Onkolojide PET-CT Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
Pozitron emisyon tomografisi (PET-CT) teknolojisi, bilgisayarlı tomografi (CT) ile birleştirilerek, birçok hastalığın teşhisine olanak sağlayan önemli teknoloji tıbbi görüntüleme yöntemidir. PET/CT çok büyük bir oranda kanserin tanı ve evrelemesinde kullanılmaktadır.
Hekim, aşağıdaki belirtileri kontrol etmek için bir PET taraması isteyebilir: Meme kanseri, akciğer kanseri ve tiroit kanseri dahil olmak üzere kanserler. Koroner arter hastalığı, kalp krizi veya diğer kalp problemleri. Beyin tümörleri, demans, bunama ve Alzheimer hastalığı gibi beyin bozuklukları.
PET (Pozitron emisyon tomografisi), insan vücudundaki doku ve organların fonksiyonlarını incelemek ve değerlendirmek için kullanılan bir görüntüleme testidir. Pet-CT taramasında ise PET taraması, CT (Bilgisayarlı tomografi) taraması ile birleştirilerek vücudun 3 boyutlu görüntüleri elde edilir.
Çeşitli görüntüme yöntemlerine sahip olduğu için tespit edilen kitlelerin kanser metabolizması olup olmadığını gösterir. Kitlede PET-CT pozitif olarak görülmüş ise bu kitlede fazla miktarda glikoz olduğu ve kanser olma ihtimalini doğrular niteliktedir.
İlgili 41 soru bulundu
PET/ CT teknolojisi beyin tümörü, meme, rahim ve rahim ağzı, pankreas, prostat, tiroid, yemek borusu, akciğer, baş-boyun, kalın bağırsak ve rektum, cilt kanserleri ve lenfoma da sıkça kullanılmaktadır.
Yaklaşık 30 dakika süren PET CT tarama testi sırasında hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. İşlemden sonra hastaların bol bol su içmeyi ihmal etmemesi gerekir. Sıvı alımı vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin vücuttan atılması için şarttır.
PET-CT ilacının adı nedir? FDG enjeksiyonu sonrasında hasta 1 saat kadar istirahat etmelidir. Özel bir odada istirahat eder. Sonrasında hasta yaklaşık 20 dakika kadar sürecek çekim için çekim odasına cihaz içerisine alınır.
Bir kadının külotunun köşesinde takılır. Bazı kullanımlar şu olaylara yapılıyor: günlük vajinal akıntı için emicilik, hafif adet akışı, tampon ve regl kabı desteği, lekelenme, ilişki sonrası akıntı ve idrar tutamama. Külot gömlekleri de boşalmakta olan ve döngülerine başlamak üzere olan kızlara yardımcı olabilir.
PET tomografi kısaca vücuttaki hastalıkları kontrol etmeyi sağlayan bir görüntüleme testidir. PET tomografi taraması sırasında radyoaktif izleyiciler içeren özel bir boya kullanılır. Bu izleyiciler damar içine enjekte edilerek, organların ve dokuların izleyiciyi emmesi beklenir.
Çekim ortalama 25 dakika kadar bir sürede tamamlanır. Çekimi biten hasta kısa bir süre ek görüntü gerekip gerekmediğine bakmak üzere bekletilir. Ek çekim gerekmiyorsa tetkik tamamlanmıştır. PET tetkiki tamamlandıktan sonra hastaların herhangi bir şey yeyip içmesinde ve ilaçlarını almasında sakınca yoktur.
PET/ BT cihazımız klostrofobisi ( kapalı yerde kalma korkusu ) olan hastalarımız için çok elverişlidir. Çekim süresince sizden hareketsiz bir şekilde, rahat nefes alarak yatmanız beklenecek. Hareketler görüntülerde bazen çekim tekrarı gerektirebilecek değerlendirme zorluklarına yol açabilmektedir.
PET-BT akciğer kanserinin tanı, evreleme, tedavi planlaması ve takibinde noninvaziv ve güvenilir bir tetkik olsa da yanılabilir. Bu olguda PET-BT'nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçları aynı hastada görülmektedir.
Onkolojide PET-CT
Onkolojik hastalıklarda, kanserin erken teşhisi, tedavi planlaması, evrelenmesi, nükslerinin saptanması, metastazların belirlenmesi, radyoterapi tedavisinin planlanması ve tedavi başarısının değerlendirilmesi aşamalarında PET-CT cihazından faydalanılır.
Pozitron emisyon tomografi (PET) taraması vücudunuzdaki hastalıkları kontrol etmemizi sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) kanser hücrelerinin artan glukoz alımına ve glikolizise göre değerli bilgiler sunar.
PET/CT uygulamalarının büyük çoğunluğu onkoloji alanındadır.
Radyoterapinin tamamlanmasından sonra F-18 FDG PET/BT için 3 ay beklemek, bu süre içinde nadiren klinik progresyon izleneceği de göz önünde tutulduğunda uygun görünmektedir. Tedavi sonrası PET çalışması için radyoterapiden sonra asgari üç ay (ideali 6 ay) beklenmesi önerilmektedir.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET), hastalıkların erken ve kesin teşhisinde doktorlara yardımcı olan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. Tarama için hastanın vücuduna radyoaktif izleyiciler içeren radyofarmasötik ilaçlar verilir. Bu ilaçlar, yoğun kimyasal aktivite gösteren organlar ve dokular tarafından absorbe edilir.
Yapılan testler sonucunda pedlerin stiren, kloroetan ve kloroform gibi kimyasal salınım yapan maddeler barındırdıkları ortaya çıktı. Stiren, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre, kanserojen bir madde.
2. PET/BT çekimleri için açlık gerekmektedir. Bu nedenle, randevu saatinden en az 4 saat önce hafif bir yemek yenmeli veya "şekersiz gıdalarla" kahvaltı yapılmalıdır. Açlık süresince yalnızca az miktarda su içilebilir.
Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve özel görüntüleme merkezlerinde çekim işlemi yapılmaktadır.
PET tomografi ve BT (bilgisayarlı tomografi) arasında birçok fark bulunmaktadır. BT taraması vücut organlarının ve dokunun boyutunu ve şeklini değerlendirebilir, ancak bunların nasıl çalıştığını değerlendiremez. PET taraması ise bir organın nasıl çalıştığını gösterebilir.
Akciğer kanserinin araştırılmasında PET-CT önemli bir yer tutuyor. Bu tetkik ile, akciğerdeki nodüllerde artmış F-18 Floradeoksiglikoz tutulumu görülmesi yüzde 96 oranında kanserli doku olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor.
Pet CT işleminden en az 24 saat öncesinden kesinlikle vücudu yoracak ve sizi zorlayacak bütün egzersiz ve ağır işlerden kaçınmanız gerekmektedir. Sonrasında çekimden 6 saat önce yemek yeme ihtiyacınızı karşılamalı ve çekim bitene kadar kesinlikle bir şey yememelisiniz.
Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) inflamasyon ve enfeksiyon hastalılarının tanısında ve özellikle tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde giderek önem kazanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri