Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Aracınız için değer kaybı başvurusunu ekspertiz ve hasar tespit tutanağıyla sigorta şirketinize başvurabilirsiniz. Sigorta şirketiyle ilgili sorunları da Sigorta Tahkim Komisyonu sayesinde çözebilirsiniz.
Sorumuzun asıl cevabını vermek gerekirse; e-Devlet üzerinden ilgili sigorta şirketine araç değer kaybı başvurusu yapmak mümkün değildir. Sigorta şirketine başvuru mail yahut posta yoluyla yapılmaktadır.
Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Araç Değer Kaybı Davası
Karayolları Trafik Kanunu'nun 97. maddesine göre zarar verenin sigortacısına dava açmadan önce başvuru zorunluluğu bulunmaktadır. Sigorta şirketine başvuru bir dava şartı konumundadır. Sigorta şirketine başvuru yapılmadan açılan davalar mahkemelerce dava şartı yokluğundan reddedilmektedir.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir.
Avukatlar için noterden çıkartılan vekâletnameler ile araç değer kaybı davasındaki tüm süreçleri takip eder ve hak kaybına uğramanıza engel olurlar. Avukatlara vekâletname vererek araç değer kaybı dava sürecindeki tüm hukuki konular ile ilgili sorumluluğu avukatlara devredebilirsiniz.
Bir diğer deyişle 36 bin TL olan sigorta teminatının yüzde 15'i 5 bin 400 TL yapıyor. Yani eski düzenlemeye göre aracınızda 20 bin TL'lik değer kaybı olsa bile en fazla 5 bin 400 TL ödeniyordu. Yeni düzenlemedeyse bu sınır kalktı. Artık sürücüler değer kaybının hepsini isteyebilecek.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca; motorlu araç kazası sonucunda aracın meydana gelen değer kaybını tazmin etmek isteyen vatandaşlarımız önce kazadaki kusurlu aracın zorunlu mali mesuliyet sigortasını poliçe eden sigorta şirketine yazılı olarak başvurmak zorundadırlar.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
Değer kaybı davaları, ortalama olarak 9 ay ila 1.5 yıl arasında sonuçlanmaktadır.
Tamamen kusursuz araç sahibi, kusurlu araç sahibinden ya da ruhsat sahibinden değer kaybını karşılaması için mahkeme yoluyla hak talep edebilir. Kusursuz sürücünün sahip olduğu diğer bir hak ise zararını karşılamak amacıyla sigorta şirketine başvurmaktır.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Araç değer kaybı sorgulama işlemi yapabilmeniz için kullanabileceğiniz pek çok kanal bulunuyor. İlk olarak SMS atarak, sorgulama yapabilirsiniz. Bunun dışında E – Devlet sistemi üzerinden ve uygulama aracılığıyla sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Sigorta şirketinin değer kaybını ödemeyi reddetmesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna veya ticaret mahkemesine dava açarak başvuruda bulunulur.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne Kadardır? Araç değer kaybı başvurularında genel olarak önden bir avukatlık ücreti talep edilmemektedir. Avukatlık ücreti, değer kaybı tahsil edildikten sonra ortalama %20 üzerinden talep edilmektedir.
Kazada kusursuz taraf, aracın değerinin karşılanması için ekspertiz raporu alarak değer kaybına sebep olan tarafa dava açabilir. Araç değer kaybı tazmini söz konusu olduğu zaman bunu gerçekleştirmenin iki yolu olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar; Dava yolu ve Sigorta Tahkim Komisyonu.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücretini Kim Öder? Genel hukuk sistematiğimizde olduğu gibi, araç değer kaybı davasında da avukatlık vekalet ücreti ve diğer yargılama giderleri, yapılan yargılama sonucunda haksız çıkan tarafça ödenir.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Eğer sigorta az öder veya ödemez ise tahkim yoluna başvurulması gerekir ve bu durumda da değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 5-6 ay sürebilir. ARAÇ DEĞER KAYBI TRAMERE İŞLENİR Mİ ? Değer kaybı olarak karşı taraftan veya sigortadan aldığınız bedel tramere işlenmemektedir.
Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. 15 gün içinde ödeme yapılmaz ya da olumsuz cevap verilirse Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapılır.
Değer kaybı davalarında arabuluculuk zorunludur ve dava şartıdır. Arabuluculuk süreci tamamlanmadan açılan davalar ret olur. Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan değer kaybı başvurularında başvuru öncesi arabuluculuk sürecinin tamamlanması zorunluluğu yoktur.
Ekspertiz işlemleri, aracı satın almaya niyetlenen kişinin talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri