İran'da haftalardır süren gösterilerde ilk defa kadınların öncü konumda olması dikkat çekiyor. Birçok kadın, başörtülerini çıkararak ve yakarak hükümetin başörtüsü zorunluluğuna meydan okuyor. İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden 4 yıl sonra, 1983'te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilmişti.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
Yasal olarak evet zorunlu ama oraya gittiğinde kadınların takmadığını, takanların da zaten başlarına basit bir şal geçirdiklerini göreceksin.
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor. Kadın sürücüler, aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte araba kullanmayı sevdikleri için erkek sürücülere göre daha fazladır. Ayrıca birçok kadın taksi şoförü var ve yolcuları kesinlikle sadece kadınlara ait olacak.
İlgili 42 soru bulundu
İran'da kadının boşanma hakkı yoktur. Bir evlilik bitirilmek istendiğinde dahi boşanma davasını kadın açamaz. Erkek yasal olarak dört kadınla evlenebilir.
İran'da kadınların erkeklere oranla eğitim seviyelerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Ülkede, devlet üniversitelerinde okuyanların yüzde 65'ini kız öğrencilerin oluşturduğu ve Türkiye'de 5 bin İranlı öğrencinin üniversitelerde eğitim gördüğü belirtildi.
İranlı din adamı, ülkeyi ziyaret eden turistlere başörtüsünün zorunlu tutulmaması gerektiğini belirtti. Şer'i ve fıkhı açıdan turistlere yönelik başörtüsü zorunluluğunun dinde yer almadığını aktaran Geruyan, "Turistler kendileri isterse başörtüsü takabilir. Dini açıdan onlara zorlama yoktur." dedi.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
İran'da kadınların giyimi konusunda bilinmesi gereken kuralları kısaca şöyle sıralayabiliriz; Kadınların başlarını, kollarını ve bacaklarını örtmeleri gerekiyor. Yani kısa kollu, şort, kısa etek gibi kıyafetler giyilmesi mümkün değil. Kadınların vücut hatlarını belli eden kıyafetler giymeleri yasak.
Allah Teâlâ, bu ayetle, İslam'dan önceki bu âdeti kesinlikle yasaklayarak mü'min kadınların -kendiliğinden görünen hariç zînetlerini, zînet yerlerini açmamalarını ve başörtülerini, saçlarını, başlarını, kulaklarını, boyun, gerdan ve göğüslerini iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmalarını emretmiştir. Hz.
İran. Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti'nin hukuk sistemi de şeriata dayanıyor, ancak bazı önemli farklılıklar var. Yargıçların ikinci dereceden kanıtları tartmalarına izin veriliyor ve klasik şeriatın aksine İran büyük ölçüde hapis cezası veriyor.
Devrimin sonucu olarak ortaya çıkan 30 yıllık İslam cumhuriyetinin iktidarında gün be gün artan şeriat baskısıyla gençler devamlı olarak Hristiyanlığa ilgi duymaya başlamış devamlı olarak din değişerek Hristiyan olmaya başlamışlardır.
Zorunlu başörtüsü yasası 1979'dan bu yana uygulanıyor
İran'da "başörtüsü zorunluluğu" tartışmaları yeni değil.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
1982 - YÖK, yayınladığı kıyafet genelgesi ile türbanı yasakladı.
İran'ın resmi dini anayasaya göre Şii mezhebi olmuştur.
Azeriler. İran Azerileri, İran'daki en büyük Türk dilli gruptur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. İran'da, pratik bir yaklaşımla, Kazaklar ve Türkmenler dışında kalan Türk topluluklarının hepsi Azeri, dilleri de Azerîce olarak adlandırılmıştır.
Bu nedenle İranlılar, genelde Acem olarak bilinir. Genel olarak Acem kelimesinin anlamı ne zaman ve kim tarafından kullanıldığına bağlıdır. "Acem" sözcüğünün Arapça asıl anlamı "dil bilmeyen"dir. İran'da aşağılama olarak algılanmaktadır.
İran'da günlük makyaj, birçok Batılı liberal ülkelerin aksine, oldukça yoğun bir şekilde yapılmaktadır. İran'da hicab zorunluluğu bulunmasına rağmen, makyaj yapmak ve parfüm kullanmaya ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İran'da erkeklerin de vücutlarını belli eden giysiler giymesi yasaktır.
Kur'an'da kullanılan kelimeler tesettür veya hicab değil, himar ve cilbab'tır. Tesettürün en ileri boyutunda kadın tanınamaz; nikab ve eldiven ile tüm vücut kapatılır.
Brezilya
Dünyada en çok fotomodele sahip ülkelerden Brezilya, genetik unsurlar nedeniyle en güzel kadın kategorisinde zirvede yer alıyor. Etnik köken ve melezlik gibi durumlar, Brezilyalı kadınları görsellikte zirveye taşıyor.
Devrim öncesi yüzyıllar boyu İran'ın şarapları ünlüymüş. Şah döneminde Tahran'da gece hayatı şu anki Dubai'den farksızmış. Bugün ise alkol, dans ve flirt etmek İran'da yasak ve kuralları esnetmeyi sevenlerin bile toplum içinde yapmaktan kaçındığı şeyler.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri