Bir günlük eğitim planı akışı; güne başlama zamanı, oyun zamanı, etkinlik zamanı ve günü değerlendirme zamanı bölümlerinden oluşur. Belirli bir günlük eğitim akışı 'Öğretmenim şimdi ne olacak? Ne yapacağız? ' gibi soruları en aza indirir ki, bu durum öğretmenin işini son derece kolaylaştırır.
Günlük eğitim akışı, öğretmenin o gün yapacağı çalışmalara düzenli bir şekilde yer verdiği çerçeve bir plandır. Güne başlama zamanı, oyun zamanı,etkinlik zamanı ve günü değerlendirme zamanı ile beslenme ve dinlenme zamanı gibi rutin etkinlikleri içerir.
etkinlik oluşturmak üzere alacağı kazanım ve göstergeleri, kavramları, alan gezilerini, özel gün ve haftaları, aile katılımı ve değerlendirme süreçlerini içeren bir çalışma planıdır.
Okul öncesi eğitim programı her gün için ayrı ayrı planlanır ve uygulanır. Yarım günlük eğitim programı akışında ise vakit kısıtlılığından dolayı bir gün içerisinde bütün etkinliklere yer verilemez veya kısa süre içerisinde yer verilir.
Bu kapsamda okul öncesi eğitim kurumlarında; Haftada 5 (beş) gün ve günde 6 (altı) etkinlik saati süreyle aralıksız yüz yüze eğitim yapılacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olacak şekilde planlanacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır.
(1) Okul öncesi eğitim kurumlarında; a) Güne başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile tekli eğitim yapılması esastır.
Eski ismi günlük plan, yeni ismi ders planıdır. 2017'de kaldırılan günlük planlar EYLÜL 2022, 2779-EK sayılı tebliğler dergisinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kararı ile tekrar zorunlu hale ''Ders Planı'' olarak getirilmiştir.
b) Her öğretmen, okul müdürü ile denetleme yetkisi bulunan kişiler tarafından istenildiğinde aylık plan, günlük eğitim akışı, yıllık plan ve ders planını, basılı veya elektronik ortamda göstermek zorundadır.
Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azamî çocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklar için düzenlenen eğitim etkinliklerinin aralıksız olması esastır. Bir çalışma saati süresi 50 dakikadır.
Programda yer alan etkinlik türleri Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir.
Planlamanın sorumluluğu ile ilgili olarak Yönergenin 13. Maddesine göre: 1-Her öğretmen ve eğitici, okul müdürü ile denetleme yetkisi bulunan kişiler tarafından istenildiğinde aylık plan, günlük eğitim akışı, yıllık plan ve ders planını, basılı veya elektronik ortamda göstermek zorundadır.
“Bir ders saati süresi 40 dakikadır.
Elde edilen bulgular sonucunda, okul öncesi eğitim kurumlarında serbest zaman etkinliklerinin, sabah ilk etkinlik olarak planlandığı ve bu etkinliğe yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında zaman ayrıldığı görülmüştür.
İlköğretim kurumlarında bu dersler; yaz döneminde açılan kurslar hariç olmak üzere bir günde hafta içi 3, hafta sonu 8 saatten fazla olmamak üzere planlanır. (4) Kursların hangi gün ve saatlerde yapılacağını gösterir program ile program değişiklikleri kurs merkezi müdürlüklerince ilan edilir.
MEB, 2003 yılında yayınlanan 2351 sayılı yönergede düzenleme yaparak (2005/2575) Ders Planı başlıklı 12. maddede bazı değişikliklerde bulunmuştur. İlgili düzenlemeye göre: “Öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitap, ders planı yerine kullanılabilmektedir.
YILLIK PLAN
Yıllık plan yapılırken çocukların gelişimsel özellikleri ve düzeyleri, ilgi ve ihtiyaçları mutlaka göz önünde bulundurulur. Yıllık planlar genel anlamıyla çocuklara bir yılda kazandıracağımız davranışlarla etkinliklerin bir çizelge üzerinde gösterilmesidir.
2. GÜNLÜK DERS PLANI
Öğretmenin bir dersle ilgili olarak bir ya da birkaç ders saatinde yapacağı etkinliklerin ayrıntılı olarak planlanmış formudur. Ders planının uygulanmasından öğretmenler sorumludur.
Meb Eğitim öğretim faaliyetlerinin planlı yürütülmesine ilişkin yönerge gereği kılavuz kitabı olmayan dersler için günlük plan zorunludur. Kılavuz kitap yoksa (ki artık basılmıyor) günlük plan zorunludur.
Serbest etkinlik planları aylık olarak zümrece düzenlenir. Günlük planı ise fazlalıktır.
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat, b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat, c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat, ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat, ders okutmakla yükümlüdürler.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitim kurumlarının tamamında haftada 5 gün ve günde 6 etkinlik saati olacak şekilde yüz yüze eğitim yapılacağını bildirdi.
Çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5'tur. Eğer çalışıyorsanız ya da çocuğunuza başka birinin bakmasını istemiyorsanız 2,5 yaşından sonra çocuğunuzu kreşe verebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri