşıma bileti yerine tutara bakılmaksızın fatura düzenleyecekleri tabiidir.
Daha önce belirttik 2005 yılından bu yana artık her taksici, dolmuşçu esnaf değildir. Ancak, esnaf kapsamında kalan taksi sahibinin yanında çalışan taksi şoförünün işçilik hakkı neredeyse yok gibidir.
TAKSİLERDE ŞOFÖRLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Ticari taksilerde 12 ya da 24 saat düzeni üzerinden çalışma sistemi bulunuyor.
eleman.net verilerine göre, Taksi Şoförü 2023 yılında ortalama 31.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Taksi Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.840 TL maaş alıyordu.
Taksi şikayeti için ALO 153 hattını arayan vatandaşların şikayet süreci şu adımlarla işlemektedir: Vatandaş dinlenir ve sorunları tespit edilir. Belirlenen sorunlar kayıt altına alınır ve ilgili birimlere iletilir.
Taksi şoförleri İş Kanununda yer alan unsurları sağlamaları halinde işçi olarak kabul edilebilmektedir. Bu sayede taksi şoförleri kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatı, fazla çalışma alacağı, yıllık izin gibi haklarını da elde edebilmektedir.
0-1 yaş aralığında hususi C segmenti otomobillerin ticari taksiye girmesine yönelik yaş sınırı 0-3'e, mevcutta taksi olarak hizmet veren araçların da yaş sınırı 0-6'dan 0-8'e yükseltildi.
İstinaf mahkemesi ise kararı bozarak erişim engelini kaldırdı ve Uber'in taksi ürünüyle Türkiye genelinde faaliyet göstermesinin önündeki hukuki engel kalkmış oldu.
Günümüzde ticari araç kullanmak için alınması gerekilen belgelerin arasında ilk sıralarda Şoför kartı bulunur. Bu kartı almak için gerekilen koşulların ve şartların sağlanılması ve o şekilde başvuruda bulunulması gerekir. Her belediye mutlaka bu kartı ister ve şoför kartı olmadan ticari araç kullanmanıza izin verilmez.
Belgeleri hazırlamadan önce taksi şoförü olmak ve kart alabilmek için taksi şoförü olmak için yaş sınırı 22 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir. 22 yaşından küçük ve 66 yaşından büyük kişiler taksi şöför kartı alamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri