Hazar Denizi ise, İran'ın kuzeyinde yer alır ve dünyadaki en büyük kapalı iç su kütlesidir. İran'ın Hazar Denizi sahil şeridi 640 km'dir. Hazar'da balıkçılık yapan 898 İran gemisi vardır.
İran önemli ticari bir merkez olması ile beraber aynı zamanda hem denizleri hem de gölleri üzerinden öne çıkmaktadır. Yani deniz ve gölleri açısından da önemli bir konuma sahip olan ülkeler içerisinde geldiğini söylemek mümkün. Farklı amaçlar altında bu sebepten dolayı doğal gölleri ve denizleri kullanılır.
Urmiye Gölü (Farsça: دریاچه ارومیه, Güney Azerice: اۇرمۇ گؤلۆ "Urmo gölü"), İran'ın kuzeybatısında, Batı Azerbaycan Eyaleti ile Doğu Azerbaycan Eyaleti arasında bulunan tektonik oluşumlu tuz gölü.
Hazar'ın kıyı şeritleri Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan tarafından paylaşılmaktadır.
Engebeli ve dağlık arazilerin yanı sıra, çöllerle kaplı düzlüklere de sahip olan İran topraklarının %55'i çayır (otlak), %23'ü çöl, %14'ü ekilebilir (arable) alan ve %8'i ormandır (Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)).
İlgili 32 soru bulundu
Hazar Denizi, Fars Körfezi, Umman Denizi ve birçok nehir havzası İran'a iyi bir balık yetiştirme potansiyeli sunmaktadır.
TÜRKİYE'DEN BÜYÜK TEK KOMŞU
İran, 1.648.195 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin komşuları arasında yüzölçümü Türkiye'den büyük olan tek komşu ülke, aynı zamanda yüzölçümü açısından, Libya'dan sonra ve Moğolistan'dan önce gelen Dünya'nın 18. büyük ülkesidir.
İran'ın büyük kısmında kurak veya yarıkurak kara iklimi görülür. Hazar Denizi kıyısında ise iklim yarı tropikaldir. Ülkenin kuzey sınır bölgesinde kış aylarında sıcaklıklar neredeyse donma noktasının altına düşer ve iklim yıl boyu nemli kalır.
Afganistan, Azerbaycan, Bhutan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Moğolistan, Nepal, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan. Güney Amerika kıtasında konumlanan iki denize kıyısı olmayan devlet ise şunlardır: Bolivya ve Paraguay.
İran'da dünyanın en güzel doğal gözlüklerinden biri var. Pembe Göl olarak da adlandırılan Maharloo Gölü, ülkenin güneyinde, belirli doğal koşullar sayesinde suları pembeden turuncuya kadar canlı renklere sahip bir havzadır.
Urmiye (Rûdaw) - Doğu Kürdistan'daki (İran Kürdistanı) Urmiye Gölü yüksek hava sıcaklığı nedeniyle kırmızı renge dönüştü. Urmiye Gölü Koruma Müdürü Hucet Cebari tarafından yapılan açıklamada, “Urmiye Gölü'nde litre başına 330 gram kırmızı rengine ulaşmış durumda.
İran'da bulunan ve dünyanın 2'nci büyük tuz gölü olarak bilinen Urmiye Gölü'nün neredeyse tamamı kurudu. Rüzgar nedeniyle gölde bulunan tuz taşınımı meydana geldi. Azalan yağışlar, artan buharlaşma ve uygulanan yanlış politikalar, dünyanın 2'nci büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün büyük ölçüde kurumasına yol açtı.
En büyük Türk nüfusunu İran Azerileri oluşturur. Sayıları 18 milyon ila 25 milyon arasındadır. İkinci büyük grup Türkmenlerdir. Sayıları 2.5 milyon ila 3 milyon civarındadır.
Halaç gibi Türk toplulukları ise Fars, İsfahan, Kerman, Buşehr, Kohgiluye, Çarmahal, Huzistan gibi eyaletlerde dağınık şekilde yaşamaktadır. İran'ın Kuzey doğusunda ise Türkmenler ve Horasan Türkleri, Golestan ve Horasan eyaletlerinde yaşamaktadırlar.
İran'da 31 adet Ostan (eyalet) bulunmaktadır. Ostanlar, coğrafi olarak eyalete benzemekle birlikte eyalet sisteminden farklılık gösteren İran'a özgü bir idari yapı birimidir.
Denize kıyısı olmayan ülkeler (ya da kara ülkeleri), dünyadaki tüm ülkelerin yaklaşık 5'te 1'ini oluşturmaktadır. 43 ülkenin okyanuslara ya da iç denizlere (Akdeniz gibi) kıyısı bulunmamaktadır.
Birleşmiş Milletler'in kayıtlarına göre dünya üzerinde toplamda 206 ülke yer almaktadır. Listelenen 208 ülke, Birleşmiş Milletler'e (BM) üyelik durumlarına göre üç kategoriye ayrılabilir: 193 BM üye devleti, 2 BM gözlemci devleti ve diğer 11 devlet. BM üyesi olmayan ülkeler ise listede eğik gösterilmiştir.
Afganistan ulaşım sistemi, denize kıyısı bulunmadığından sadece kara ve hava taşımasını kullanmaktadır.
Böylece, siyasi merkez olmasından dolayı Tahranî Farsçası resmi bir dil konumunu kazanmıştır (Blaga 1997: 205). Farsça, Pehleviler tarafından 1930 yılında resmi dil ilan edilmiştir. Ondan önce, İran'da Farsça ve Azerice (Türkçe) ortak dil olarak kullanılmıştır.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
İran-Türkiye sınırı, İran ile Türkiye arasındaki 534 km'lik kara sınırıdır. Kuzeyde Azerbaycan sınırıyla kesişen noktadan başlar ve güneyde Irak sınırıyla kesişen noktada sona erer. İki ülke sınırı Türkiye'nin en uzun ikinci sınırı iken İran'ın en uzun altıncı sınırıdır.
İran Silahlı Kuvvetleri'nin 534.000 aktif ve 400.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 13.büyük güçtür. Ortadoğu askerî güçler sıralamasında ise 3.sırada bulunmaktadır. Silahlı kuvvetlerin tüm güçleri Genel Karargâh komutası altındadır.
Bu devletlerin Birleşmiş Milletler'de bir ülke, bir oy prensibinden dolayı nispeten büyük etkileri vardır. Boyutlara göre karşılaştırıldığında dünyanın en küçük beş egemen devleti. En küçük mikrodevlet, 2003 sayımlarına göre 911 vatandaşı ve 44 hektar yüzölçümü olan Vatikan'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri