İRİ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
İri kelimesini eş anlamlısı "Büyük" kelimesidir. Büyük kelimesi de iri kelimesi gibi Öz Türkçe bir kelimedir. İri ve büyük kelimeleri birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir.
İri yarı ve iri kıyım şeklinde kullanılan bu kelime, şişman sözcüğü ile eş anlamlıdır.
Büyük kelimesi kocaman ve iri sözcükleri ile eş anlamlıdır.
Türk Dil Kurumu açısından örnek kelimesinin eş anlamlısı 'mesela ya da misal' şeklinde yer almaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Güzel sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler becerikli, hoş, ikiyüzlü, iyi, latif, mükemmel, oflaz, parıltı, seçenek, şık, uz, yahşi, yakışıklı, yalabık, yerinde ve zarif sözcükleridir.
Bu şekilde bakıldığında, ilk akla gelen anlamı ile yetersiz kiloda olan anlamındaki zayıf kelimesinin eş anlamlıları, sıska, cılız, çelimsiz, incedir.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir.
TDK'ya Göre Büyük Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında büyük kelimesi, 'kocaman ve makro' şeklinde geçmektedir. Aynı zamanda anlamına bağlı şekilde 'yüce' kelimesi olarak da cümlede kullanılabilmektedir.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Cevap kelimesi ile eş anlamlı olan yanıt kelimesidir.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
Eş anlamlı Kızıl sözcüğü ise Eski Türkçede kızmak (çok fazla ısınarak kızıl renge bürünmek) eyleminden türemiştir. Aynı şekilde "Alaş" sözcüğü de Türkçedir ve kısaca Ala veya Al olarak kullanılır.
Bilim kelimesine karşılık eş anlamlı olarak bir sözcük ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda bilim kelimesi için amaca uygun karşılık olarak, 'İlim' sözcüğü kullanılabilir.
Edebiyat sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlar arasında, yazın sözcüğü bulunuyor. Literatür sözcüğü de edebiyat sözcüğü yerine tercih edilen sözcüklerden biridir.
Libas kelimesinin çoğulu olan elbise sözcüğü, kıyafet ile eş anlamlıdır. 3- Giysi: Öz Türkçe bir kelime olan giysi, giymek fiilinden türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri