İran'da günlük makyaj, birçok Batılı liberal ülkelerin aksine, oldukça yoğun bir şekilde yapılmaktadır. İran'da hicab zorunluluğu bulunmasına rağmen, makyaj yapmak ve parfüm kullanmaya ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İran'da kadınların giyimi konusunda bilinmesi gereken kuralları kısaca şöyle sıralayabiliriz; Kadınların başlarını, kollarını ve bacaklarını örtmeleri gerekiyor. Yani kısa kollu, şort, kısa etek gibi kıyafetler giyilmesi mümkün değil. Kadınların vücut hatlarını belli eden kıyafetler giymeleri yasak.
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor.
İran'da kadınlar, 1990'dan bu yana yalnızca %7 oranında büyüme ile 2017'de iş gücünün %19'unu oluşturabilmektedirler.
İran'da kadının boşanma hakkı yoktur. Bir evlilik bitirilmek istendiğinde dahi boşanma davasını kadın açamaz. Erkek yasal olarak dört kadınla evlenebilir. Öte yandan kadın mahkemeye gidip kocası başkası ile evlendiği için ya da başka bir sebeple, boşanma talebinde dahi bulunamaz.
İlgili 44 soru bulundu
Devrim öncesi yüzyıllar boyu İran'ın şarapları ünlüymüş. Şah döneminde Tahran'da gece hayatı şu anki Dubai'den farksızmış. Bugün ise alkol, dans ve flirt etmek İran'da yasak ve kuralları esnetmeyi sevenlerin bile toplum içinde yapmaktan kaçındığı şeyler.
Kara çarşafa İran'da “çador” deniyor. Tahmin ettiğiniz gibi çadır kelimesinden geliyor. Tek bir şeyi netleştirmek gerek: Kesinlikle burka veya kara çarşafla tesettür zorunluluğu yok.
Kürt kökenli İranlı genç kadın Mahsa Amini, 13 Eylül 2022'de memleketi Sakkız kentinden ziyaret için geldiği başkent Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen irşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle polis nezaretine alınarak karakola götürüldü.
İran'da denize girilebilir mi ? İran'ın Dubai sınırına yakın kesimi denize kıyısı olan bir yer. Bandar Abbas şehrine gittiğinizde oraya 40 dakika uzaklıkta Qesm Adası'na gittiğinizde şortunuzla sıkıntı çekmeden denize girebilirsiniz.Ya da ünlü Kish Adası'na gittiğinizde problem yaşamadan yüzebilirsiniz.
İran'da haftalardır süren gösterilerde ilk defa kadınların öncü konumda olması dikkat çekiyor. Birçok kadın, başörtülerini çıkararak ve yakarak hükümetin başörtüsü zorunluluğuna meydan okuyor. İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden 4 yıl sonra, 1983'te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilmişti.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
İran. İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
İran'ı ziyaret etmek için en uygun zaman bahar aylarıdır (nisan-mayıs veya eylül-ekim). Hazar Denizi kıyıları yazın çok sıcak olduğundan yazın bu bölgelerde seyahat etmek zordur, ancak ülkenin dağlık bölgeleri yazın serin ve seyahat için elverişlidir.
İran'da Dolar Geçiyor Mu? Evet, hatta TL yerine dolar götürün deriz.
Amini'nin babası, görüntülerin düzenlendiğini ve kızının önceden bir sağlık sorunu olmadığını dile getirdi. İranlı bir sağlık yetkilisi de ailenin ifadelerini destekledi ve Amini'nin büyük olasılıkla kafasına aldığı bir darbe sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Başkenti Tahran'dır. Resmî dili Farsçadır. Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.
İran Adli Tıp Kurumu, gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini ile ilgili raporunda, genç kadının ölümünün, "darp sonucu değil, beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden" kaynaklandığını açıkladı.
Kur'an'da kullanılan kelimeler tesettür veya hicab değil, himar ve cilbab'tır. Tesettürün en ileri boyutunda kadın tanınamaz; nikab ve eldiven ile tüm vücut kapatılır.
İran'da İslam Devrimi'nden bu yana bir haliyle “ahlak polisi” bulunuyor. Rehberlik Devriyesi adı verilen son versiyonu, devriyelere 2006'da başlamıştı.
İran'ın Şii İslami sisteminde, muta nikâhına izin verilir ve fuhuş olarak kabul edilmez. Bu uygulama, dünyanın her yerinden Şiilerin ziyaret ettiği kutsal Meşhed ve Kum şehirlerinde yaygındır.
İran'da birçok genç erkek, kadın ve aileleri için evlilik öncesi bekaret önemli bir konu. Bazı erkekler bekaret sertifikası bile talep ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu uygulamayı insan haklarına aykırı görüyor. Ülkede bekaret sertifikasına karşı kampanya yürütenlerin sayısı giderek artıyor.
İran ceza yasasına göre, başkalarıyla evli iki kişi zina yaparsa bu kişilere recm (taşlayarak öldürme) cezası veriliyor.
İran'da alkol ve uyuşturucu tüketimi yasak. Ancak yine de resmi verilere göre yılda yaklaşık 3 bin kişi uyuşturucudan hayatını kaybediyor. Resmi olmayan verilerle bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
En çok ATM'ye sahip olan bankalar Melli, Saderat ve Mellat bankasıdır (İran Merkez Bankası, 2017). İran'da diğer ülkelerin banka kartları geçerli değildir. İranlı bankalar kendilerine ait banka kartı, kredi kartı, hediye/alışveriş kartı ve elektronik cüzdan kartları kullanmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri