IQF, (Individual Quick Freezing) ürünleri kısa bir süre içerisinde -40 derecede donduran bir teknolojidir. IQF Teknolojisinde ürünler değil, ürünlerin içindeki su dondurulur. -18 derecede saklanan gıdalarda, mikroorganizmalar üremez. Katkı maddesi kullanılmadan şoklanan IQF Teknolojisi, oldukça sağlıklı bir yöntemdir.
Açılımı “individual quick freezing” yani “kişisel hızlı dondurma” olan IQF günümüzde gıdaların sağlıklı ve uzun süreli saklanması için en etkili yöntemdir. Tek tek ve kısa sürede, tünellerden geçirilerek dondurulan ürünler doğal yapılarını korumayı başarırlar.
Dondurulmuş Gıda Nedir? Gıdanın dondurulması; IQF (Individual Quick Freezing – Bireysel Hızlı Dondurma) yöntemi ile hücre özsuyunun, gıdayı oluşturan içerikleriyle birlikte, çekirdek zarını çatlatmadan, dondurulması işlemidir.
Şoklama kaç derecede olur? Şoklama işlemi, ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35° C – 40° C) geçirmek suretiyle ürünün dış civardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktadır.
Şoklama işlemi, haşladığınız sebzeleri hızlıca buzlu bir tencerenin içine yerleştirmektir. Soğuk su ve buz, sebze ve meyvelerinizi hızlıca dirileştirir. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen besinler, soğuğun etkisiyle canlanır. Bu sayede dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
İlgili 40 soru bulundu
Şoklama Yöntemiyle Taze Fasulye Saklama Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir? Bu tarifi hazırlamak için toplamda 18 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 3 dakikası da pişirme süresidir.
Şoklu dondurma ne kadar dayanır? 1-Dondurmada şoklu buzlama sistemi en az 6 saat olup 12 – 24 – 48 ve en uzun 72 saate kadar muhafaza etme etkisine sahiptir.
Etin donma noktasının üstündeki ısı derecelerinde saklanmasına dondurularak muhafaza (freezing) denir. Bu yöntemde, kesimden sonra, karkaslar ilk önce birkaç saat için askı odalarına alınmaktadır. Daha sonra ise karkaslar ön soğutma deposunda 15 °C'ye kadar soğutulup, 0/4 °C'lik soğuk depolara transfer edilmektedir.
Dondurma, meyve, hamurişi, börek v.b ürünlerin lezzet, kıvam ve şeklini kaybetmeden ani olarak dondurulması için tasarlanmıştır. ➢ Üründe buz kristallenmesi oluşmasını engeller. ➢ Ürünün raf ömrünü uzatır.
Şoklama işlemi en sağlıklı saklama işlemidir. Bilindiği üzere tüm gıdalarda su mevcuttur. Eğer gıda yavaş bir şekilde soğutulacak olursa, iç ve dış sıcaklık arasında fark oluşacaktır ve bu durum gıda içindeki suyun buzlanmadan kristalleşmesine yani karlanmaya başlamasına sebep olur.
Vakum-püskürtmeli dondurarak kurutucular, çözücü buharlaşırken küçük parçacık şeklinde ürünleri otomatik olarak dondurur ve böylece dondurma evresi kurutma evresiyle birlikte başlar. Bazı gıda maddelerinin dondurarak kurutma işleminde, dondurma işlemi gıda maddelerinin üzerine sıvı azot püskürtülmesiyle yapılır.
Dondurarak muhafaza: Bu yöntemde gıda maddeleri -18°C nin altında dondurularak muhafaza edilir. Bu yöntem soğukta muhafazaya nazaran daha uzun süreli koruma sağlar. Dondurulmuş gıdalar -20°C dolaylarında depolanmaktadır.
ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (İngilizce: United States Immigration and Customs Enforcement, kısaca ICE) ABD İç Güvenlik Bakanlığına bağlı bir federal kolluk kuruluşudur.
Sıvılar buharlaşırken çevreden ısı çekerler, buharlaşan sıvının çevreden ısı çekmesi, ısı çekilen ortamın sıcaklığının düşmesine neden olur. Isı kaybının neden olduğu sıcaklık düşmesine ya da sıcaklık azalmasına soğuma denir.
Şoklama cihazı nedir; ürünlerin doğal özelliklerini bozmadan minimum sürede dondurulmasını sağlayan cihazlara denilmektedir. Cihaz, genellikle yenilikçi evaporatör tasarımına sahiptir. Şoklama cihazı ile ürünlerinizi şoklama sistemiyle dondururken, sadece ön soğutma özelliğini de kullanabilirsiniz.
Blast Chiller soğuk hava depoları veya diğer bir deyişle Blast Chiller Soğuk odalar hızlı bir şekilde donması istenen ürünler için kullanılır.
Dondurucuda uzun süre bekletmeyin
Biftekler ve pirzolalar buzlukta yaklaşık bir yıl saklanabilir, ancak kıyma ya da piştikten sonra dondurulmuş etler için bu süre en fazla üç, dört aydır.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Kurban etinden verimli şekilde pay çıkarmak istiyorsanız, eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz. Bu şartları karşıladıktan sonra etinizi dilediğiniz gibi kuşbaşı, parça et veya kıyma olarak muhafaza edebilirsiniz. Kurban eti kıyması için en uygun zaman kesimin ertesi günüdür.
Et ve sakatat, et ürünleri üretim tesisine gelir gelmez hemen işlem görmeyecek ise soğuk depo veya şok muhafaza deposuna alınmalı ve taze etlerin +4 °C ve sakatatın +3 °C, dondurulmuş et ve sakatatın -12 °C ve derin dondurulmuş et ve sakatatın -18 °C sıcaklıktan daha yüksek dereceli odalarda depolanmaması gerekir.
Eğer ürün derin dondurucuda (-18 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı -18⁰C'ye getirilerek dondurulur. Bu işleme ŞOK DONDURMA (BLAST FREEZING) denir. Gıdalarınızı -18⁰C'deki derin dondurucularda dondurmak veya +3⁰C'deki soğuk dolaplarda soğutmak, gıda güvenliği açısından TEHLİKELİDİR.
Yeni yiyecek yüklediyseniz, uzun süre elektrik kesilmiş ya da kapı açık kalması halinde kırmızı ünlem işareti (yüksek sıcaklık uyarısı) yanmaya başlar.
Derin donduruculardaki buzlanmanın en temel nedeni, havadaki nemin, derin dondurucunun içinde yoğunlaşarak donmasıdır. Havadaki su buharı, derin dondurucunun kapağı açıldığında içine dolar ve önce sıvı hale döner. Ardından donarak buzlanmaya neden olur.
ŞOK SOĞUTMA CİHAZLARI
Ürünlerin ısısını çok kısa süre içinde istenen ısıya getirmek için üretilen ve kullanılan cihazlara şok soğutma cihazları adı verilir. Isının kısa sürede istenen seviyeye getirilmesi işlemine ise şoklama denir.
Derin dondurucu ayarları, genellikle -18 derecede ideal bir şekilde kullanılırken, ürün tercihi de bu bağlamda önemli bir etkendir. Bundan dolayı dondurucunuzun içerisinden çıkan kullanma talimatına göz atmayı unutmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri