Hata, hile, korkutma nedeniyle irade ile beyan arasında istenmeden meydana gelen uygunsuzluk hallerine, irade fesadı halleri denilmektedir.
İrade bozukluklarını; hata (yanılma), hile (aldatma) ve ikrah (korkutma) olarak üç başlık altında inceleyebiliriz. Yanılmaya ilişkin hükümler TBK'nın 30-35. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, TBK md. 30 uyarınca; sözleşme kurulurken esaslı yanılmaya düşen taraf, sözleşme ile bağlı olmaz.
İrade sakatlığı hata(yanılma). hile(aldatma), tehdit ve ce- bir(korkutma ve zorlama) gibi istenmeyerek meydana gelebileceği gibi, zih- ni kayıt, latife beyanı, muvazaa gibi bilerek ve istenerek de meydana gelebi- lir. İradeyi sakatlayan sebepler ve bunun sonuçları Borçlar Kanunu'nun 21 vd. maddelerinde düzenlenmiştir.
Bir hakkın veya kanundan doğan bir yetkinin kullanılacağı korkutmasıyla sözleşme yapıldığında, bu hakkı veya yetkiyi kullanacağını açıklayanın, diğer tarafın zor durumda kalmasından aşırı bir menfaat sağlamış olması hâlinde, korkutmanın varlığı kabul edilir.»
“Yanılma veya aldatma sebebiyle ya da korkutulma sonucunda sözleşme yapan taraf, yanılma veya aldatmayı öğrendiği ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan başlayarak bir yıl içinde sözleşme ile bağlı olmadığını bildirmez veya verdiği şeyi geri istemezse, sözleşmeyi onamış sayılır.”
İlgili 39 soru bulundu
Ancak karşı taraf sözleşme ile bağlı olup, irade bozukluğu hâllerinin yaptırımı tek taraflı bağlamazlıktır. Görüleceği gibi irade bozukluğu hâlleri, tüm hukuki işlemler yönünden oldukça önem taşımakta ve koşulları oluştuğu takdirde yapılan işlemin iptal edilmesi sonucunu doğurmaktadır.
İrade ile beyan arasındaki kasıtlı uygunsuzluk muvazaa, zihni kayıt ve latife beyanından kaynaklanır. İrade ile beyan arasında istenmeden oluşan uygunsuzluklar ise hata, hile ve tehdit (ikrah) olarak adlandırılır.
Davacı irade fesadına dayandığından irade fesadı tanıkla ispatlanabilir.
İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve korkutma (TBK m. 37), bir hukuki işlemin iptaline neden olan irade bozukluğu halleridir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Gabin (Aşırı Yararlanma), Borçlar Kanunumuzda bir irade bozukluğu hali olarak öngörülmemiştir. Bu nedenle gabini irade bozukluğu sebepleri arasında değil, sözleşmenin kurulması ile ilgili hükümler arasında düzenlemiştir.
Özel hukukta benimsenen irade serbestisi ilkesi, bireye hukuk düzeninin çizdiği sınırlar içerisinde diğer kişilerle olan hukuki ilişkilerini özgür iradeleri doğrultusunda düzenleme yetkisi verir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde hukuken önemli olan saik yanılmasını üç hâlde düzenlemiştir. Bu haller; temel yanılması, aldatma ve gabin hâlleridir.
Korkutma (İkrah)
Tehdit etme, gözdağı verme şeklindeki eylemler sonucu diğer tarafı sözleşme yapmaya zorlamak şeklinde ortaya çıkar. Bu şekilde yapılan sözleşme; kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür (TBK m.27/1).
Beklenmeyen haller borcun yerine getirilmesini esaslıca güçleştiren olaylardır. Mücbir sebep sise borcun yerine getirilmesini imkansızlaştıran olaylardır. Beklenmeyen haller sözleşmenin tadilini, mücbir sebep borcu ortadan kaldırır ve sözleşmenin feshi gerektirir.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Taraflardan birinin zorlanması, korkutulması ya da aldatılması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasalara göre on sekiz yaşından küçükler, akıl hastaları sözleşme yapamaz. Konusu yasalara veya ahlaka aykırı sözleşmeler geçersiz kabul edilir.
İptal; Kullanıştan kaldırma, silme, bozma, her hangi bir hükmün geçersiz olduğunu gerekçeleriyle göstererek çürütme anlamlarını ihtiva etmekteyken, fesih sözleşmenin sona erdirilmesine yönelik iradenin ortaya konularak tek taraflı veya karşılıklı anlaşma yoluyla (ikale) akdin sona erdirilmesidir.
İstifa, işçinin haklı bir nedene dayanmadan ve bildirim öneli tanımaksızın iş sözleşmesini feshi olarak kabul edilmektedir. İstifa ederek işçi iş sözleşmesini fesih iradesini ortaya koymaktadır. İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte iş ilişkisi sona erer.
İşe İlk Girişte İşverence Boş Kâğıda Attırılan İmza
Bu şekilde ortaya çıkarılan istifa dilekçesi geçersiz sayılır. Ancak işçinin söz konusu istifa dilekçesinin bu şekilde oluşturulduğunu tanıkla veya her türlü delil ile ispat etmesi gereklidir.
Sonuç olarak, işçinin neden belirtmeksizin istifa etmesine rağmen ödenmeyen bir hakkının varlığı halinde, haklı fesih nedenini daha sonra açıklayabilir ve haklı fesih nedenini kanıtlaması halinde kıdem tazminatına hak kazanır.
Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir. Örneğin borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" (danışıklı satış) olarak adlandırılır.
Latife (şaka) beyanı): Latife beyanında beyanda bulunan kişinin beyanı ciddi değildir. Şaka olsun diye, övünmek, eğlenmek gibi amaçlarla söylenmiştir. Örneğin bir öğrencinin başka bir öğrenciye sınıfta elimi öpersen ölene kadar sana her gün 1 tl vereceğim demesi gibi.
Yöneltilmesi Gereken İrade Beyanı: Hukuki işlemlerde arzunun dışa yansıtılması yanında ilgiliye de yöneltilmesi gereken irade beyanlarıdır. Yöneltilmesi Gerekmeyen İrade Beyanı: Bazı hukuki işlemlerin oluşması için irade beyanının sadece dışa vurulmasının yeterli olduğu irade beyanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri