FOB, "gemide ücretsiz" veya "gemide navlun" anlamına gelir ve malların sorumluluğunun ve mülkiyetinin bir satıcıdan alıcıya ne zaman devredildiğini belirtmek için kullanılan bir atamadır.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
FOB teslim şeklinde satıcı FAS teslim prosedürünü aynen uygular ve farklı olarak limana indirilmiş malı gemiye yükler ve sorumluluğu alıcıya devreder. Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
FOB, Gemide Masrafsız Teslim anlamına gelir ve satıcının tüm nakliye belgeleriyle ilgilendiği ve malları gemiye teslim ettiği durumdur. Gemiye yüklendikten sonra nakliye riski satıcıdan alıcıya geçer. Varış noktanız için navlun ücretini siz ödersiniz, ancak ihracat için gümrükleme ücretlerini satıcı öder.
Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar Alıcının sorumluluğundadır. Malların taşıtılması amacıyla taşıma acentası ile anlaşarak navlun bedelini öder.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
İlgili 40 soru bulundu
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir. CIF ve FOB kayıtlarının seçimi, sözleşme taraflarının ihtiyarındadır.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
FOB (Free On Board - Gemi Bordasında Teslim)
Mallar geminin küpeştesine (güvertesine) geçtikten sonra meydana gelebilecek her türlü hasar, kayıp ve masraflar alıcının sorumluluğundadır. Satıcı ihracat için gerekli tüm belgeleri hazırlar ve malların gümrük işlemlerini tamamlayarak teslim eder.
Bu terim sadece deniz taşımacılığında kullanılır. FOB (Free on Board): Gemide teslim: Bunun FAS'tan farkı teslimin gemi yanında değil, fakat malların geminin küpeştesini aşması ile gerçekleşmesidir.
Birim FOB Bedeli: Üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının, satılan ürün miktarına bölünmesi ile elde edilen tutardır.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Ancak, uygulamada, alıcının, imkanları dahilinde yükleme işlemlerinde satıcıya ek bir maliyet yansıtmadan, örneğin forklift ile yükleme işlemlerini yaptığı görülür. Exworks teslim şekline göre, alıcı, yani ithalatçı, tüm gümrük evraklarının düzenlenmesinden ve gümrük masraflarından sorumludur.
EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim. CPT (Carriage Paid To): Taşıma ücreti ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim.
FCA teslim şekli her iki taraf için de farklı avantaj ve dezavantaj içerir. Ürünlerin taşıma sürecindeki riski düşünüldüğünde sorumluluğun tamamen alıcıya ait olması satıcıyı rahatlatır. Bu durumda i sigorta, navlun gibi masrafların ödemesi de satıcının değil alıcının sorumluluğundadır.
DDP – Gümrük Vergisi Ödenmiş Olarak Teslim
Satıcı, taşıma süreci boyunca oluşan tüm sorumluluğu üstlenir. Ürünleri, anlaşılan bir adrese taşımanın masraflarını karşılar ve risklerini alır. Satıcı, ürünlerin boşaltıldığını, ihracat ve ithalat sorumluluklarını tamamladığını ve gümrük vergilerini ödediğini bildirir.
FOB deniz ve nehir taşımacılığında kullanılan bir teslim biçiminin kısaltmasıdır. Dünyada en popüler teslim şekilleri arasında yerini alır. Yükleme yapılıcak olan limanın ismiyle kullanılır örnek verilmek istenirse ürün İstanbul limanından teslim edilecek ise FOB İstanbul olarak kullanılır.
FOB teslim şekli sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılan bir klozdur. Deniz yolu taşımacılığı deniz ve iç suları kapsar. Satıcının (ihracatçı firma) belirlenen tarih ve adreste malları alıcıya (ithalatçı firma) teslim etmesi gerekir.
Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir. Alıcı ise, belirlenen yerden sonraki nakliye ve alıcı ülkedeki ithalat formalitelerinden sorumludur...
Free On Board, FOB, Gemi Bordasında Teslim Şekli Nedir
FOB teslim şeklinde, satıcı yani ihracatçı firma, yükü, alıcının yani ithalatçının talep ettiği tarih aralığında ve yine alıcının talep ettiği limanda, gemiye yükleme işlemini de içerecek şekilde teslim eder.
FOB, malı tedarik edecek olan firmanın ya da kişinin, tedarik ettiği malı nakliye yapacağı geminin güvertesine taşıdığı ana kadar olan tüm sorumluluğunu belirtir. Tedarikçinin malın alınacağı yerden limana geçen tüm sürede yaptığı tüm masraflar, liman ve gümrük masrafları da yine tedarikçi firma ya da kişiye aittir.
FOB, "gemide ücretsiz" veya "gemide navlun" anlamına gelir ve malların sorumluluğunun ve mülkiyetinin bir satıcıdan alıcıya ne zaman devredildiğini belirtmek için kullanılan bir atamadır.
EXW (Exworks, İşyerinde Teslim) FCA (Free Carrier, Taşıyıcıya Masrafsız Teslim) FAS (Free Alongside Ship, Gemi Yanında Masrafsız Teslim) FOB (Free On Board, Gemide Masrafsız Teslim)
FOB (Free On Board): Satıcı, üründen gemiye yüklenene kadar olan sorumlu olduğunu, ürün gemiye yüklendikten sonra sorumluluğun alıcıda olduğunu ifade eder. CFR (Cost and Freight): Satıcı, ürünün tahliye limanına varışına kadar olan organizasyonundan ve masraflarından sorumludur.
CIF (cost, insurance and freight) deniz yolu ile yapılan taşımacılıkta kullanılan ve mal bedeli dışında, nakliye ve sigorta masraflarının da satıcının üzerinde olduğu bir teslim türü olarak tanımlanabilir. CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri