İrlanda'nın mektubu var Osmanlı Devleti bir başka ada devleti olan İrlanda'ya, çektiği kıtlık sebebiyle 1847 yılında Sultan Abdülmecid'in emriyle yardım göndermişti. İrlanda ileri gelenleri bunun üzerine padişaha teşekkür mektubu göndermişlerdir.
"1845'te İrlanda'da yaşanan büyük kıtlık ve dönemin padişahı Sultan Abdülmecid'in yaptığı yardım, filmin konusunu oluşturuyor. Bu, Müslüman Türkler tarafından Hristiyan bir topluma yapılan cömert bir yardımdır. Hikayeyi duyar duymaz bütün zamanımı bu işe harcadım ve bir misyon edindim.
1847'de İrlanda'da yaşanan patates kıtlığı döneminde, dönemin Osmanlı Padişahı I. Abdülmecid'in, iki gemi dolusu patatesi bu ülkeye göndererek pek çok kişinin hayatını kurtardığı, bu nedenle ayyıldızın İrlandalılar tarafından da sembol olarak benimsendiği öteden beri söylenir durur.
Bu kıtlık sonucunda halk yedi yıl boyunca açlık çekmiştir. Yedi yıllık kıtlık sona erdiğinde nüfus %20-25 oranında azalmıştır.
19. yüzyılda Büyük Kıtlık veya Patates Kıtlığı olarak bilinen 7 yıl süren açlık, o dönem İngiliz yönetimi altında olan İrlanda'da bir milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtı ve halkın belleğinde derin izler bıraktı. Ağıtlara ve kitaplara konu olan kıtlık, patateslerin bir mantar nedeniyle tarlada çürümesiyle başladı.
İlgili 16 soru bulundu
Ancak Katolik Güney İrlanda, İngilizlere ödün vermeyi reddetti. Bunun üzerine İngiliz başbakanı Lloyd George İrlandalı yurtseverlerle görüşme masasında barış yaptı. Anlaşma sonucunda Güney İrlanda uygulamada İrlanda Bağımsız Devleti adıyla bağımsızlığını kazandı (6 Aralık 1921, İngiltere-İrlanda Anlaşması).
Patates ekimine dair günümüzdeki tek kanıt yaklaşık 7.000 - 10.000 yıl önce Peru'da gerçekleşmiş olmasıdır. Patatesi Avrupa'ya ilk kez İspanyalı bir fatih olan Pedro Cieza de León getirmiştir.
Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir. Osmanlı topraklarında ise 1850'li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul'da satılmaya başlanan patates, 1890'ların sonunda iyice tanınır olmuştur.
İrlanda yaklaşık 7000 yıl önce yerleşim yeri haline getirilmiştir. 6. yüzyılda Kelt istilasıyla adada kültür ve dil bakımından bir birlik oluşmuştur. Bugünde İrlandalılar, kendilerini kelt olarak adlandırmaktadırlar. Keltic blood yani kelt kanına sahip oldukları için de gurur duymaktadırlar.
Kişi başına düşen GSYİH açısından İrlanda, OECD ve AB-27 sıralamalarında en zengin ülkelerden biri olarak yer almakta; OECD-28 sıralamasında 4. sırada yer almaktadır.
Patatesin anavatanı Amerika kıtası olup, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatı bölgesinden, Şili'nin güney ucuna kadar, Orta ve Güney Amerika'da çok geniş bir alanda yabani türlerine rastlanmaktadır.
Ülkemiz, İrlandalı turistlerin en çok tercih ettiği turistik hedef ülkeler arasında 5. sırada yer almaktadır. 2022 yılında ülkemizi ziyaret eden İrlandalı turist sayısı 136.608 kişidir.
Türkiye'nin patates ihracatında ilk sırada %44.5'lik payla Irak yer alırken, patates ithalatında ise en önemli üç ülke Hollanda, Fransa ve Almanya'dır (FAO, 2018). TÜİK 2019 yılı verilerine göre, Türkiye'nin 71 ilinde 140 bin hektar alanda 4.979.824 ton patates üretilmiştir.
İrlanda, bilişim ve eğitim sektörünün gelişmişliği ile tanınan bir ülkedir. Bununla birlikte iletişim, turizm, hizmet, taşımacılık, tarım, hayvancılık ve balıkçılık sektörlerinde de oldukça başarılı ve gelişmiş bir ülkedir.
Resmi adı İrlanda Cumhuriyeti olan ülke Avrupa'nın kuzeybatısında yer alıyor. İrlanda, 6 Aralık 1921 tarihinde İngiltere ile imzaladığı anlaşma sonrası bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin İngiltere'ye bağlı olan tek kısmı Kuzey İrlanda'dır.
V. Mehmed ya da Mehmed Reşad (Osmanlıca: محمد خامس, Meḥmed-i ẖâmis; 2 Kasım 1844, İstanbul – 3 Temmuz 1918, İstanbul), Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.
Bunun üzerine İngiliz başbakanı Lloyd George İrlandalı yurtseverler ile görüşme masasında barış yaptı. Antlaşma sonucunda Güney İrlanda uygulamada Serbest İrlanda Devleti adıyla bağımsızlığını kazandı (6 Aralık 1921 tarihli, İngiliz-İrlanda Antlaşması). Kuzey İrlanda ise Birleşik Krallık'a bağlı kaldı.
İrlandalılar bağımsızlıklarını ilan edip özgürlüklerini kazanmak istedi. Birleşik Krallık, bu talep karşısında, mezhep farklılığından dolayı İrlanda'yı ikiye böldü. İrlanda halkının büyük çoğunluğu Katolik, İngiltere ise Protestan'dı. Böylece Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti kuruldu.
İngilizler, İrlandalılar ve İskoçların ataları sayılan Galatların, Britanya Adası'na Anadolu'dan göç ettiklerini ortaya çıktı.
Dünya, patatesi Amerika'nın keşfinden sonra tanımıştır. Atını denize süren ve döktürdüğü devasa toplarla Doğu Roma'nın göz bebeği İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet gibi büyük bir imparator, günümüz diyetlerinin sıradan yiyeceği olan patatesin tadını bilmiyordu.
Dünya patates üretimi içerisinde en fazla paya sahip olan ülkeler sırasıyla; Çin (%23), Rusya (%12), Hindistan (%7), Ukrayna (%6), A.B.D. (%6), Almanya (%4) ve Polonya'dır (% 3).
Fransız tarihçi Madeleine Ferriere'nin bilim dünyasında kabul gören iddiasına göre bu yiyecek Fransız Devrimi'nden bir süre önce Paris'teki Pont Neuf'de sokak satıcıları tarafından icat edilmiştir. Bir diğer görüş ise patates kızartmasının Belçika'nın güneyindeki Namur'da icat edildiğidir.
Fatih Sultan Mehmet'in onca gücüne karşılık bir tabak melemen, bir sahan patates kızartması, bir domates söğüş yiyemediğini bilirsiniz elbet.Çünkü domates, patates, yeşil biber (üstelik mısır, taze fasulye) Amerika kıtasından gelmiştir.
Biberin anavatanı Amerika'nın tropik ve subtropik ülkeleridir. Biber ılık iklimlerde tek yıllık, tropiklerde ise çok yıllık bir türdür. Amerikanın keşfinden sonra İspanya gelen biber buradan tüm Avrupa'ya yayılarak 16 YY'da da ülkemize gelmiş olup; 1800'lü yılların sonunda Hindistan ve oradan da Çin'e geçmiştir.
Modern dünya patatesle tanışıyor
Bu isim kargaşası sadece halk arasında değil, o zamanın bazı botanikçileri arasında da yaşanıyor. Oysa botanik açıdan, Solanum tuberosum (patata) modifiye olmuş bir yer altı gövdesi iken, Ipomea batatas (batata) şişkinleşmiş bir kök ürünü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri