A- "Konuşan, kelam eden" anlamlarına gelen Allah'ın kemal sıfatlarından birisi. "Allah Teâlâ'nın sese, harflere ve bu harflerden meydana gelen kelime ve cümleleri tertiplemeye muhtaç olmadan konuşması"nı ifade eden bir ilm-i kelâm ıstılahı.
Mütekellim aynı zamanda dilimize Arapçadan geçtiği söylenebilen kelimelerden birisidir. Kelimenin sözlük anlamı ise; konuşan ve kelam eden şeklinde ifade edilebilir.
İslâm akidelerini nazar ve istidlal yoluyla ele alan, izahlarında naklin yanında akla da ehemmiyet veren, yani kelâm metodunu benimseyen âlimlere "mütekellim" denmiştir. İlk mütekellimler (kelâmcılar) Mutezile âlimleridir.
Varlığı da yokluğu da zâtının gereği olmayan veya konu ile yüklem arasındaki ilişkisi zorunlu bulunmayan anlamında kelâm ve mantık terimi.
Yokluğu zâtının gereği olan veya konunun özü itibariyle yokluğunu gerektiren anlamında kelâm ve mantık terimi.
İlgili 26 soru bulundu
Marufun yani iyiliğin zıddı olan "münker" kelimesi sözlükte "bilinmeyen, tanınmayan, kabul edilmeyen, çirkin, kötü, yadırganan şey" demektir. Dini bir kavram olarak da Allah'ın razı olmadığı, İslamın çirkin, kötü, suç, günah ve haram olarak bildirdiği davranışları ifade eder.
Muhal kelimesi ‚müstahil‛ ve ‚mümteni‛ kelimeleri ile ‚imkânsız‛ anlamında ortak olarak kullanılmaktadır. Muhal ve müstahil sözcükleri sözlükte daha çok kelâm (söz) alanında ‚sözü bozmak; ifsâd etmek‛ anlamlarına gelmektedir.
Daha çok bir fıkıh mezhebinin fürû hükümlerini temellendirmeye ve bunların ilgili delillerden elde ediliş biçimini açıklamaya yönelik kaleme alınan usul kitaplarının yöntemi “fukaha metodu”, aynı amaçla fakat kelâm ilke ve mezhepleriyle de ilgisi kurularak yazılanlarınki “mütekellimîn metodu” diye adlandırılmıştır.
Sözlükte “öncekiler” anlamına gelen mütekaddimîn (mütekaddimûn) ve “sonrakiler” mânasındaki müteahhirîn (müteahhirûn) kelimeleri, İslâm düşünce ve ilimler tarihinde bazı dönüşümlerin öncesini ve sonrasını belirten bir kavram çifti oluşturmakla beraber bunlarla kastedilen devirler ilim dallarına ve kullananlarına göre ...
Osmanlı dönemi ilim çevresi, genel hatlarıyla müteahhirîn dönem İslam düşüncesinin devamı, bu dönemde geliştiği şekliyle İslamî ilimlerin varisi konumundadır. Müteahhirûn dönemi genellikle Fahreddin er-Râzi ve Âmidî nesliyle başlatılır.
Hz. Mûsâ örneğinde olduğu üzere Allah insanlarla perde arkasından doğrudan doğruya konuştuğu gibi vahiy yoluyla veya elçi göndermek suretiyle de konuşmuştur (el-A'râf 7/143; eş-Şûrâ 42/51). Bu sebeple vahiylere “kelâmullah” denilmiştir.
Allah'ın varlığına dair, Kuran ayetleri ve hadisler ışığında kanıtlar sunan ilim dalına kelam denir. Kelamcılar, sadece itikadi konularla ilgilenmez. Bunun dışında nübüvvet (peygamberlik), vahiy, ahlak gibi konularda eserler veren birçok kelamcı vardır.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
Gelişim süreci içerisinde, Kelâm ilmi için, "Usulu'd-Din, Nazar ve İstidlal İlmi", "Tevhid ve Sıfatlar İlmi", "el-Fıkhu'l-Ekber" ve "Akaid"1 gibi isimler kullanılmıştır. Kelâm ilminin bir çok tanımı vardır.
Temel kelâm mezhepleri (“Ehl-i sünnet”, “Eş'ariyye”, “Mâtürîdiyye”, “Mu'tezile” gibi) yanında hem kelâmî hem de siyasî kaynaklı büyük mezhepler (“Şîa”, “Hâricîlik”, “Mürcie” gibi), bu mezheplerin günümüze ulaşsın ya da ulaşmasın alt kolları (“İbâzıyye”, “İsnâaşeriyye” gibi), itikâdî tavrı yansıtan anlayışlar ile ...
-“Kelâm-ı nefsî” ise, sesin ve harflerin yardımıyla söylenen söz cinsinden olmayan, fakat ses ve harflerle ifade edilen sözün asıl mânâsını ihtiva eden içten konuşma demektir; esas itibarıyla, irâde ve kudret sıfatları gibi ezelde Allah Teâlâ ile kâim hakîkî bir sıfattır.
Bu tanıma göre Kelam'ın konusu, iman ve eylem olarak belirlenmektedir. İmanın üç temel alanını Allah, nübüvvet ve ahiret konuları oluşturmaktadır. Kelamın eylem yani amel alanı ise ahlakı ilgilendirmektedir.
Kelam İlminin Amacı & Doğru bilgi vererek insanları yanlış inançlardan korumak. Kişinin imanını taklit düzeyinden kurtarıp tahkikî bir iman derecesine yükseltmek. & Diğer İslam ilimleri için sağlam bir inanç temeli oluşturmak.
İlletin terim anlamı için birçok tarif yapılmış olup bunları, “hükmü gösteren veya gerekli kılan yahut hükmün kendisine bağlandığı durum, vasıf, mâna, gerekçe” şeklinde özetlemek mümkündür.
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
Buna göre illet, kendisinden bitişik ya da ayrık olarak bir şeyin meydana geldiği şeydir. İlletin meydana getirdiği şeye malul denir.
Örneği bulunmayan bir nesneyi yaratmak anlamına gelen, ayrıca Tanrı'nın varlığını kanıtlamak için geliştirilen delillerden birinin adı olan kelâm terimi. Allah'ın varlığını kanıtlama anlamında kelâm ve felsefe terimi.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
Sistematik Kelam dersi, Kelam'ın varlık, bilgi, nübüvvet, politik teoloji, insan (teolojik antropoloji), kıyamet ve ölüm sonrası gibi tematik konularını bütünsel olarak ela alan ve bunun metodolojisini veren derstir.
en önemli konu Allah'ın varlığı ve birliği yani tevhid inancıdır. Allah'ın eşinin ve benzerinin olmaması, bütün eksiklikten uzak olması ve her türlü kemal sıfatlara sahip olması gibi konular kelam ilminde öncelikle ele alınan meselelerden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri