İran Azerileri, İran'daki en büyük Türk dilli gruptur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. İran'da, pratik bir yaklaşımla, Kazaklar ve Türkmenler dışında kalan Türk topluluklarının hepsi Azeri, dilleri de Azerîce olarak adlandırılmıştır.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.
Richard Frye'a göre ise Azeriler köken olarak Kuzey İran'da halen bulunmakta olan diğer İranî topluluklar gibi İranî kökenli bir topluluk olup bölgeye 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen büyük Türk göçleriyle birlikte, Anadolu'da olduğu gibi, Türkleşmişlerdir.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) verilerine göre Türkler İran nüfusunun yüzde 27'sini oluşturuyor. Araştırmada yüzde 24 'ü Azeri Türkü (kuzeybatı Türkleri), yüzde 2'si Türkmenler (kuzeydoğu Türkleri ve yüzde 1'den az Kaşkay Türkleri (güney Türkleri) olmak üzere İran nüfusunun yüzde 27'si Türklerden oluşuyor.
Doğru ifadeyle Azerbaycan Türkleri, aynı Türkiye Türkleri gibi Türklerin Oğuz grubundandır. Selçuklu göçleriyle beraber gelen Türklerin bugünkü sınırlarla bir kısmı Azerbaycan'da, bir kısmı Türkiye'de, bir kısmı Irak'da, bir kısmı Suriye'de kalmıştır. Azerbaycanlılarla Sivasın doğusunun tarihi 16 y.y.da ayrılır.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye Azerileri Iğdır, Kars, Ardahan ve Ağrı Azerileri ve Türkiye'nin büyük şehirlerine dağılmış durumda(İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) olarak yaşamaktadırlar, Iğdır, Ardahan ve karsın yerlileridirler ayrıca Rus-Osmanlı savaşından gelen Terekeme/Karapapaklar da vardır.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre nüfusunun %61'ini Farslar, %16'sını Azerbaycan Türkleri, %10'unu Kürtler, %6'sını Lurlar, %2'sini Beluciler, %2'sini Araplar ve kalan %2'yi de Kaşkay Türkleri ve diğer Türkmen grupları oluşturuyor.
Güney Azerbaycanca, Güney Azerbaycan Türkçesi, Güney Azerice veya İran Azericesi (آذربایجان دیلی, Azərbaycan dili; آذربایجانجا, Azərbaycanca; تورکجه, Türkcə), Türk dillerinin Oğuz koluna bağlı, ağırlıklı olarak İran'ın Azerbaycan bölgesinde yaşayan İran Azerileri tarafından kullanılan bir değişke.
Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir. Şehir nüfusunun çoğunluğunu İran Azerileri oluşturur.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Oğuzlar Bozoklar ve Üçoklar diye ikiye ayrılır Oğuz türkleri 24 Boydan meydana gelir. Anadolu Türkleri, Suriye Türkleri Irak Tükleri, Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan Türkleri, Balkan Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Kafkasya Türkler ve Kırım Türklerinin Bir kısmı Oğuz Boyuna Mensuptur. Kıpçak Kağan.
Gürcistan'dan çok daha fazla, yaklaşık olarak 150-250 bin Kürt Azerbaycan'da yaşamaktadır. Bunların büyük çoğunluğu asimile olmuş ve Azerbaycanlı olarak kabul edilmektedirler.
Azerbaycan'ın 11-13. yüzyıllarda Türkleştiğini ve Türk dilinin de bu asırlarda genel halk dili hâlinde oluştuğu fikrini savunmaktadırlar. Fakat, Kuzey Azerbaycan ve Rus müelliflerinden birçoğu (E.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
152 ülkeyi kapsayan tabloya göre, 5 milyon Türk vatandaşı yurtdışında yaşıyor. İlk sırada 2 milyon kişiyle Almanya yer alıyor.
En büyük Türk nüfusunu İran Azerileri oluşturur. Sayıları 18 milyon ila 25 milyon arasındadır.
İran Kürtleri, İran'da yaşayan Kürtlere denir. Kürtler CIA'ya göre ülke nüfusunun %10'unu oluştururken Fars ve İran Azerileri'nden sonra İran'da üçüncü büyük etnik azınlıktır. İran'da Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeler; Kirmanşah, Kürdistan ve İlam eyaletleridir.
İran'ın resmi dini anayasaya göre Şii mezhebi olmuştur.
Büyük ve derin bir tarihî geçmişe sahip olan İran, M.Ö. 625 yılına kadar uzanan Pers ve Med İmparatorluklarının günümüzdeki varisleri olma özelliğini taşımaktadır. Öyleki,bu imparatorluklar günümüzde İranlıların savaşçı özelliğe sahip olduklarına dair inancı oluşturan devletlerdir.
Dünyadaki Müslüman nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu Şiiler oluşturuyor. Farklı araştırmalara göre Şii nüfusun 155 ila 200 milyon arasında değiştiği tahmin ediliyor. İran, Irak, Bahreyn, Lübnan ve Azerbaycan'da Şii'ler Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor.
Azerbaycan Türklerinin milli kimliklerinden bahsedince ilk akla gelen kelime “Azeri” kelimesidir.
Azerbaycan'da yaşayan 13.199.311 nüfusun (7.029.000'i [1989] Sovyetler Birliği'nde, 6.012.000'i [1986] İran'da) büyük çoğunluğunu Âzerî Türkleri oluşturur. Yalnız Sovyet Azerbaycanı'nda Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi'nde (4400 km2) yaşayan 168.000 nüfusun (1983 tah.) % 80'i Ermeniler'den meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri