İtiraz Etme Usulü Nedir? Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır. Özellikle bu itirazın bir avukat vasıtasıyla yapılması, hak kaybına uğramamak adına önem arz etmektedir..
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Mahkemesi'ne dilekçe yazılarak ya da e devlet üzerinden yapılabilir.
Trafik Cezasına İtiraz Süresi Kaç Gündür? Para cezalarına itiraz, cezanın tebliğini izleyen 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemelerine yapılmalıdır. İdari yaptırımlara itiraz ise cezanın tebliğini izleyen 30 gün içinde İdare Mahkemesi'ne yapılmalıdır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
İlgili 43 soru bulundu
2023 yılı itibariyle Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak Trafik cezasına itiraz için mahkeme masrafı yoktur. Yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak Sulh Ceza Hâkimliğine trafik cezasının kaldırılması için dava açılması ücretsizdir.
Kesinleşen hapis cezasına itiraz edilebilir. İtiraz, mutlak müspet sonuç doğurmamakla birlikte, somut dosyanın muhtevasına göre olumlu neticelenebilir.
Vatandaşların bazıları erken ödeme döneminde uygulanan trafik cezası indiriminden yararlanmak için dava sürecinden önce ödemelerini yapabilirler. Aslında bu en doğru olan yoldur. Çünkü mahkemenin ardından itiraz haklı bulunursa vatandaşın ödendiği ceza miktarı tarafına iade edilir.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Cezai işlem gören kişi, on beş gün içerisinde trafik para cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliği'ne ya da otuz gün içerisinde İdare mahkemesine bir dilekçe ile trafik cezası itirazını yapabilir. Cezai işlem uygulanan kişinin bu süre içerisinde itiraz etmemesi halinde ceza kesinleşir.
Trafik cezasına yaptığınız itiraz kabul edilmezse trafik cezasını ödemeniz gerekecektir.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir? Hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmelidir (CMk md. 268/1).
Ceza tespit tutanağında delillere yer verilmemişse, delil yetersizliğinden başvuruda bulunulabilir ve itiraz talep edilebilir. Radar uyarı levhası olmayan bir alanda radar cezası almak da itiraz hakkı doğuran durumlardandır. (Yargıtay 7.Ceza Dairesi 2014/2954 E. 2014/14281 K. 08.07.2014 K.T sayılı kararı)
Kabahatler Kanunu madde 27 uyarınca, trafik cezasına mahkum olan kişinin, mevcut para cezası için 15 gün içerisinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Kişi, bu belirtilen süre içerisinde itirazını gerçekleştirmezse mevcut ceza kesinleşecektir.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz. Elinize fiziki belge ulaşana kadar 15 günlük indirimli ödeme sureniz de başlamış olmaz. 6 ekimde emniyet kemeri sebebiyle ceza yazıldı makbuzu almayı unuttuk, e devlette ceza görünmesine rağmen mail ya da posta yoluyla tebliğ edilmedi.
15 günlük tebligat süresi ne zaman başlar? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 2 Ocak'ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 3 Ocak'tır.
İzah edilen süreçte olduğu gibi hakkında hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesi halinde, ilgilinin hapis cezasına itirazı mümkündür. Yapılacak itirazla birlikte kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına karar verilebilir.
Kesinleşmiş Hapis Cezasının İnfazının Ertelenmesi
Cezanın herhangi bir yerde denetimli olarak çektirilmesi mümkün olmaz. Kanunca belirtilen sebepler çerçevesinde, başvurunun yapılması sonrasında istenen süre mahkeme tarafından onaylandı ise, infazın o süre içerisinde ertelenmesi sağlanacaktır.
Trafik cezası kişiye 10 iş günü içinde tebliğ edilmelidir. 10 iş günü içinde tebliğ edilmediği takdirde bu durum itiraz sebebi yapılabilir.
Yanlış ve haksız yere yazıldığı düşünülen bir trafik cezasına itiraz; o ilde bulunan Trafik Mahkemesi'ne, bunların bulunmadığı yerlerde ise Sulh Ceza Mahkemesi'ne yapılmaktadır.
Sulh ceza hakimliğinin verdiği itiraz kararlarına karşı, kararın ilgili taraflara tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Asliye Ceza Mahkemesine dilekçe ile itiraz başvurusunda bulunulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri