MU'TEZİLE, İslam'da kuramsal kelam ilminin temellerini atan, problemlerini tespit ve tayin eden, bu problemleri çözüme kavuşturmaya çalışan en önemli teolojik okullardan biridir. Bu okul, İslam akaidini felsefi ilke ve yöntemlere dayanarak ispat etmeye ve savunmaya çalışan bir düşünce sistemi olarak da bilinmektedir.
Mu'tezile olarak, hicri II. asırdan itibaren Basra'da oluşan Müslüman düşünürler topluluğu ifade edilmektedir. Mu'tezile Mezhebi, H. II. Asrın ortalarından itibaren ortaya çıkan ilk düşünce okuludur. Abbasîler döneminde ise Bağdat ekolün önemli merkezlerinden birisi olmuştur.
Ehl-i Sünnet tarafından kurulan kelâm ilmi hicrî 4. asırdan (miladî 9. yüzyıldan) itibaren ortaya çıkmış olmakla birlikte, bu ilmi ortaya çıkaran etkenler arasında Mutezile'nin ayrı bir yeri vardır. Hatta kelâm ilminin Mutezile'nin öncülüğünde doğmuş olduğu söylenebilir.
Kelâm, İslâm dininin iman ve eyleme ilişkin esaslarını, Kur'ân'dan hareketle belirleyen, bunları aklen temellendiren, sistemli hale getiren, karşıt fikirlere karşı güçlendiren ve savunan bir bilimdir.
Adalet: Adalet, Mutezile'nin kader konusunda savunduğu görüşüdür. Cebriyye mezhebinin "İnsan fiillerinde hür değildir." görüşüne karşı çıkarak Mutezile "insanın fiillerinde tamamen hür olduğu" görüşünü savunur. Bu ilke, yazgıcılığa tamamen karşı çıkar. Buna göre insanlar, yaptıklarından ve yapmadıklarından sorumludur.
İlgili 31 soru bulundu
Cehm b. Safvân'ın (ö. 128/745-46) itikadî görüşlerinden oluşan mezhebe ve bu mezhebi benimseyenlere verilen ad. Basra ekolünün kurucusu Mu'tezilî âlim.
MUTEZİLE'NİN TEMEL GÖRÜŞLERİ
Bu şekilde Kelam ilminin temellerini atan Mu'tezile'nin görüşleri, tevhid, adalet, el va'd ve'l-vaîd, el-menzile beyne'l-menzileteyn, emr-i bi'l-ma'ruf ve nehy-i ani'l-münker şeklinde beş esas olarak sistemleştirilmiştir.
İmam Maturidi ve Mutezile mezhebi kelamcıları akılcı-nakilci tartışmalarında aklı esas alan yaklaşımları ile öne çıkmışlardır. Sünni itikad mezheb imamlarından Ebü'l Hasan Eş'arî Sünni kelam ilminin kurucularından sayılır; akıl ve nakili birlikte kullanır.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, "Usulu'd-Din, Nazar ve İstidlal İlmi", "Tevhid ve Sıfatlar İlmi", "el-Fıkhu'l-Ekber" ve "Akaid"1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.
Bu şekilde kelam ilminin temellerini atan Mu'tezilenin görüşleri, tevhid, adalet, el-va'd ve'l-va'îd, el-menzile beyne'l-menzileteyn ve emr-i bi'l-ma'rûf ve nehy-i ani'l-münker şeklin- de beş esas olarak sistemleştirilmiştir.
Büyük günah işleyen müminlerin âhirette şefaatten yararlanamayıp ebediyen cehennemde kalacaklarını ileri süren Mu'tezile ve Hâricîler'e verilen ad. Mu'tezile'nin beş temel prensibinden (usûl-i hamse) biri.
Mu'tezili hareket genellikle Emevilerin son dönemi olan 740-750 yılına kadar götürülür.
Mâturîdî, aklın ve düşünmenin iman etmek için var olduğu, onun dışında bilgiler üretmek için var olmadığı görüşündedir. Nitekim iman etmekle sorumlu kılınmanın akla bağlı bulunduğunu ve imanı oluşturan şeyin hakikatinin bilinmesinin de tefekkür ve nazar yoluyla gerçekleşeceğini ifade etmektedir.
Mu'tezile, ahlâkın temellendirilmesinde vahyin rolünün, aklen bilinen hususları tamamlayıcı olması, onları doğrulaması ve bu davranışların sosyal hayata aktarılmasında teşvik edici bir yönünün olması olarak belirtmektedir.
Kelâm literatüründe va'd Allah'ın, emir ve yasaklarına uyan kimseyi mükâfatlandıracağını bildirmesi, vaîd ise bunlara uymayan ve bazı günahlar işleyenleri ebedî bir ceza ile uyarmasıdır.
Kelam ilmi, İslam'ın inan alanını konu edinmektedir. Bu ilim Allah'ın varlığı ve birliğinden bunun yanında O'nun varlık alemleri ile olan ilişkilerinden bahseder. Konu ile alakalı olan ve insanların aklına takılan sorulara mantıklı cevaplar aramaktadır.
Kelam İlminin Amacı & Doğru bilgi vererek insanları yanlış inançlardan korumak. Kişinin imanını taklit düzeyinden kurtarıp tahkikî bir iman derecesine yükseltmek. & Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak.
Bu ilim dalının, inanç esaslarını tartışmaya girmeden izah eden bir alt koluna ise akaid denir.
Kelâm ilminin Cehmiyye ve Mu'tezile elinde doğmasının ardından Selefiyye, Sünnî kelâm ekolleri ve İmâmiyye-İsnâaşeriyye kelâmı da teşekkül etmiştir.
Temel kelâm mezhepleri (“Ehl-i sünnet”, “Eş'ariyye”, “Mâtürîdiyye”, “Mu'tezile” gibi) yanında hem kelâmî hem de siyasî kaynaklı büyük mezhepler (“Şîa”, “Hâricîlik”, “Mürcie” gibi), bu mezheplerin günümüze ulaşsın ya da ulaşmasın alt kolları (“İbâzıyye”, “İsnâaşeriyye” gibi), itikâdî tavrı yansıtan anlayışlar ile ...
Fakat bunlardan günümüze Kitâbü't-Tevhîd ve Te'vilâtü'l-Kur'an olmak üzere iki eseri ulaşabilmiştir.
Mutezile, Kur'ân tefsîrini özellikle tevhid ve adalet prensipleri üzerine temellendirmiştir.
Kelâm tarihinde el-menzile beyne'l-menzileteyn görüşünü ilk defa ortaya atan kişinin Vâsıl b. Atâ olduğu kabul edilir.
Kitabın ilk bölümü “tevhid” bahsine ayrılmıştır. Mu'tezîlî âlimler tara- fından “usûl-i hamse”nin ilk esası olarak “adalet” zikredilmekle birlikte, Mu'tezîle mezhebinin temelini teşkil eden “tevhid” esasını adaletin önüne geçiren ilk mu'tezîlî âlimin Kâdî Abdülcebbâr olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri