İş Güvenliği ve Kişisel Koruyucu Donanım ( KKD )
KKD, çalışanları potansiyel tehlikelerden korumak için kullanılır. Örneğin, baş, göz, kulak, solunum yolu ve cilt gibi hassas bölgelerin korunması için uygun koruyucu başlıklar, gözlükler, kulaklık, solunum maskeleri ve eldivenler gibi donanımlar kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Eldiven, maske ve koruyucu önlük/elbise giyilmeli, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. dokunmadan önce eldiven giyilmelidir. Aynı hastada farklı girişimler için eldiven değiştirilmelidir.
Kişisel koruyucu donanım tipleri çeşitli türlere ayrılmaktadır. Baş koruyucuları, el ve kol koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, kulak koruyucuları, bacak ve ayak koruyucuları, gövde ve vücut koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları kişisel koruyucu donanım tiplerini oluşturmaktadır.
KORUYUCULAR. Tehlikeli işlerde çalışan işçilerin sağlıklarını ve güvenliklerini korumaları amacıyla koruyucu tedbirler almalıdırlar, bunlar bir takım koruyucu (eldiven, kask, maske, kulak tıkacı, toz maskesi, çelik eldiven vb. ) teknik ekipmanlardan oluşmaktadır.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
Ayırıcılar, kesiciler, parafudrlar, izolatörler, sigortalar, koruma iletkenleri ve ark boynuzları gibi teçhizatlar aşırı gerilim ve aşırı akım risklerine karşı tesisi koruma altına almaktadır. Bunların yanında bütün tesisi bileşenleri için topraklama, önemli bir unsurdur.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) Amacı
İş güvenliğinin amacı, yapılan işler sırasında veya işler nedeniyle iş kazası yaşanma ihtimalini en aza indirmek, çalışma ortamı nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalığı oluşturabilecek işlerde önlemler almaktır.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır.
MADDE 4 – (1) Tasarımcı tarafından, kullanıcının kendisinin değerlendirebileceği kabul edilen, tedrici olarak ortaya çıkan ve zamanında farkedilebilir derecede düşük düzeydeki risklere karşı koruma sağlayan basit yapıdaki kişisel koruyucu donanımlar, kategori-I olarak sınıflandırılır.
Ayak ve Bacak Koruyucuları
Ayaklar da eller kadar fazla risk altında olan organlarımızdır. Ayak ve bacak koruyucu olarak her türlü iş ayakkabısı, ayak üst kısım koruyucuları, tozluk, dizlik, takılabilen iç tabanlık ve takılabilen çiviler kullanılmaktadır.
Tüm kişisel koruyucu donanımlar; 1) Kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olacaktır. 2) İşyerinde var olan koşullara uygun olacaktır. 3) Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olacaktır.
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; insan sağlığı ve güvenliğinin korunması amacıyla kullanılan kişisel koruyucu donanımların imalatı, ithalatı, piyasaya arzı, hizmete sunumu ve denetimi ile üçüncü şahısların can ve mal güvenliğinin tehlikelere karşı korunmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Baret, eldiven, ayakkabı, kulak tıkacı, cilt koruyucu krem, gözlük vb. Kimyasallara karşı koruyucu yarım yüz / tam yüz maskelerin filtreleri, lensi değiştirilebilir gözlüklerin lensleri vb.
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR (KKD) Kişisel koruyucu donanım: Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları ifade eder.
Kategori III
l) Kurşun yaralanmaları veya bıçak batmaları, m) Zararlı gürültü.
KKD'ler kullanım şekilleri ve karmaşık veya basit yapılarına göre kendi içlerinde 4 kategoriye ayrılmıştır; Kategori 0, KKD yönetmeliği kapsamına girmeyen basit yapılı kişisel koruyucu donanımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri