İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Pilavlık bulgurun bir boy büyüğü olan ve buğdayın sadece ikiye kırılmasıyla oluşan lezzetli bir bulgurdur. Bu çeşit bulgur, malzeme olarak pirincin kullanıldığı dolmalarda ve çorbalarda tercih edilir.
Başbaşı bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Siyez bulguru ülkemizde yetişen bulgur türlerinden biridir. Bunun yanında Fransa, Fas, Yugoslavya gibi ülkelerde de yetişir. Bunun yanında ilk evcilleştirilmiş olan buğday olma özelliğine de sahiptir. Siyez bulguru “Triticum Monococcum” adı verilen buğdaydan elde edilir.
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür.
Şişe Bulgur(Haresh,ceriş,cerish,jerish): Buğdayın haşlanmadan(çiğ buğday) kırılmasıyla elde edilen orta büyüklükte bulgur çeşidir. Arap kültüre özgü yemeklerin yapımında önemli yere sahiptir. Orta Asya ülkelerinde çok tercih edilir. Buğdayın işlem görmemiş doğal tadı sofralarınıza lezzet katacak.
buğdayın kırılmadan, kabuğunun soyularak elde edildiği, son derece lezzetli olan bulgur çeşitidir. piştikten sonra normal bulgurdan daha etli (büyük) ve lezzettli olur. biraz önce reklamda denk geldim de başbaşı da neymiş yahu dediğim, aşurelik buğday ya da dövme bulgur denir buna. iyice pişmesi gerekir.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması ve kabuğunun soyularak öğütülmesi ile elde edilen oldukça değerli ve besleyici bir gıda maddesidir. Midyat Bulguru içli köfte, fellah köftesi gibi tariflerde kullanılabilir. Gluten içerir.
Diyet liflerini içeren esmer bulgur, metabolizmayı hızlandırır. Bağırsakları rahatlatan esmer bulgur, bağırsak hastalıklarını önler. Glisemik indeksi düşük bir besin olduğundan dolayı, kan şekerini dengeler. Kan şekerini dengeleyen esmer bulgur, uzun süre tokluk sağlar.
Pilavlık bulgurdan biraz daha ince uzun bir bulgur çeşididir.Midyat ve Köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bir bulgurdur. Besin değerleri pilavlık bulgurla aynıdır.
Tenceremize yağı alıyoruz. Orta ateşte yağ eridikten sonra tel şehriyeyi ekliyoruz rengi kızarınca bulguru ekleyip bir tatlı kaşığı tuz ekleyip iki üç dakika kavuruyoruz. Sonra sıcak suyumuzu bulguru ölçtüğümüz kaseyi kullanarak 2, 5 kase su ekliyoruz. İsteyen et suyu tavuk suyu ile yapabilir.
Kısır yapımında da ince bulgurdan yapılıyor. Eğer kalın bir bulgurdan yapılırsa hem hazırlanma süresi uzar hem de lezzeti daha çok pilava benzer.
Süzülmüş bulguru tencereye alın, 1-2 dakika kadar aralarda karıştırarak kavurun. Tencereye domates suyu ve suyu aktarın. Pilavın tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika civarında pişirin.
Düğürcük kelimesi Türkçe içerisinde 'ince bulgur' olarak bilinmektedir. Bu bağlamda normal bulgurun küçüğü olarak ifade etmek mümkündür. Oldukça lezzetli bir yanı bulunması ile beraber, yöresel bir yiyecek türü olarak öne çıkar.
Seçenekler: 1 kg24,50 TL/kg. 2.5 kg35,28 TL/kg.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir.
Kitel buğdayı, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir üründür. Kitel, bu bulgurla yapıldığında yöreselliğini korur ve kıvamı daha iyi olur. Bu sayede rahatlıkla şekillendirilebilir.
Bilhassa Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür. Sefer kitel bulgur ile ne yapılır? Etli yemekler, içli köfteler ile dolma ve sarmalarda kullanılır. Sefer kitel bulgur çiğ köfte yapımında da kullanılır.
Mardin ve Siirt mutfağına ait bir yemek olan süryani içli köftesi, bazı yörelerde 'kitel raha' ismiyle de bilinir. Haşlanmış içli köfte ile benzerlik gösterse de, iç harcında farklı malzemeler kullanılır.
Siyez Buğdayı ülkemizde sadece Kastamonu yöresinde, özellikle de İhsangazi, Seydiler ve Devrekani ilçeleri civarında yetiştirilmektedir.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Araştırmalar bulgurun rengi ne kadar sarıysa, ne kadar parlaksa, işlenme oranının o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bunun sonucunda bulgurun en önemli bileşenlerinden biri olan lif oranı, besin değeri ve lezzeti düşüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri