Zeytinyağı ile yağladığınız somona, portakal suyu, karabiber ve deniz tuzunu ekleyin. Isınan tavayı bir parça zeytinyağı ile peçete yardımı yağlayın. Somonun her iki yüzeyini de 5'er dakika pişirin. Biberiye veya taze kekik ile servis edin, işte bu kadar, afiyet olsun!
Balığın her bir tarafını ızgaranın ısısına ve yapacağınız filetonun veya dilimin kalınlığına göre 4-7 dakika arası pişirebilirsiniz. Piştiğini kahverengine dönen yüzeyinden anlayabileceğiniz gibi çatal yardımıyla da kontrol edebilirsiniz. Mangalda balık için de somon kullanabilirsiniz.
Balık bu marine ile her yerine bulanır ve buzdolabında 1 saat marine edilir. Izgarada veya mangalda, her yönü 10 dakika kadar pişirilir.
Lezzetli bir somon tüketmek istiyorsanız; marine ettikten sonra pişirebilirsiniz. Dilerseniz fırında dilerseniz tavada arkalı önlü pişirdikten sonra tabaklara servis yapabilirsiniz. Somon balığı sos olmadan da lezzetini veren ancak marine sosla daha da iştahları kabartan bir balık türüdür.
Öncelikle somonların kılçıklarını tek tek alın. Sonra üzerine tuz, karabiber ve rendelenmiş sarımsak serpin. Ve üzerine de zeytinyağı sürüp dolapta 30 -40 dk bekletin. Daha sonra mümkünse önceden iyice ısıtılmış döküm tavada pişirin.
İlgili 15 soru bulundu
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir.
Somon pişirmek için teflon veya yapışmaz yüzeyli bir tava kullanmaya özen gösterin. Somon yağlı bir balık olduğu için, pişirme esnasında ya çok az yağ kullanmanızda fayda var. Somonu tavada arkalı önlü olacak şekilde yaklaşık 8-10 dakika pişirebilirsiniz. Balık yağını salıp, rengini almaya başladığında pişmiş demektir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Yağlı kağıt ile kapatıp 200 derecede ortalama 20 dakika pişiriyoruz . Ardından üzerindeki yağlı kağıdı alıp bir 10 dakikada üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz, afiyetler olsun 🐟🐟.
Efsane: Somonun derisi pişirilmeden önce ayrılmalı. Gerçek: Somonun derisi, omega-3 yağ asitlerini yüksek miktarda içeriyor ve pişirme sırasında etin içine işliyor. Yemeğe uygun ancak bazı bireyler derisini, hoşlarına gitmeyen yoğun yağlı balık tadı aldığı için tercih etmez.
PHILADELPHIA ROLL: Tütsülenmiş somon balığı (%19), salatalık, krem peynir (peynir, tereyağ, süt proteinleri, emülsifiye edici tuzlar (disodyum fosfat, trisodyum sitrat, sodyum polifosfat), koruyucu (E202)), dereotu.
Balık güzelce temizlenir ve kılçığı alınır. Ardından güzelce yıkanır ve tuzlu suda 15 dk kadar bekletildikten sonra süzülmeye bırakılır. Ardından lezzetin maximum seviyede olması için odun ateşiyle hazırlanmış közde pişirilir.
Somon Balığı Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? Yağı tencere koyup kızdırıyoruz. Kızınca mısır ve buğday unu karışımımıza balık dilimlerimizi buluyoruz. 5 dakika kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Somon balığın marinesi için rendelenmiş sarımsak, limon suyu, zeytinyağ, tuz ve karabiber kase içerisinde güzelce karıştırılır. Bu karışım balığın üzerine sürülür. Kalan sosu uzunlamasına dörde bölünmüş patateslere sürülür. Uygun bir tepsiye fırın kağıdı serilir.
Hem biberiye hem de kekik, kavrulmuş somonun daha güçlü lezzetlerine dayanabilir. Zeytinyağı ile biraz kuru ot serpin veya birkaç parça taze biberiye veya kekik kızartırken balığın altına koyun. Dumanlı bir tat için füme kırmızı biber, chipotle tozu veya kimyon kullanın.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Izgara ve tava da pişmiş balık ve çeşitleri için kola, şalgam, maden suyu tercih edilebilir.
Türk somonu ile ithal somon balıklarının farklarından bahseden Prof. Dr. Devrim Memiş şunları söyledi: “Ülkemizde ithal edilen Norveç somonu olarak bilinen tür Salmo salar türü olup gökkuşağı alabalıkları ile aynı familyaya üye olsalar da aynı özelliklere sahip değillerdir.
norveç somonuna göre en büyük fark yarı yarıya yağ oranı ama bunu çok da büyütmeye gerek yok. üretildiği suyun sıcaklık uygunluğuna göre karadeniz'de yetiştirilen somonları daha lezzetli buluyorum. kayseri'de üretilenleri de fena değil, norveç'ten karadeniz'e inmişken oradan da kayseri'ye inmeye gerek yok.
Patateslerimiz, soğanlarımız orta kalınlıkta halka halka kesilir. Balıklarımız, patateslerimiz, soğanlarımız pişirme kağıdı koyulan tepsimize yerleştirilir. Malzemelerimizin üzerine tuz, karabiber ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur. Hazırlanan tepsi, 200 derecelik fırında 45 dk pişirilir.
Gözleri parlak ve göz bebekleri koyu bir renge sahip olan somon balıkları tazeliğini gösterir. Somon balığı bayatlamaya başladığında göz rengi matlaşır. Taze somonun rengi pembe veya turuncu renge sahip olur.
Somon ve ton balığı piştiğinde orta kısımları koyu pembe bir renk alır. Beyaz balıklar piştiğinde, balığın ortasındaki çizgi parlak ve ıslak bir görünüme sahip olur. Tarifte başka bir şekilde belirtilmemişse balık piştiğinde ocaktan hemen indirilmesi ya da piştiği sıvının içinden çıkarılması gerekir.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri