Sürgün hayatı ve ölümü Bir süre Mısır, Fas, Bahamalar ve Meksika'da kalan şah, yakalandığı pankreas kanserinin tedavisi için 22 Ekim 1979'da ABD'ye gitti.
Devrimin nedenleri arasında Şah yönetiminin halktan destek görmemesi ve son zamanlarda Şah'ın özellikle Amerikalı yetkililerle fazlaca içli dışlı olması sayılabilir. Aslında güç düşüncesi ve Cumhuriyet isteyen Mollalar tarafından güce kavuşmak için Devrim isteği eski zamanlardan beri sürüyordu.
Şah Muhammed Rıza Pehlevi, 16 Ocak 1979'da İran'ı terk etti. Şah'ı en fazla destekleyen ve onun da çok bağlı olup güvendiği Amerika, kendisini mülteci olarak kabul etmedi. Sadık müttefiklerinden Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın daveti üzerine Şah ve ailesi, başkent Kahire'de kaldılar.
Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.
İran'da 1979'da yaşanan İslam Devrimi'nin 45. yıl dönümü kutlanırken bu tarihten sonra dünyaya gelen ve "Devrim'in çocukları" olarak tanımlanan genç kuşak, geçmişten gelen mirası üstlenecek mi? İran Devrimi'nin üzerinden 45 yıl geçti ve bu süre İran'ı birçok açından dönüştürdü.
İlgili 17 soru bulundu
İran toprakları yaklaşık bin yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi demek bir yerde Türk tarihi demekti; ama 1925 yılında Türkler, İran siyasetinden tasfiye edildikten sonra bir daha eski gücünü elde edemedi.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
İran parlamentosu, kamusal alanda başörtüsü takmayı reddeden kadınlara ve onları destekleyenlere daha ağır cezalar verilmesini öngören bir yasa tasarısını onayladı. 70 maddelik tasarı, başörtüsü takmayan kadınlara hizmet veren işletme sahiplerine ve buna karşı örgütlenen aktivistlere yönelik cezaları genişletiyor.
İran'ın resmi dini anayasaya göre Şii mezhebi olmuştur. Yargısal alanda ise, din ve devlet mahkemeleri olmak üzere ayrıma gidilmiştir.
ADIM FARAH DİZİSİ KONUSU
İran'dan kaçıp, hamile olduğunu öğrenmesiyle İstanbul'da kalmak zorunda kalan Farah; asıl mesleği olan cerrahlık yerine temizlik işçisi olarak çalışmaya başlar.
İran siyasal sistemi, 1979'da kabul edilen anayasaya göre oluşturulan birkaç karmaşık yönetim yapısına göre işlemektedir. En yüksek devlet makamı, günümüzde Ayetullah Ali Hamaney'in üstlendiği İran dinî liderliğidir (Velayet-i Fakih).
Rıza Şah 1400 yıldan sonra, İran'ın Musevilere saygı gösteren ilk şahıydı ve bu jestin karşılığında Museviler onu Kuroş'tan (Kiros) sonra en çok saygı duydukları ikinci şah olarak ilan ettiler. (Kiros 2500 sene önce onlara can güvenliğini sağlamış, İran'a yerleştirmişti).
Rıza Pehlevi, 1878 yılında Mazandaran vilayetinde Türk bir anne ve İranlı bir babadan doğmuştu. Henüz 8 aylıkken babasını kaybetti ve annesiyle Tahran'a taşınarak dayısının yanında yetişti. 16 yaşındayken İran-Kazak bölüğüne katıldı. 1903 yılında Tahran'da Hollanda konsolosu Fritse Knobel'in muhafızı oldu.
İran. Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti'nin hukuk sistemi de şeriata dayanıyor, ancak bazı önemli farklılıklar var. Yargıçların ikinci dereceden kanıtları tartmalarına izin veriliyor ve klasik şeriatın aksine İran büyük ölçüde hapis cezası veriyor.
İran'ın son Şahı Muhammed Rıza Pehlevi, devrilmesinden kısa süre sonra 1980'de Mısır'da sürgündeyken kanserden öldü.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
İran'da erkekler ve kadınlar için başörtüsü için kurallar, kadınların baş ve vücudunu örtmesidir. İster İranlı ister yabancı turist olsun, erkekler için geleneksel giyim bluz veya uzun kollu tişört veya takım elbisedir. Hem erkek hem de kadınların bacakları bileklere kadar kapatan kot pantolon giymeleri yasak değildir.
Osmanlı İmparatorluğu varlığı süresince birçok hukuk düzenini sentezlemiş ve Osmanlı hukukunu oluşturmuştur. Hükumdarın koyduğu kurallara kanun denirdi. Kanun, şeriatle, yani dini hukukla beraber yürütülmekteydi.
İslam hukukçuları bu grup cezaların celde, hapis, sürgün, kınama, tehdit, nasihat, tazmin, mali ceza hatta ölüm cezası şeklinde verilebileceğini kabul ederler.
Şeriatta Zina, hırsızlık, içki içmek, kazf, yol kesme (ayaklanma, otoriteye karşı savaş) ve irtidat suçları, cezaları Kur'an ayetlerine dayanılarak uygulanan eylemlerdir.
TÜRKİYE'DEN BÜYÜK TEK KOMŞU
İran, 1.648.195 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin komşuları arasında yüzölçümü Türkiye'den büyük olan tek komşu ülke, aynı zamanda yüzölçümü açısından, Libya'dan sonra ve Moğolistan'dan önce gelen Dünya'nın 18. büyük ülkesidir.
Ezan, İslam'ın şiarı ve namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezanın bilinen asli lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir.
İranlı yetkililer, saldırının faillerinden 'intikam' alınacağını belirtiyor. İran'da dün düzenlenen çifte bombalı saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri